= Θανάσης Τσαλταμπάσης
Συνεντεύξεις

loogoo

Θανάσης Τσαλταμπάσης

thanasis2

   Λίγοι είναι οι καλλιτέχνες που σε κάνουν να παραδίνεσαι αμαχητί στο χάρισμά τους και ο Θανάσης Τσαλταμπάσης είναι ένας απ’ αυτούς. Το πηγαίο ταλέντο και η αστείρευτη ενεργητικότητά του του έχει εξασφαλίσει, και δικαίως, τον τίτλο του καλύτερου ανερχόμενου κωμικού ηθοποιού της χώρας. Φέτος ίσως και να είναι η χρονιά του αφού παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν εκείνος δουλεύει ασταμάτητα και μάλιστα σε παραγωγές απολύτως πετυχημένες.

   “Το μήλο”, η παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί με τη Ναταλία Δραγούμη, ήταν η αφορμή για τη συνάντησή μας. Και αν θεωρούσα πως πήγαινα για μία τυπική συνέντευξη, μάλλον έκανα λάθος…thanasis1

   Περιέγραψέ μου με δυο – τρία λόγια τι βλέπουμε στην παράσταση.
   Παρατηρούμε τη ζωή δύο ανθρώπων  από τη στιγμή της γνωριμίας τους. Να ερωτεύονται, να παντρεύονται, να κάνουν παιδιά, να περνάνε πολλές διακυμάνσεις, ακόμη και από το χωρισμό και στο τέλος να τα ξαναβρίσκουν αφού συνειδητοποιούν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

   Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες. Πιστεύεις ότι στη ζωή είναι εύκολο να συμβεί κάτι αντίστοιχο;
   Εγώ δεν πιστεύω πολύ στους ορισμούς των πραγμάτων. Σίγουρα η διαφορετικότητα έχει ένα ενδιαφέρον. Το να έχεις διαφορετικούς στόχους μπορεί να είναι ενδιαφέρον, μπορεί όμως κάποιες φορές να είναι και καταστροφικό. Να μην ενώνονται ποτέ οι δυο ζωές και οι γραμμές τους να είναι συνεχώς παράλληλες. Στη συγκεκριμένη παράσταση δείχνουμε ότι ακόμη και δυο τόσο διαφορετικοί άνθρωποι  μπορούν να αγαπηθούνε και να είναι και μια ολόκληρη ζωή μαζί.

thanasis3   Τα περιορισμένα οικονομικά δεδομένα της παραγωγής, δεν επηρέασαν καθόλου την αποδοχή που είχε τελικά η παράσταση από το κοινό. Που πιστεύεις οτι οφείλεται αυτό;
   Το θέατρο για μένα πάνω απ’ όλα είναι ψυχή, φαντασία και αγάπη. Δίνουμε  την ψυχή μας πάνω στη σκηνή. Ψάχνουμε φυσικά τις πιο οικονομικές μεθόδους αλλά πολλές φορές αυτές οι οικονομικές μέθοδοι μας οδηγούν σε ακόμη πιο δημιουργικά αποτελέσματα. Για μένα το θέατρο είναι η τέχνη του ηθοποιού, όπως ο κινηματογράφος είναι η τέχνη του σκηνοθέτη, και όταν καταθέτει τη ψυχή του έχει μεγάλες πιθανότητες να τον ακολουθήσει και ο κόσμος. Ας είναι και τα σκηνικά φθηνά, ας είναι και τα κοστούμια λίγα…

   Σε κριτικές που διάβασα, χαρακτηρίζεσαι από πολλούς ως ο καλύτερος ανερχόμενος κωμικός ηθοποιός στην Ελλάδα. Είναι πηγαίο αυτό το ταλέντο ή έχεις δουλέψει τόσο σκληρά ώστε να επέλθει αυτό το αποτέλεσμα;
   Οπωσδήποτε το έχω δουλέψει. Γενικότερα πιστεύω ότι το ταλέντο έτσι όπως το θεωρούμε από μόνο του, όχι απλώς δεν κάνει κάτι αλλά μπορεί και να σε καταστρέψει. Πολλοί ταλαντούχοι ηθοποιοί χάθηκαν επειδή δεν εκμεταλλεύτηκαν το ταλέντο τους. Εγώ δουλεύω θεωρώ σαν το σκυλί (γέλια) προσέχοντας τη διατροφή μου, το σώμα μου, τη φωνή μου, βλέποντας πολύ θέατρο, πολλές ταινίες, σήριαλ και γενικώς προσπαθώ γι’ αυτό το αποτέλεσμα που συνήθως το βλέπουν οι άλλοι σε μένα. Όλη αυτή την προσπάθεια φυσικά την καταβάλλω με μεγάλη ευχαρίστηση γιατί αυτό που κάνω το αγαπάω και έχω αρχίσει να βλέπω ότι υπάρχει μια ανταπόκριση.

thanasis4   Έχω παρατηρήσει και στο θέατρο αλλά και έξω στο δρόμο ότι ο κόσμος σε αντιμετωπίζει σαν φίλο και όχι σαν έναν ηθοποιό που απλά θαυμάζει. Πώς χτίστηκε αυτή η σχέση;
   Δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς αυτό που μου λες ίσως επειδή δεν έχω μέτρο σύγκρισης. Δεν είμαι και κάποιος άλλος ηθοποιός παράλληλα για να δω τη διαφορά (γέλια). Όπως σου είπα και πριν έχω τρομερή αγάπη για αυτή τη δουλειά και θα ήμουν δυστυχισμένος αν δεν γινόμουν ηθοποιός. Πάντα ήθελα να ψυχαγωγώ τον κόσμο, τις παρέες μου, να τους κάνουν να γελάνε, να νιώθουν ωραία. Ίσως και το ότι υπάρχει αυτή η έφεση στην κωμωδία και τον κωμικό ηθοποιό ο κόσμος τον έχει περισσότερο στην καρδιά του. Γιατί υπάρχουν αξιόλογοι συνάδελφοι που παίζουν κυρίως δραματικούς ρόλους και ο κόσμος δεν νιώθει την ίδια οικειότητα. Εμένα με έχει ταυτίσει με το γέλιο, τη χαρά και όντως όταν με συναντάνε μου εκδηλώνονται πολύ ωραία (γέλια).

   Μιας και το ανέφερες, στο μέλλον θα ήθελες να παίξεις κάποιον δραματικό ρόλο;
   Φέτος καλύπτομαι με τη δραματική σκηνή που έχει η παράσταση. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να παίζω μια ολόκληρη σαιζόν μόνο δράμα. Βέβαια αν μου φέρνανε ένα πολύ καλό κείμενο φυσικά και θα το έβλεπα με πολύ ζέση. Μου αρέσει το δράμα αλλά, δεν ξέρω, την κωμωδία την ευχαριστιέμαι πολύ. Τρελαίνομαι να βλέπω από κάτω τον κόσμο από κάτω να γελάει (γέλια).

thanasis5   Ακολουθώντας  αυτή την “τρέλα” είσαι εδώ που είσαι σήμερα. Πρωταγωνιστείς σε θεατρική παράσταση, συμμετέχεις σε κινηματογραφική ταινία αλλά και σε τηλεοπτική σειρά. Να ρωτήσω πως μπορεί να νιώθεις δεδομένης και της ευρύτερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης;
   Για τον εαυτό μου είμαι σίγουρα πολύ ευτυχισμένος απλά σαν άνθρωπος δεν βγάζω τους άλλους απ’ έξω. Βλέποντας ανθρώπους να χάνουν τις δουλειές τους και το γενικότερο χαμό που επικρατεί δεν μπορώ να το ευχαριστηθώ όλο αυτό στον απόλυτο βαθμό. Άλλωστε κι εγώ παρότι συμμετέχω σε πολλές δουλειές, από ελάχιστες έχω πληρωθεί. Πρακτικά δηλαδή μπορεί να δουλεύω αλλά δεν έχω πάρει σε κάθε περίπτωση τα χρήματά μου και έχω και την ανασφάλεια αν τα πάρω τελικά.

   Είναι δηλαδή όντως τόσο τραγική η κατάσταση;
   Δεν θέλω να την ονομάσω τραγική γιατί με φοβίζει η λέξη. Έτσι την αντιλαμβάνομαι φυσικά αλλά δε το λέω για να μη το νιώθω. Στη δική μου τη δουλειά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Είμαι σε  ένα σήριαλ με 47% μέσο όρο τηλεθέασης στο μεγαλύτερο κανάλι της Ελλάδας και αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Τα γυρίσματα σταματάνε και ξαναξεκινάνε γιατί ο σταθμός δεν έχει να πληρώσει τους τεχνικούς και όλους όσους δουλεύουν, που σε άλλη εποχή με τέτοιο ποσοστό θα σου δίνανε άλλα τόσα για να συνεχίσεις.

   thanasis6Μήπως όμως και όλη εκείνη η κατάσταση ήταν μια φούσκα;
   Είναι ακριβώς αυτό που λες αλλά δεν πιστεύω ότι αυτή τη φούσκα χρειαζότανε να έρθει ένα ξένο δάχτυλο και να τη σπάσει. Θα έπρεπε να το κάνουμε εμείς με το δικό μας χέρι. Αυτή τη στιγμή έγινε από άλλους και ίσως και δικαίως γιατί τους χρωστούσαμε. Δεν βγάζεις άκρη. Φταίμε κι εμείς αλλά δεν χρειαζόταν να γίνει τόσο απότομα. Μπορούσε να πάει λίγο πιο ομαλά το πράγμα.

   Ας μη κλείσουμε όμως έτσι. Πες μου τι περιμένουμε από δω και πέρα…
   “Το μήλο”, μόλις τελειώσουμε από τη Θεσσαλονίκη, θα το πάμε μάλλον περιοδεία  σε όλη την Ελλάδα, και θα ξεκινήσω τα γυρίσματα για μια ταινία του Νίκου Ζαπατίνα, μια κωμωδία πολύ δυνατή οπου θα κρατάω το βασικό ρόλο και θα βγει στους κινηματογράφους μάλλον τον Οκτώβριο. Το σήριαλ ελπίζουμε να πάει και του χρόνου και θεατρικά μάλλον θα ξεκινήσω από Θεσσαλονίκη με ένα έργο που θα σκηνοθετήσει ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης. Θέλω να ξεκινήσω τη σαιζόν από δω, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και να έχει και το κοινό της Θεσσαλονίκη αυτό που μου έλειπε κι εμένα όταν ήμουν μικρός. Μια παράσταση Οκτώβριο και Νοέμβριο.  

Θάνος Βάγιος

thanasis7
Joomla Social by OrdaSoft!