Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τους ''treeela tv''


   Συναντήσαμε τους treeela tv, τρία νέα υποσχόμενα παιδιά, που με ιδιαίτερη φαντασία και μεράκι και χωρίς κανένα προϋπολογισμό δραστηριοποιούνται στο Youtube φτιάχνοντας κωμικά βίντεo και επιβεβαιώνοντας πως ο καλλιτέχνης βρίσκει τους προβολείς του, αρκεί να το πιστέψει πρώτα ο ίδιος και να δουλέψει σκληρά πάνω σε αυτό. Σας τους συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Απολαύστε τους!
 
trela2   Ποιοι είναι οι treeela tv;  Μπορείτε να αυτοσυστηθείτε για να σας γνωρίσουμε καλύτερα; Δραστηριοποιείσται στη Θεσσαλονίκη; Πώς ξεκινήσατε;
   Είμαστε όλοι Θεσσαλονικείς και ουσιαστικά η ιδέα ξεκίνησε από μένα, τον Ορέστη Μήλιο. Είχα ένα όραμα, να κάνω ένα κωμικό channel, να ασχοληθώ με το Youtube γιατί πίστευα πως παρέχει προοπτικές σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί καλλιτεχνικά σε σχέση με τα άλλα μέσα όπως η τηλεόραση, χωρίς να χρειάζεται να έχεις κάποιο μέσο να προωθηθείς αλλά είναι κάτι που θα το αξιολογήσει μόνο του το κοινό. Άμα είσαι καλός θα διακριθείς.
 
   Πως γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία αυτών των video;
   Ξεκινήσαμε ουσιαστικά πριν από δύο χρόνια βασιζόμενοι σε ένα τραγούδι που έγραψα, το ''Hakuna matata το κορμάκι σου''. Στην πορεία λόγω υποχρεώσεων κάποιων μελών άλλαξε η ομάδα και με παρότρυνση δική μου προστέθηκαν δύο συμφοιτητές μου και καλοί φίλοι, ο Οδυσσέας και ο Κλέαρχος, στην σκηνοθεσία και στο μοντάζ αντίστοιχα.
   Εχετε κάποιο ιδιαίτερο στόχο; Θέλετε να περάσετε κάποιο μήνυμα;
   Ορέστης: Κάνουμε κωμωδία. Δεν κάνουμε κάτι άλλo. Σαφώς είναι αναπόφευκτο να βάλεις σε κάποια δουλειά σου,  είτε είναι αυτή ταινία είτε βίντεο, κάτι δικό σου ή να περάσεις άθελά σου ίσως και κάποιο μήνυμα. Σίγουρα επηρεαζόμαστε από τις τωρινές συνθήκες, την οικονομική κρίση και οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας.
   Οδυσσέας: Αυτό που κάνουμε είναι μία ποιητική κωμωδία και θέλουμε να πιστεύουμε πως έχει και προσεγμένο σενάριο.
 
   Oρέστη, όταν αποφάσισες να υλοποιήσεις την ιδέα σου, κατά πόσο ανταποκρίθηκαν και πώς αντέδρασαν όλοι όσοι ζήτησες την συμμετοχή τους; Ποιο ήταν το feedback;
   Γενικά παρατήρησα πως υπάρχει πολύ φρένο, όταν πας να ξεκινήσεις κάτι-τουλάχιστον στο περιβάλλον μου! Ειδικά στο πρώτο βιντεάκι, μην έχοντας κάποια μουσική παιδεία, δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να πείσω άτομα να συνεργαστούν μαζί μας, είτε για την ενορχήστρωση είτε για την ηχογράφησή του κομματιού. Ουσιαστικά έπρεπε να τους πείσω να το δουν σαν βασική προτεραιότητα τους. Τελικά όλα λυθήκαν, μόλις γυρίστηκε το πρώτο βίντεο, γιατί πίστευα πως αν γινόταν η αρχή, αυτό θα κυλήσει από μόνο του.
 
trela5   HAKUNA MATATA ένα video και ένα τραγούδι αφιερωμένο στους hakunamattta, τους Αφρικανούς με τα βραχιολάκια από πολύχρωμες κλωστές. Πώς προέκυψε η ιδέα και πώς βλέπετε την πολιπολιτισμικότητα; Ποια είναι η γνώμη σας για την συνύπαρξη διαφορετκών ομάδων ανθρώπων στην Ελλάδα της κρίσης;
   Η κωμωδία βρίσκεται ανά πάσα στιγμή γύρω σου, είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η δουλειά μας είναι αυτή:  να δεις κάτι και να το στραγγίξεις μεταφέροντάς το στους άλλους. Έτσι παρατήρησα πολλές φορές να έχουν κατακλύσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης Αφρικανοί μετανάστες, οι οποίοι πουλούσαν τα γνωστά  βραχιόλια από πολύχρωμες κλωστές. Αρχικά μου φάνηκε αστείο όχι με την έννοια να το σατιρίσω αρνητικά, αλλά το είδα ως ένα φαινόμενο, με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ. Έτσι κάποια στιγμή κάθισα και έγραψα μέσα σε λίγα λεπτά τους στίχους και έγινε τo ''Hakynamatata το κορμάκι σου''.
   Ένα τραγούδι αφιερωμένο σε όλους τους Αφρικανούς, που όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε πόσο δύσκολα επιβιώνουν, όπως βέβαια και κάθε μετανάστης στην χώρα μας, ειδικά σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης, σε αντίθεση με άλλες χώρες που συνυπάρχουν αρμονικά κάτω από ένα πολύχρωμο μωσαικό.

trela   Παρακολουθώντας τα βίντεο διαπιστώνει κανείς πως πρόκειται για επαγγελματικές παραγωγές, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχες της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Πώς καλύπτεται το κόστος μιας τέτοιας παραγωγής; Υπάρχουν χορηγοί και κατάλληλη εκπαίδευση (σκηνοθεσία, μονταζ);
   Οδυσσέας: Όλα έχουν γίνει ερασιτεχνικά χωρίς κανένα budget. Ακόμη και οι καμέρες προέρχονται από φίλους και γνωστούς. Όλα έγιναν μόνο με μεράκι και πολλή προσωπική εργασία και εξάσκηση πάνω σε αυτό.
   Ορέστης: Αυτό ήταν και το προσωπικό μου στοίχημα, που με γοητεύει. Σήμερα, από την στιγμή που όλα υπάρχουν μεσα στο διαδίκτυο, κάτι που δεν υπήρχε παλιότερα, μπορείς να καταφέρεις και να μάθεις τα πάντα, αν δουλέψεις και πιστεύεις σε αυτό. Είπαμε πως μπορούμε να το κάνουμε, γιατί θέλαμε να το κάνουμε.
 
   Και έρχεται η τριλογία ''Tichu story''. Πρόκειται για φοιτητική μάστιγα και πώς έφτασε  το Tichu στην Ελλάδα;
   Οδυσσέας: Θα θέλαμε να πιστεύουμε πως έφτασε με την δικιά μας εκδοχή, αλλά είναι μάλλον λάθος.
   Ορέστης: Το Tichu είναι μία κινέζικη εκδοχή του πόκερ με κάποια στοιχεία μπιρίμπας, το οποίο παίζεται κατά κόρον στα κυλικεία σε όλες τις σχολές. Η ιδέα για το βίντεο γεννήθηκε αρχικά, γιατί δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο στο διαδίκτυο. Μας απασχολούσε σαν θέμα  και θέλαμε να το σατιρίσουμε.
   Βλέπουμε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα είχατε μεγάλη ανταπόκριση.Ποια ήταν τα σχόλια από το internetικό κοινό;
   Πραγματικά η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και άμεση από τις δύο πρώτες μέρες, ξεπερνώντας τις 3.000 θεάσεις, δικαιώνοντας τις δεκάδες και εκαντοτάδες ώρες προσωπικού χρόνου, γιατί μια ιδέα από μόνη της δεν είναι αρκετή, αν δεν ενδιαφέρει κανέναν. Έγινε και μια δημοσίευση του βίντεο και σε αρκετά φοιτητικά sites και blogs, ελληνικά και ξένα, και φτάσαμε να έχουν δει το βίντεο σήμερα άτομα από 40 διαφορετικές χώρες.
 
   Μόλις έκλεισε και ένας κύκλος παραστάσεων stand up comedy, με τον τίτλο "Enter at your own risk". Θα την δούμε πάλι στο σανίδι;
   Το stand up comedy, όπως και τα βίντεο είναι όνειρό μου. Νομίζω πως είμαι εθισμένος πλέον σε αυτό το πράγμα. Πράγματι έχει κλείσει ήδη ένας κύκλος παραστάσεων με μεγάλη επιτυχία και το επόμενο βήμα είναι μία παράσταση στις 18 Δεκεμβρίου στο ''Ξέφωτο'' στα Λαδάδικα όπου θα γίνει το meeting όλων των κωμικών της Βόρειας Ελλάδος. Εγώ θα πάρω μέρος σαν νέο μέλος, ίσως γράψω και ένα καινούριο κείμενο.
 
trela3   Ένας κωμικός απέναντι σε κοινό. Τι είναι το stand up comedy για σένα;  Είναι ένας κωμικός που λέει αστεία ή ένας προσωπικός μονόλογος που διηγείται μία ακολουθία γρήγορων αστείων σκηνών;
   Σίγουρα δεν είναι ένα πράγμα, είναι μίξη από πολλά πράγματα. Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον μου είναι ο τρόπος, το στοίχημα να ανέβει ένας άνθρωπος πάνω στην σκηνή και να απελευθερωθεί με την έννοια ότι ίσως υπάρχουν πολλά πράγματα στην καθημερινή ζωή μας που θα θέλαμε να πούμε γύρω μας και μας εμποδίζουν κάποια κοινωνικά ταμπού να τα εξωτερικεύσουμε. Προσωπικά μου έδωσε την δυνατότητα να παντρέψω την φωτεινή με την σκοτεινή πλευρά του εαυτού μου και να τις συνδυάσω. Μέσα από την κωμωδία δάμασα τους "δαίμονές" μου αποκαλύπτοντας πολλά προσωπικά μου βιώματα. Αντιμετώπισα τις αδυναμίες μου και τις έκανα δύναμη. Σε γενικές γραμμές είναι μία μορφή τέχνης, γιατί μη ξεχνάμε πως το stand up comedy αφορά πράγματα που βλέπουν όλοι οι άνθρωποι, τα οποία μέσα από την κωμωδία μπορείς και να τα σατιρίσεις και να νοιώσουν όλοι οι θεατές ότι ένα κομμάτι του εαυτού τους είναι σε σένα.
 
   Πολλοί συνάδελφοι σου ισχυρίζονται πως το stand up comedy γίνεται μόδα και δεδομένης της μικρής παράδοσης στην Ελλάδα γίνεται και πεδίο για γραφικότητες, πειραματισμούς, αλλά και αρπαχτές. Συντάσσεσται με αυτήν την άποψη;
   Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. To stand up comedy είναι από τις λίγες μορφές τέχνης στην Ελλάδα της κρίσης που έχει ευνοηθεί. Πολλοί μαγαζάτορες στην ανάγκη τους να προσελκύσουν κόσμο με χαμηλό προυπολογισμό προωθούν αυτήν την μορφή τέχνης, γιατί δεν χρειάζεται πολυάριθμο ανθρώπινο δυναμικό ή πολύπλοκο εξοπλισμό, παρά ένα μικρόφωνο και ο δημιουργός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεν δε την ευρεία διάδοση και ζήτηση της τέχνης αυτής, αλλά παράλληλα και την "βάφτιση" μιας αρπαχτής ως stand up comedy στον βωμό του κέρδους.

   Ποια είναι τα πρότυπα σου;
   Τα πρότυπά μου είναι από το εξωτερικό κυρίως, όπως ο Chris fish που έχει διαπρέψει στην Ολλανδία, ο Louis C. K. και από Έλληνες o Γιώργος Χατζηπαύλου και ο Ζήσης Ρούμπος.

trela6   Λόγω της φύσης αυτής της κωμωδίας είναι σύνηθες τέτοιοι κωμικοί να μεταπηδούν εύκολα στον χώρο του ραδιοφώνου ή της τηλεόρασης. Θα σε ενδιέφερε κάτι τέτοιο;
   Σαφώς, αρκεί να μην θυσιάσω κάτι στο βωμό αυτών των μέσων. Να μη χρειαστεί να περιοριστώ ή να ακολουθώ αυστηρά κάποιους κανόνες. Για αυτό πιστεύω και στο You tube, που είναι η φύση του ανεξάρτητη.
 
   Τι έχετε αποκομίσει από όλη αυτήν την διαδικασία, ποιο είναι το μυστικό για να έχεις όποια θελήσεις;
   Οδυσσέας: Πάρα πολλά. Αρχικά βρήκαμε ένα χόμπι που μας αρέσει και αποκομίσαμε πολλές γνώσεις πάνω στην σκηνοθεσία, στο μοντάζ, στο σενάριο και στην κωμωδία.
   Τώρα, το μυστικό για να έχεις όποια θελήσεις είναι να είσαι ο εαυτός σου.
 
   Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
   Οδυσσέας: Να κάνουμε όσο το δυνατό περισσότερα video σε λιγότερο χρόνο, χωρίς να υστερούμε σε ποιότητα.
 
   Σας το εύχομαι.
 
Μέλλιος Σπύρος

Συνεντεύξεις