= Οι 12 Ένορκοι: Συνέντευξη με τους Νίκο Βατικιώτη και Σωτήρη Δούβρη
Συνεντεύξεις

loogoo

Οι 12 Ένορκοι: Συνέντευξη με τους Νίκο Βατικιώτη και Σωτήρη Δούβρη

 
   Από την πρώτη χρονιά που ανέβηκε είχαμε εκφράσει την αγάπη μας γι’ αυτή την παράσταση. Στο αρχείο του Noizy μάλιστα βρίσκονται πράγματα που σιγά-σιγά θα αρχίζουμε να βγάζουμε προς τα έξω εν είδη flash back και αυτό είναι κάτι που το διαβάζετε για πρώτη φορά εδώ. Προς το παρόν όμως, έχουμε να κάνουμε με την πέμπτη σεζόν της εκπληκτικής θεατρικής παράστασης που ακούει στον τίτλο «Οι 12 Ένορκοι» και η οποία συνεχίζει να είναι συνυφασμένη με την έννοια του sold-out. Έχουμε κοντά μας το Νίκο Βατικιώτη, άλλως ένορκο Νο 5 και το Σωτήρη Δούβρη, άλλως ένορκο Νο 12, οι οποίο μας μίλησαν για το έργο, την επιτυχία, τον τρόπο που προσέγγισαν τους ρόλους τους… Ευχαριστούμε θερμά την Άντζυ Νομικού για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσέφερε για την πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης.
 
12enorkoi528a
 
Πώς νοιώθετε που παίζετε σε μια παράσταση που έχει τεράστια επιτυχία;
Σωτήρης Δούβρης: Είναι πάρα πολύ όμορφο συναίσθημα να ξέρεις πως βγαίνεις σε ένα γεμάτο θέατρο και ότι ο κόσμος έρχεται ήδη ενθουσιασμένος για αυτό που πρόκειται να δει. Από τη μια σου δίνει απίστευτη ενέργεια και από την άλλη έχεις άγχος για το αν τελικά θα είσαι αντάξιος των προσδοκιών του.
Νίκος Βατικιώτης: Συμφωνώ απόλυτα με το Σωτήρη. Είναι υπέροχο να ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε μια παράσταση που ήδη είναι τόσο αγαπητή. Έχεις μια ευθύνη απέναντι σε αυτό, να συνεχίσεις την επιτυχία που τρέχει.
 
12enorkoi624a
Πώς προσεγγίσατε τους ρόλους;
Νίκος: Γρήγορα! (γέλια) Η Κωνσταντίνα μου είχε δώσει όλη τη γραμμή εξ αρχής και με είχε αφήσει να τον ψάξω τόσο πολύ και να δώσω τη δική μου εκδοχή σε αυτό το ρόλο. Ήταν μια υπέροχη διαδικασία. Ο δικός μου ένορκος είναι ένα παιδί που το είχα αγαπήσει έτσι και αλλιώς. Είναι πολύ κοντά σε εμένα και στον τρόπο που αντιμετωπίζει το δίκιο και το άδικο.
Σωτήρης: Ο δικός μου ρόλος έχει πολλές διάσπαρτες ατάκες και μεγάλα κενά. Μην ξεχνάτε πως παίζουμε μια δίωρη παράσταση όπου και οι δώδεκα είμαστε επί σκηνής. Υπάρχουν μεγάλα κενά και προσπαθείς να τα καλύψεις με κάποιο τρόπο. Ο δικός μου ένορκος είναι αυτός που αμφιβάλλει αρκετές φορές μέσα στη παράσταση και αλλάζει γνώμη. Επίσης το ποια στιγμή επηρεάζεται και από ποιον είναι στην ελευθερία του ηθοποιού. Βρήκα πατήματα και γεμίσματα αν θες για να ολοκληρώσω το χαρακτήρα. Δεν είχα ξαναδουλέψει σε κάτι τόσο ανοικτό που θα μπορούσα να βάλω τη δική μου πινελιά.
 
12enorkoi1952a
 
Το να είσαι συνεχώς στη σκηνή ακόμα και όταν δεν έχεις ατάκα έχει μεγάλη δυσκολία γιατί συνεχίζεις να παίζεις το ρόλο σου με άλλους τρόπους. Πώς βρέθηκε αυτή η γραμμή;
Σωτήρης: Ο καθένας έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να δουλεύει. Μπορώ να σου πω για μένα. Βάζω πέντε ασφαλιστικές δικλείδες, ανάλογα με το τι μου δίνει το κείμενο. Ο Νο 12 είναι ένας άνθρωπος που είναι διαφημιστής. Έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο να μιλάει, έχει μεγάλη φαντασία για να κάνει αυτή τη δουλειά και από εκεί και πέρα το αφήνω να πάει ανάλογα με τη σκηνή. Ούτε το κείμενο, ούτε η σκηνοθεσία ορίζει το πότε εγώ θα αλλάξω γνώμη. Αφήνομαι πάνω στη σκηνή ανάλογα με το τι λέει ο καθένας και σε ποιο σημείο πραγματικά σας ένορκος πείθομαι να αλλάξω γνώμη.
Νίκος: Είναι ανθρώπινο, κάποιος μιλάει και οι άλλοι ακούν. Αν καταφέρεις να δώσεις αυτό το τόσο αληθινό πράγμα στη σκηνή, έχεις πετύχει. Είναι η παράσταση έτσι, ζωντανή και τόσο κοντά στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία. Στα πρώτα δεκαπέντε βήματα που κάνουμε στη σκηνή, έχουμε πάρει μια διαφορετική ανάσα γιατί κάθε άνθρωπος ακούει τον άλλο άνθρωπο. Οι ρόλοι είναι καθαροί. Το τι θα γίνει έχει να κάνει με το κείμενο, το πώς θα γίνει όμως έχει να κάνει με εμάς τους ίδιους.
Σωτήρης: Για να είναι ζωντανό αυτό, λέμε στο θέατρο ότι πρέπει να ξαναγεννιέται κάθε στιγμή. Δεν πρέπει να αναπαράγεις κάτι που έκανες χθες. Ένα παράδειγμα για να καταλάβετε πως συμβαίνει. Έχω ας πούμε εγώ αποφασίσει να πεισθώ από τον τάδε ένορκο. Σε μια παράσταση ο ηθοποιός εκφέρει τα επιχειρήματα με τέτοιο τρόπο που δεν μου γίνεται αρκετά πειστικός, οπότε μπορεί να μην συμφωνήσω ας πούμε με τα τρία πρώτα και το τέταρτο να μου δώσει το έναυσμα να πειστώ. Σε κάποια άλλη παράσταση μπορεί να πειστώ από την αρχή ας πούμε. Όλα αυτά αλλάζουν τη ροή του έργου αλλά όχι τη δομή του.
 
12enorkoi12496a

Οι ρόλοι είναι πολύ έντονοι. Μετά τη παράσταση χρειάζεστε αποσυμπίεση;
Νίκος: Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, εγώ όλη αυτή τη μαγεία την κρατάω στο επίπεδο δουλειά. Ό,τι λοιπόν και να υποδύομαι, έχει να κάνει με τη δουλειά. Στην υπόκλιση έχω «επιστρέψει». Πιστεύω πως οφείλεις να «λυτρωθείς» μέσα από την παράσταση για να επέλθει μετά η ηρεμία.
Σωτήρης: Εγώ νομίζω ότι τη χρειαζόμαστε. Αν δείτε μετά την υπόκλιση, στα καμαρίνια είμαστε παιδική χαρά. Είναι πάντα λυτρωτικό το συναίσθημα μετά την παράσταση. Αυτό μάλλον είναι και η αποσυμπίεσή μας.
Νίκος: Είμαστε κοινωνοί, μεταφέρουμε πράγματα με τον πιο ωραίο και βιωματικό τρόπο, οπότε όταν αυτό τελειώσει, έχει τελειώσει και σε εμάς.
 
Μέχρι πότε θα βρίσκεστε εδώ; Μαθαίνουμε ότι θα παίξετε και σε άλλες πόλεις.
Νίκος: Ξέρω σίγουρα πως θα πάμε Σύρο, Τήνο και Πάρο μετά το Πάσχα και αρχές Ιουνίου θα πάμε στο εξωτερικό. Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο και εκκρεμεί και κάτι άλλο που θα σας πούμε όταν οριστικοποιηθεί.
 
12enorkoi19400a
 
Τι σας αρέσει στη δουλειά που κάνετε και τι σας απωθεί;
Νίκος: Μου αρέσει η ομορφιά που έχει. Με ενοχλεί ο τρόπος που φέρονται, αν θες, στο θέατρο. Που αργούν να «ενηλικιωθούν» και δεν του δίνουν τη θέση που του αξίζει.
Σωτήρης: Εμένα μου αρέσει να κάνω τον κόσμο να σκέφτεται. Ζούμε σε εποχές που έχουμε αδρανήσει στη σκέψη. Μου αρέσει που μπορώ να κάνω το κόσμο να μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί, να μην αδρανεί. Αυτό που με απωθεί στη δουλειά μου είναι ότι δύσκολα μπορώ να έχω ειλικρινείς σχέσεις.

Μαίρη Ζαρακοβίτη, Κώστας Κούλης
 
12enorkoi19416a
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις