Συνεντεύξεις

Ζέτα Δούκα

zetadoyka1

400228 311992942171440 110361579001245 788859 1040835744 n   Η Ζέτα Δούκα στέλνει “Γράμμα σ’ ένα παιδί” περιγράφοντάς του όσα πρόκειται να αντιμετωπίσει όταν τελικά έρθει στον κόσμο. Παραλήπτες του ωστόσο γίνονται μαζί του και οι θεατές του ιδιαίτερου αυτού μονολόγου που αποτελεί την πρώτη παγκόσμια θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος της Οριάνα Φαλάτσι “Γράμμα σ’ ένα παιδί που δε γεννήθηκε ποτέ”.

   Ζέτα, το έργο που πρωταγωνιστείς “Γράμμα σ’ ένα παιδί” πραγματεύεται το θέμα της άμβλωσης,  διαπερνά ωστόσο διάφορα κοινωνικά μηνύματα
   Αυτό το έργο είναι  πιο επίκαιρο από ποτέ. Μπορεί να ακολουθεί τα συναισθήματα και  τις σκέψεις μιας γυναίκας που ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, και το τι σημαίνει αυτό σε σχέση με τα θέλω της και  τον εαυτό της, σε σχέση μ’ αυτά που πιστεύει ότι θα της στερήσει από τη ζωή της, τη βλέπουμε όμως  να μιλάει και για κοινωνική ανισότητα, για επιβίωση, για επιβολή βίας, για τη θρησκεία, για την οικογένεια, για την αγάπη. Θέματα τα οποία απασχολούν καθημερινά τη ζωή μας.  Δεν είναι απλά ένας μονόλογος και  σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα έργο βαρύ. Ο κόσμος προβληματίζεται, συγκινείται  αλλά γελάει κιόλας. Άλλωστε οτιδήποτε σημαντικό αν το πεις με τον πιο απλό και ανάλαφρο τρόπο θα πιάσει πολύ περισσότερο τόπο από το να το πεις βαρύγδουπα.

CFC934B2F69A3650E75C0E83D0B87D9F   Στη συζήτηση με το κοινό, άκουσες πράγματα που περίμενες ή σε ξάφνιασε κάτι;
   Κατά βάση άκουσα πράγματα που περίμενα να ακούσω. Αυτό που με ξάφνιασε λίγο ήταν η πολύ μεγάλη ανάγκη του κόσμου να μιλήσει και να μοιραστεί τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του, είτε αυτά που προκύπτουν από την παράσταση, είτε αυτά που δημιουργούνται ζώντας απλά σ’ αυτόν τον κόσμο.

   Τη δεύτερη φορά που ήρθα στο θέατρο μου έκανε εντύπωση η αντίδραση μιας κυρίας, η οποία έκλαιγε καθώς σου εξέφραζε το θαυμασμό της, δείχνοντας έτσι πόσο την έχει αγγίξει το έργο
   Ναι, είναι αλήθεια αυτό και μάλιστα έχουν έρθει πολλοί τέτοιοι άνθρωποι. Δεν υπάρχει κάτι πιο σπουδαίο από την αποδοχή και την αγάπη του κόσμου. Τόσο για σένα που παρουσιάζεις ένα έργο, όσο και για αυτό που παρουσιάζεις. Ο ηθοποιός γίνεται ο κοινωνός της αλήθειας που προκύπτει από το κάθε έργο. Είμαστε το μέσο για να επικοινωνήσουμε κάτι που θεωρούμε σημαντικό. Πέρα από τους τρόπους που πρακτικά μπορείς να εξαργυρώσεις την επιτυχία, το σημαντικότερο είναι αυτό που εισπράττεις ψυχικά. Κάποιος άλλος που είδε την παράσταση μου είπε ότι αυτό το έργο αποκλείεται να μην σε αγγίξει αν είσαι έστω και λίγο άνθρωπος.

    Παρατηρώ ότι τα έργα με κοινωνικό περιεχόμενο έχουν ιδιαίτερη ανταπόκριση στις μέρες μας…
   Έτσι είναι! Ο κόσμος είναι πάρα πολύ προβληματισμένος, πολύ αγανακτισμένος, πολύ μοναχικός. Έχει την ανάγκη να γελάσει και να ξεχαστεί λίγο αλλά αντίστοιχα και τα πράγματα που θα μιλήσουν απευθείας στην καρδιά του και θα του δώσουν τη δυνατότητα να σκεφτεί την κατάσταση πιο σφαιρικά, νομίζω ότι θα βρουν εύκολα χώρο μέσα του.

zetadoyka2   Το γεγονός ότι έχεις περάσει από καταστάσεις εξίσου δύσκολες, σε βοήθησε στην απόδοση του συγκεκριμένου ρόλου;
   Από παιδί ήμουν ιδιαίτερος χαρακτήρας. Έχω περάσει από διάφορες δύσκολες φάσεις που ευτυχώς δεν περνούν όλοι οι άνθρωποι. Όλο αυτό σίγουρα με βοήθησε στο να μπορώ σήμερα να αποδώσω καλύτερα ένα ρόλο που για τον αντιληφθείς χρειάζεται να έχεις μια ιδιαίτερη ψυχική κατάσταση. Αντιλαμβάνομαι περισσότερο τους ρόλους που έχουν μια δραματική προέκταση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι  θέλω να κάνω συνεχώς τα ίδια. Προσπαθώ να εναλλάσσω το δράμα με την κωμωδία για να μην μπω σε ένα λαβύρινθο που πολύ δύσκολα θα μπορέσω να ξαναβγώ.

   Μου δίνεις την εντύπωση ότι γνωρίζεις πολλά πράγματα γύρω από την ψυχολογία.
   Από την προσωπική μου εμπειρία αλλά και με την “Ανάσα”,  οπού έρχομαι  σε επαφή πολύ συχνά με ανθρώπους που έχουν αντίστοιχες διαταραχές, αντιλαμβάνομαι όλο και περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να εφαρμόζεις τεχνικές ψυχοθεραπείας στον εαυτό σου. Οι καταστάσεις που μας ταλαιπωρούν ψυχικά, με την κατάλληλη διαδικασία, μας βοηθούν να έρθουμε σε μεγαλύτερη σύμπνοια με το μέσα μας και να καταλάβουμε περισσότερα για μας. Είναι ο τρόπος να μάθεις την ψυχή σου. Και φυσικά  δεν είναι ανάγκη να έχεις κάποιο πρόβλημα για να το κάνεις. Προσωπικά από μικρή ηλικία έκανα ψυχοθεραπεία και ανά διαστήματα το επαναλαμβάνω.

zetadoyka3  Διαβάζοντας το βιογραφικό σου και μαθαίνοντας για τις σπουδές σου διαπίστωσα ότι είσαι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα πολυπράγμων.
   Όταν έδωσα πανελλαδικές ήθελα να περάσω βιολογία γιατί με ενδιέφερε πάρα πολύ η γενετική. Τελικά τα πήγα καλύτερα απ’ ότι περίμενα και πέρασα ιατρική Θεσσαλονίκης. Γράφτηκα αλλά δεν παρακολούθησα τα μαθήματα. Ξαναέδωσα εξετάσεις και πέρασα στο ΤΕΙ φυσικοθεραπείας στην Αθήνα. Παράλληλα ασχολιόμουν με τη μεγάλη μου αγάπη, το χορό, και έχω πάρει διπλώματα από τη βασιλική ακαδημία του Λονδίνου. Λόγω ωστόσο ενός τραυματισμού στα γόνατα δεν μπόρεσα να ασχοληθώ επαγγελματικά μ’ αυτόν. Όταν διορίστηκα ως νοσηλεύτρια  στο νοσοκομείο διαπίστωσα ότι τελικά δεν ήταν αυτό που ήθελα να κάνω και έτσι γράφτηκα σε δραματική σχολή. Ήθελα να κάνω κάτι παρεμφερές με το χορό. Πάντα  με εντυπωσίαζε το να βρίσκομαι στη σκηνή. Το θεωρούσα μαγικό. Έτσι ήρθε η υποκριτική στη ζωή μου.

  zetadoyka4 Τα ενδιαφέροντα σου ωστόσο δεν περιορίζονται εκεί.
   Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ιδίως για έναν ηθοποιό να έχει πολλά ενδιαφέροντα και πράγματα να πει. Και λέω για τους ηθοποιούς γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας. Να διακομίζουμε την τέχνη, να ποιούμε ήθος. Να προσπαθήσουμε  να φέρουμε κάποια θέματα, κάποιους προβληματισμούς στη σύγχρονη κοινωνία. Να βάλουμε  το σπόρο για καινούρια και σημαντικά πράγματα. Έτσι τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι εγώ αυτόν το ρόλο.  Προσέχω  το πώς εκφράζομαι και το πως φέρομαι χωρίς να με δεσμεύει  κάτι. Δεν μ’ αρέσει να ζω στο  μικρόκοσμό μου. Θέλω να δίνω ένα παράδειγμα ανθρώπου που δεν είναι ομφαλοσκοπικός, δεν κάθεται να μυρικάσει μόνο το τι κάνει. Ενδιαφέρομαι για τα κοινά και προσπαθώ να έχω μια σφαιρική και ολοκληρωμένη αντίληψη για το τι συμβαίνει γι’ αυτό και συνεχώς ενημερώνομαι. Μου αρέσει γενικώς πολύ το διάβασμα. Διαβάζω πολλά βιβλία διαφόρων ειδών και διάφορων συγγραφέων.

images    Στην παρούσα φάση, δεδομένης της κοινωνικής κατάστασης, είσαι αισιόδοξη;
   Είμαι φύσει θέσει αισιόδοξο άτομο. Είναι όμως μια πρωτόγνωρη κατάσταση αυτή που βιώνουμε οπότε είμαι και ρεαλίστρια. Κάπου θα βγάλει όλο αυτό. Ελπίζω έστω μακροπρόθεσμα σε καλό. Ουδέν κακό αμιγές καλού. Είναι μια τροφή για σκέψη και αλλαγή πλεύσης. Αν ο καθένας κάνει τη μικρή του αυτοκριτική, δει πόσο ανοιχτός ήταν στο ρουσφέτι, στο να πάει δια της πλαγίας οδού και πόσο στις δυνάμεις του θα πατήσει πλέον, θα εξελιχθούν θετικά τα πράγματα.

   Κλείνοντας θέλω να μου πεις αν υπάρχουν κάποια επαγγελματικά σχέδια που είναι ήδη ανακοινώσιμα.
   Ναι, του χρόνου θα είμαι στο Εθνικό Θέατρο στην παράσταση “Οδύσσεια” που θα σκηνοθετήσει ο Μπομπ Γουίλσον και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτή τη δουλειά, που επιτέλους θα ανέβει, γιατί το σχεδιάζαμε από πέρυσι. Ξέρεις, πολλοί θεωρούν ότι οι ηθοποιοί βρίσκονται στο οικονομικό απυρόβλητο, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Ο κλάδος μας έχει χτυπηθεί όσο λίγοι. Η αμοιβή μου για τους Βασιλιάδες είναι στο 60% κάτω σε σχέση με τα χρήματα που έπαιρνα μέχρι πριν δυο χρόνια και ακόμη δεν έχω πληρωθεί όπως και τα υπόλοιπα παιδιά για τη συγκεκριμένη δουλειά . Ελπίζω πάντως να εξομαλυνθούν τα πράγματα και να ξεκινήσουμε πάλι τα γυρίσματα για το σήριαλ ώστε να υλοποιηθούν όσα έχουμε ήδη συμφωνήσει.

Θάνος Βάγιος

zetadoyka5

Joomla Social by OrdaSoft!