= Το Συσσίτιο
Άρθρα

loogoo

Το Συσσίτιο

«Το Συσσίτιο»
από την ομάδα Angelus Novus
στο θέατρο Κήπου
Panoramafinalmeafroditypetit
   Μια ιδιαίτερη παράσταση, τόσο εννοιολογικά όσο και προς την σύλληψη της, ανεβαίνει για δυο μόνο παραστάσεις στο θέατρο Κήπου, στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου. Πρόκειται για την παράσταση «Το Συσσίτιο» από την ομάδα «Angelus Novus», μία σύνθεση κειμένων που πραγματεύεται ένα πολύ επίκαιρο θέμα, αυτό της πείνας και της εξαθλίωσης του σύγχρονου ανθρώπου.

   Το έργο γράφτηκε και ανεβαίνει ειδικά για τις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου μετά από παραγγελία του δήμου Θεσσαλονίκης. Η επιλογή της παράστασης και της θεματολογίας της ήταν του Δαμιανού Κωσταντινίδη, συγγραφέα και σκηνοθέτη του έργου. Μία ιδέα που ξεκίνησε 1995, αλλά που πήρε σάρκα και οστά μόλις φέτος. «Μπήκα στη διαδικασία συλλογής σχετικού υλικού με την πρόθεση να ετοιμάσω την παράσταση μέσα στο 2013, για να παίζεται σε μπαρ και καφέ και την φανταζόμουν σαν ένα είδος καφέ-σαντάν. Μετά την πρόταση του δήμου, χρειάστηκε απλώς να επισπεύσω τις διαδικασίες και να προσαρμόσω την ιδέα σ’ ένα χώρο πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων και πολλών τεχνικών δυσκολιών, όπως είναι το θέατρο Κήπου», λέει σχετικά ο συγγραφέας- σκηνοθέτης του έργου, Δαμιανός Κωνσταντινίδης.

   Όπως αναφέρει ο ίδιος, «δεν είναι ένα έργο με υπόθεση, αλλά μια παράσταση με θέμα την πείνα, γύρω από το οποίο οργανώνονται κείμενα διαφορετικής προέλευσης και όχι πάντα αμιγώς θεατρικά».

   Έτσι, μεταξύ άλλων, σε αυτό θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε το κείμενο «Σεμνή πρόταση» του Τζόναθαν Σουίφτ, το «Σημειώσεις μαγειρικής» του Ροδρίγκο Γκαρθία, αλλά και κάποια των Μποστ, Μπρεχτ, Σωτήρη Παστάκα, Γιάννη Τσαρούχη, Στανισλάβ Στρατίεβ, Μάνου Χατζηδάκι, Κ. Ε. Κρικελίκου – Μ. Ι. Παπαθανασίου, κ.ά.

   «Είναι στην πραγματικότητα μια διάλεξη, ενώ αντιθέτως τα κείμενα που πήρα και διασκεύασα του Γκαρθία είναι θεατρικοί μονόλογοι αλλά με έντονο αφηγηματικό χαρακτήρα ή περίεργες συνταγές και συμβουλές μαγειρικής. Σ’ αυτά πρόσθεσα τραγούδια που έγραψα τους στίχους τους, κι ένα μικρό σκετς δικής μου πάλι επινόησης, κείμενα, θεατρικά και μη- τα επονομαζόμενα «μεζεδάκια», λόγω του μεγέθους τους, αλλά και της λειτουργίας τους, μια που βρίσκονται στην παράστασή μας για να ανοίξουν την όρεξη για τα κυρίως πιάτα», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

   Όσον αφορά το σκεπτικό του διαβήματος αυτού,  σύσσωμα τα μέλη της θεατρικής ομάδας, θέλησαν να συμβάλουν με τα πενιχρά μέσα τους σ' αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που αναπτύσσεται τελευταίως ολοένα και περισσότερο σε κάθε γωνιά της δεινοπαθούσης και αναξιοπαθούσης πατρίδας μας.

   Όπως εξηγούν, όσο το ‘θεατρικό’ γεύμα θα ετοιμάζεται, θα ψάχνουν μαζί με το κοινό λύσεις για τις κρίσεις που μας ταλανίζουν, θα ανταλλάσσουν απόψεις, θα αλληλοπαρηγορούνται… και πού και πού θα δέχονται απρόσκλητους φίλους που θα λένε κι αυτοί τα δικά τους. Ένας μουσικός θα παίζει ένα σκοπό με το όργανό του και θα τραγουδάνε, κάποιος θα κάνει κάποια στιγμή μια διάλεξη για το πρόβλημα της φτώχιας στην Ιρλανδία ή σε μια άλλη χώρα. Θα σιγοβράζει το φαγητό κι αυτοί θα υπομονεύουνε και θα υπονομεύουνε!

   Αξίζει να σημειωθεί, ότι η θεατρική ομάδα «Angelus Novus» λειτουργεί υπό τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας από το 2003 και έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη.  Όπως δηλώνουν και οι ιδρυτές της, Δαμιανός Κωνσταντινίδης (σκηνοθέτης- θεατρολόγος), Έφη Δρόσου (ηθοποιός- κινησιολόγος), Γιώργος Βασικαρίδης, (μουσικός), μοναδική τους πρόθεση είναι το καλό θέατρο, αυτό που, χωρίς ευτέλεια, γεννάει την συγκίνηση στην καρδιά και ανοίγει νέους ορίζοντες στο πνεύμα, αυτό που αφορά βαθιά και άμεσα τον άνθρωπο σ’ όλες τις εκδηλώσεις της ύπαρξής του.

   «Απόψε κάνω μαμ / το βλέπω στ’ όνειρό μου / πάω ντουγρού για ένα ιμάμ / να λαδώσω λέει το άντερό μου». Αυτά και άλλα πολλά ακούγονται τραγουδιστά και κανονικά στη νέα ανατρεπτική και ιδιότυπη μουσική κωμωδία που αναμένεται να θρέψει το κοινό με έξυπνο χιούμορ αλλά και πολύ σκέψη…

Συντελεστές
Σκηνοθεσία / σύνθεση κειμένων: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Σκηνικά / κοστούμια / φώτα: Απόστολος Αποστολίδης
Μουσική: Κωστής Βοζίκης
Χορογραφίες: Αμαλία Στρινοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κόμνω Ευαγγελία Κρικελίκου
Υποδέχονται, μαγειρεύουν, σερβίρουν, άδουν, χορεύουν, παίζουν:
Κωστής Βοζίκης, Χριστίνα Γεωργίου, Πένυ Γραικού, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Γιάννης Δρακόπουλος, Μάριος Ζαρδαβάς, Αφροδίτη Ιωαννίδου, Κωνσταντίνα Καστέλλου, Κόμνω Ευαγγελία Κρικελίκου, Μαίρη Μωραϊτοπούλου, Μαρία Ιωάννα Παπαθανασίου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Στέφανος Πίττας, Άγγελος Ρούσσος, Σταμάτης Στάμογλου, Πολύκαρπος Φιλιππίδης
Φωτογραφίες: Δανάη Τεζαψίδου
Οργάνωση παραγωγής: Κώστας Μελίδης
Παραστάσεις
Δευτέρα 23, Τρίτη 24 Ιουλίου 2012
Δημοτικό Θέατρο Κήπου (Νικ. Γερμανού, έναντι ΧΑΝΘ)
Ώρα: 21.15
Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ, 10 ευρώ, 5 ευρώ

Δημήτρης Σταυρόπουλος
20191983
Joomla Social by OrdaSoft!

Άρθρα