= Τζόρντι Γκαλθεράν @ Θέατρο Νέου Κόσμου
Άρθρα

loogoo

Τζόρντι Γκαλθεράν @ Θέατρο Νέου Κόσμου

 
   Με αφορμή το έργο του «Το δάνειο», που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και Παντελή Δεντάκη, ο πολυμεταφρασμένος και πολυβραβευμένος Καταλανός συγγραφέας Τζόρντι Γκαλθεράν ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα.
 
dan635
 
   Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 19:00 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου ανοιχτή συζήτηση με το Τζόρντι Γκαλθεράν, για το έργο του «Το δάνειο» και την πραγματικότητα που το ενέπνευσε. Τη συζήτηση συντόνισε  η θεατρολόγος και κριτικός θεάτρου Ιλειάνα Δημάδη. 

   Όπως μας είπε, η αρχική μορφή του έργου ήταν διάρκειας μόνο 40 λεπτά, αφού το είχε γράψει για να πάρει μέρος σε ένα διαγωνισμό. Άρεσε τόσο πολύ που του ζητήθηκε να το ''μεγαλώσει'' κάνοντάς το πάνω από μία ώρα, ικανό να σταθεί μόνο του σε θεατρική παράσταση. Του πήρε ένα ολόκληρο χρόνο για να το κάνει, μια και ό,τι και να έγραφε χαλούσε την αρχική μορφή του έργου. Ώσπου μια μέρα του ήρθε η απλή ιδέα να το μεγαλώσει σε διάρκεια προχωρώντας την ιστορία με το τι θα γίνει μετά! «Τα πιο απλά και αυτονόητα σε μια ιστορία έρχονται πάντα τελευταία» δήλωσε!

   Επίσης μας είπε πως ποτέ δεν κοιτάζει το θέμα μιας ιστορίας, αλλά την ίδια ιστορία. Δεν ψάχνει να βρει κάτι για να διδάξει το κοινό, αλλά για το κάνει να διασκεδάσει και να ξεχαστεί από την πραγματικότητα. Είναι πάντα ''σκληρός'' με τους χαρακτήρες του γιατί όσο πιο τραγικά πράγματα τους συμβαινουν τόσο περισσότερο γέλιο βγάζουν. ''Πάντα μια καλή κωμωδία κρύβει μια τραγωδία πίσω της".
 
dan636
   Τα τελευταία πέντε χρόνια κάθε μέρα πηγαίνει στο γραφείο του προσπαθώντας να βρει μια νέα ιστορία να γράψει, αλλά ακόμα δεν έχει γράψει τίποτα! «Οι απλές ιδέες είναι εκείνες που κρύβουν μια επιτυχία«!
 
   Το ίδιο βράδυ ο Τζόρντι Γκαλθεράν υπέργαψε βιβλία του και ήταν παρών στην παράσταση του έργου Το δάνειο.
 
Λένα Βασιλείου
 
dan637
 
Ο Τζόρντι Γκαλθεράν γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1964. Από το 1988 αρχίζει να γράφει θέατρο και να σκηνοθετεί ο ίδιος κάποια από τα έργα του σε παραστάσεις ερασιτεχνών.
 
Το 1995 στέλνει για πρώτη φορά έργα του σε διαγωνισμούς, διεκδικώντας θεατρικά βραβεία. Οι Αλυσιδωτές λέξεις κερδίζουν το Βραβείο Born και το Ντακότα το Βραβείο Ignasi Iglésias του Ινστιτούτου Θεάτρου της Βαρκελώνης. Άλλα έργα του είναι: Σερφ (1990), Fuga (1994), Gaudí (2002), Παράδεισος (2000), Καρναβάλι (2005) και Κανκούν (2007).
 
Η μεγάλη του επιτυχία Μέθοδος Γκρόνχολμ (2003) έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει ανέβει με τεράστια επιτυχία σε περισσότερες από είκοσι χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
 
Γράφει στην καταλανική γλώσσα.
 
Λίγα λόγια για το έργο
Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία με αναπάντεχη εξέλιξη και με θέμα επίκαιρο όσο ποτέ στην Ισπανία –αλλά και στην Ελλάδα– της οικονομικής κρίσης.
 
Ο Αντόνιο ζητά να πάρει ένα δάνειο, αλλά η μόνη εγγύηση που διαθέτει είναι… ο λόγος της τιμής του. Μπροστά στην επίμονη άρνηση του διευθυντή της τράπεζας να του το χορηγήσει, ο επίδοξος δανειολήπτης απειλεί τον τραπεζίτη ότι… θα αποπλανήσει τη γυναίκα του, αφού το μοναδικό του όπλο είναι η ακαταμάχητη έλξη που ασκεί στις γυναίκες!
 
Ο Γκαλθεράν «στοιχηματίζει» πως δεν μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα με τίμια μέσα.  Με μοναδικό του εφόδιο τη μπλόφα, ο απεγνωσμένος λόγω της οικονομικής κρίσης ανθρωπάκος, ίσως δεν καταφέρει τελικά να πάρει το δάνειο, ο διευθυντής της τράπεζας όμως θα πάθει στο τέλος αυτό ακριβώς που φοβάται.
 
Γιατί κάποια πράγματα σ’ αυτή τη ζωή ούτε μετριούνται ούτε κερδίζονται με ευρώ…
Το έργο κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Τουρνουά Σύγχρονου Καταλανικού θεάτρου της Τζιρόνα τον Νοέμβριο του 2011.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Els de Paros
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος , Παντελής Δεντάκης
Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπριμπίλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Λυπηρίδου, Κατερίνα Παναγιωτάκη
 
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Οικονόμου , Γιάννης Σαρακατσάνης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Άρθρα