Άρθρα

The Avengers


   asssd1Iron Man, Hulk, Thor, Captain America, Black Widow και Hawkeye:  Όλοι μαζί στο «πανί του θεάματος» για τα μάτια μας μόνο! Η ταινία που έσπασε τα κοντέρ των εισπράξεων και έδωσε στην κινηματογραφική ψυχαγωγία νέο νόημα, ακούει στο όνομα «The Avengers».

   Όλα ξεκίνησαν κάπου στο 2008. Η ταινία Iron Man τελειώνει με τον Tony Stark να λέει “Τhe truth is, Ι am Iron Man” και αμέσως μετά να πέφτουν οι τίτλοι τέλους. Κανένας δεν περίμενε πως μετά τους τίτλους τέλους θα υπάρξει μια ακόμα ολιγόλεπτη σκηνή με τον Nick Fury να λέει στον Tony Stark ότι δεν είναι ο μόνος ήρωας, κάνοντας λόγο για τους Avengers.

   Για τους περισσότερο ”εκπαιδευμένους” θεατές αυτό το ένα λεπτό σήμαινε πολλά. Και βέβαια αυτή η τακτική των μικρών bonus έγινε παράδοση. Σε όλες τις ταινίες με χρονολογική σειρά Iron Man, The Incredible Hulk, Iron Man 2, Thor και Captain America: The First Avenger υπάρχει μια σκηνή είτε αμέσως μετά τους τίτλους τέλους είτε αμέσως πριν που μαρτυράει μια σύνδεση μεταξύ ηρώων και ταινιών. Εντάσσονταν δηλαδή όλοι σιγά σιγά στο ίδιο κινηματογραφικό σύμπαν και έκαναν τους θεατές να περιμένουν σαν μικρά παιδιά να τους δουν όλους μαζί.

   Διαβάστε λοιπόν για την ταινία – φαινόμενο, καθώς και για κάθε ένα ήρωα ξεχωριστά! Ιδού ένα αφιέρωμα στα μέτρα των super heros!

Η ταινία
The avengers – Οι εκδικητές
Πρωταγωνιστούν: Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson
Σκηνοθέτης: Joss Whedon
Διάρκεια: 143 λεπτά    
Διαθέσιμο και σε τρισδιάστατη προβολή
   aaaassddd2.1Όταν το σηματάκι της MARVEL καρφώνεται στην οθόνη, ξέρεις αν μη τι άλλο πως αυτό που πρόκειται να δεις θα είναι θεαματικό. Όταν δε προστίθενται παραπάνω από ένας υπερήρωες φανατικού κοινού, σε συνδυασμό με τα συγκλονιστικά κινηματογραφικά εφφέ (διαθεσιμότητα και 3d προβολής), τότε απλά πας με κλειστά μάτια στο σινεμά, γεμίζεις αγκαλιές από ποπ-κορν, πατατάκια, αναψυκτικά και λοιπά τιμαλφή και περιμένεις τίτλους αρχής.

   Το αξιοσημείωτο είναι πως η ταινία «Οι Εκδικητές» έδωσε όλα όσα υποσχέθηκε, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει. Θα έπρεπε να ικανοποιήσει δύο εκ διαμέτρου αντίθετα κοινά: εκείνo του απαιτητικού “Comic Reader” και εκείνο του κυνηγού μπλογκμπαστερικών παραγωγών που δεν είχε ιδέα από πρι-στόρι των ηρώων. Και όμως, το ακατόρθωτο επιτεύχθη και μάλιστα με μεγάλη επιυχία, ξαφνιάζοντας ευχάριστα και τους «μιγιάγγιχτους» του σινεμά.

   Και πως το πέτυχε; Πολύ απλά αποφεύγοντας λάθη άλλων hero movies. Δεν προσπάθησε να περάσει κάποια επιτηδευμένη σοβαρότητα αλλά απεναντίας να σπάσει πλάκα, με τα επίπεδα αυτοσαρκασμού να βαράνε κόκκινο. Ίσως βέβαια σε κάποιες στιγμές η πλάκα να ξεφεύγει από επίπεδο hero movie και να αγγίζει επίπεδο looney tunes... αλλά βλέποντας την ταινία στο σύνολο της, τους το συγχωρείς! Δεν προσπάθησε να συνδέσει σκόρπια πράγματα από τα comic με κακόγουστο τρόπο μεταξύ τους. Δεν προσπάθησε να εντυπωσιάσει με μη εντυπωσιακά πράγματα και το κυριότερο, ασχολήθηκε με τους ήρωες και μόνο! Έτσι παίρνουμε ίσως το μόνο δείγμα ταινίας μέχρι σήμερα που χορταίνει το μέσο θεατή με άφθονη δράση και χιούμορ και ταυτόχρονα απαντάει σε “geek” απορίες όπως: αν μπορεί ο Hulk να σηκώσει το σφυρί του Thor ή αν το σφυρί του Thor μπορεί να σπάσει την ασπίδα του Captain America.

   aaaasssddd2.2Καταρχήν, να αναφέρουμε συνοπτικά το εν μέρει τετριμμένο σκρίπτ: Ένας άπληστος και κομπλεξικός μάγος εξόριστος από το Άζγκαρντ, ο Loki, ο οποίος είναι αδερφός του Thor, έρχεται στη γη για να απελευθερώσει την εξουσιομανία του, απειλώντας όλη την ανθρωπότητα. Για την υπεράσπιση του γένους μας, αρματώνεται μια ομάδα υπερηρώων: Iron Man, Captain America, Hulk, Thor, Black Widow και ο πράκτορας Hawkeye -ο καθένας με τις ξεχωριστές του δυνάμεις, και αρχίζει το γλέντι.

   Και το γλέντι είναι γενναιόδωρο φυσικά. Πρόκειται για μια ταινία «ατάκας», που έχει επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, δίνοντας στον κάθε ρόλο τη μνεία που χρειάζεται, και σε περιτύλιγμα και σε περιεχόμενο. Την παράσταση κλέβει ένα αταίριαστο μα ξεχωριστό δίδυμο: Hulk και Stark, Stark και Hulk! Το πράσινο τέρας επιβλητικό όσο ποτέ αποτελεί την ασπίδα της υπεράσπισής μας έναντι ενός τεράστιου εξωγήινου κήτους που κολυμπάει στον αέρα και θυμίζει κάτι από μηχανικά τερατουργήματα των ταινιών «Transformers». Με την ξεχειλίζουσα οργή του και τις φοβερές του γκριμάτσες γεμίζει την οθόνη καταλυτικά.

   Ο Stark ασφαλώς ξεχωρίζει, καθώς είναι ένας «ιδιοφυής, δισεκατομμυριούχος, playboy και φιλάνθρωπος τύπος», όπως διαφημίζει τον εαυτό του. Αρχηγός του αυτοσαρκασμού αλλά και εκπληκτικά εύστροφος μαγεύει με τα κόλπα του μέσα στην άτρωτη στολή του Iron Man. Συνολικά, όλοι οι υπερήρωες καταφέρνουν να κερδίσουν το κοινό τους, καθώς και οι ηθοποιοί που τους υποδύθηκαν. Πολύ καλή εμφάνιση του νέου αίματος Chris Hemsworth, που έχουμε δει σε αρκετές πρόσφατες παραγωγές (βλέπε «Thor» 2011, «Τhe small cabin in the woods» 2011, «Snow White and the Huntsman» 2012).

   Σκηνοθετικά μιλώντας, οι εκπληκτικές σκηνές μάχης, η γρήγορη διαδοχή συγκλονιστικών πλάνων και τα θαυματουργά εφφέ του σύγχρονου κινηματογράφου, συντελούν σε ένα μπλογκμπάστερ και με το παραπάνω. Ιδιαίτερα αγαπητό σκηνοθετικό εργαλείο το απότομο ζουμάρισμα με στιγμιαία θολούρα, σαν λήψη ερασιτεχνικής κάμερας, ειδικά σε σκηνές εξωπραγματικές-να ένα μικρό τέχνασμα για να παρουσιαστούν πιο ρεαλιστικά σουρρεαλιστικές σκηνές.
   Με χιούμορ, δράση, συγκίνηση, διασκέδαση, παρακίνηση οι εκδικητές πολεμούν την ανία και τη χλυαρή πραγματικότητα των σημερινών κινηματογραφικών παραγωγών. Μέσα σε δύο ώρες και είκοσι λεπτά που δεν κάθονται βαριές σε κανένα στομάχι, το έργο «The Avengers» προσφέρει θέαμα σπάνιας ψυχαγωγίας. Δεν αποτελεί τυχαία λοιπόν την πρώτη ταινία στην ιστορία του Χόλιγουντ που συγκέντρωσε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο διήμερο προβολής- με συνολικές παγκόσμιες εισπράξεις 1, 2 δις. $ έως σήμερα. Ευχαριστούμε τη Marvel και φυσικά τον αγαπημένο σκηνοθέτη Joss Whedon.

Οι ήρωες:
The Iron Man
   ironman3.1Λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του 60, με τον ψυχρό πόλεμο στην κορύφωση του, όλοι οι νεαροί αναγνώστες κουρασμένοι ψυχολογικά από την παγκόσμια κατάσταση, απεχθάνονταν οτιδήποτε είχε σχέση με τον πόλεμο. Ο δημιουργός Stan Lee αγνοώντας το νόμο του marketing – δημιουργούμε ό,τι πουλάει - αποφάσισε να τους δώσει ακριβώς αυτό που μισούσαν! Έναν πλούσιο βιομήχανο που προμηθεύει το στρατό με όπλα.  Έτσι δημιουργήθηκε ο Tony Stark. Πλούσιος, εκκεντρικός, ευφυέστατος που είχε κάτι από playboy της εποχής και κάτι από Thomas Eddison μαζί. Δημιούργησε την πρώτη του στολή για λόγους επιβίωσης ενώ βρισκόταν σε κατάσταση ομηρίας και έκτοτε με μικρές τροποποιήσεις κατέληξε στην πασίγνωστη κόκκινη – χρυσή στολή με την οποία έγινε πασίγνωστος. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αντικομουνιστική προπαγάνδα (δεν ήταν ο μόνος) με αντιπάλους κυρίως εξ ανατολάς με το δημιουργό του αργότερα να μετανιώνει για αυτή την πρώιμη χρήση του ήρωα. Φαινομενικά άτρωτος εξωτερικά, λόγω της στολής αλλά και λόγω αλαζονικού χαρακτήρα, ο  Tony Stark με την κυριολεκτικά ραγισμένη καρδιά του και το πρόβλημα αλκοολισμού του, έχει κατά καιρούς δείξει την τρωτή του πλευρά.

Πώς τον είδαμε πρίν το “The Avengers”
   Στην πρώτη και εξαιρετικά καλογυρισμένη ταινία που έκανε την εμφάνισή του, “Iron Man” (2008), o γόης σιδεράνθρωπος δίνει όσες πληροφορίες χρειάζεται ο θεατής για να διαμορφώσει μια άποψη για το άτομό του. Ο Robert Downey Jr.  δίνει ρέστα με το συγκεκριμένο ρόλο και καταφέρνει να μεταδώσει με μαεστρία το ιδιαίτερο πνεύμα του υπερήρωα. Ο Tony Stark είναι από τους χαρακτήρες που είτε αγαπάς να μισείς, είτε γουστάρεις να θαυμάζεις. Η αλαζονία του και η υπερβολική εμπιστοσύνη στο εγώ του δημιουργούν ένα εκτόπισμα που δύσκολα αφήνει περιθώρια ανταγωνισμού. Γεννημένος για να βγάζει άκρη στα δύσκολα, επιβεβαιώνει τον κανόνα «όταν χοντραίνει το παιχνίδι, απομένουν μονάχα οι δυνατότεροι παίκτες».

   Πίσω από τη στιβαρή του στολή και τις απαντήσεις-τορπίλες που ρίχνει, κρύβει μια ευθραυστότητα και μια ανασφάλεια που τον καθιστούν πέρα για πέρα θνητό. Η εκμετάλλευση σε κάθε δυνατό level του playboy ρόλου, αλλάζοντας τις θαυμάστριές του σε ταχύτητα φωτός, μαρτυρά την ανάγκη του να αγαπηθεί αλλά και την απογοήτευσή του κατά καιρούς από αβαθείς σχέσεις. Ευτυχώς, συνειδητοποιεί κάποια στιγμή πως ο άνθρωπος για αυτόν υπάρχει και ακούει στο όνομα Pepper Potts (υποδύεται η γλυκιά Gwyneth Paltrow).
   ironman3.3Στo Iron Man 2 (2011), το οποίο βαδίζει στα καλά βήματα της πρώτης ταινίας χωρίς όμως να την φτάνει, έρχεται στο φως η άλλη πλευρά του Tony Stark. Αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, με μια καρδιά που αργοπεθαίνει ο Tony Stark παίρνει την κάτω βόλτα σε όλους τους τομείς. Φαίνεται ότι δεν είναι τόσο άτρωτος όσο θέλει να δείχνει. Σχεδόν παραιτημένος από τα καθήκοντά του ως Iron Man, περιμένει να γιορτάσει ίσως τα τελευταία του γενέθλια. Ωστόσο ο Nick Fury (Samuel Jackson) με τη βοήθεια της Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) καταφέρνουν να του κάνουν ένα “ηλεκτροσόκ” και να τον στρώσουν πάλι στη δουλειά. H ταινία μας κάνει να ξεχνάμε μερικές φορές ότι βλέπουμε μια hero movie και την περισσότερη ώρα τα καταφέρνει να μείνει ζωντανή στηριζόμενη κυρίως στον κυνισμό του Tony Stark (Robert Downey Jr) και ίσως την εισαγωγή στην πλοκή του James  Rhodes (Don Cheadle). Στο κομμάτι της δράσης πάλι φαίνεται να ξεμένουν κάπως από “κόλπα” καθώς βλέπουμε για ακόμα μια φορά τον Iron Man εναντίον ενός “Wannabe” Iron Man (Iron Man 2008: Tony Stark VS Obadiah Stane, Iron Man 2 2011: Tony Stark VS Ivan Vanko).

Πώς τον είδαμε στο “The Avengers”
ironman3.2   Στην ταινία «Οι εκδικητές» παρουσιάζεται αυτάρκης, στο πλευρό της Pepper να σχεδιάζει επόμενα πλάνα προς ικανοποίηση της ανήσυχης ευρηματικότητάς του. Όταν ο Nick Fury καλεί την αφεντιά του για να ενισχύσει την ομάδα υπεράσπισης της ανθρωπότητας, είναι επιφυλακτικός. Υπόγεια μαζεύει πληροφορίες που ενδεχομένως του κρύβουν αναφορικά με τη συγκεκριμένη αποστολή και προσπαθεί να προστατεύσει εαυτόν από τυχόν εκμετάλλευσή του. Πέραν από τις αμίμητες ατάκες που σκορπά και τον κάνουν ακόμα πιο αγαπητό, ο Stark δείχνει και μια άλλη του πλευρά, μια πιο ανθρώπινη και ουσιαστική, όταν συγκινείται και κινητοποιείται πιο υπεύθυνα μετά από μια καθοριστική ανα-τροπή των γεγονότων. Δείχνει ταρακουνημένος, ακόμα και αν η καρδιά του λειτουργεί σχεδόν μηχανικά.

   Διακινδυνεύοντας να θυσιάσει την ίδια του τη ζωή στο τέλος του έργου, κερδίζει μια ακόμα πιο ηρωική αύρα. Αναμφίβολα μία από τις πιο εκρηκτικές παρουσίες του πλούτου των κόμικ, με φανατικό κοινό και σε αγόρια λόγω κύρους και σε κορίτσια λόγω .. πολλών λόγων!

Hulk
ttt4.1   O Hulk είναι το alter ego του επιστήμονα Bruce Banner ο οποίος βρέθηκε σε εργαστηριακό πείραμα εκτεθειμένος σε ακτινοβολία Γάμμα. Αυτό που θα έπρεπε να τον σκοτώσει, ξύπνησε μέσα του κάτι “τεράστιο”. Εν έτει 1962, ο δημιουργός Stan Lee έπαιξε με τις πασίγνωστες ιστορίες των Dr.Jekyll/Mr.Hyde και Frankenstein και έβγαλε τη λίγο πιο νευρική και μυώδη εκδοχή τους. Η μεγάλη διαφορά του Bruce Banner με τους υπόλοιπους ήρωες είναι ότι δεν έχει την πολυτέλεια της επιλογής. Δεν  είναι επιλογή του να μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο πράσινο πλάσμα χωρίς τον παραμικρό έλεγχο των πράξεων του! Έτσι έχει αναπτύξει μια σχέση αγάπης και μίσους με το έτερον του ήμισυ καθώς ουσιαστικά πρόκειται για τον ορισμό της διχασμένης προσωπικότητας. Ενδιαφέρον έχει ότι στην πρώτη έκδοσή του ο Hulk ήταν γκρι και όχι πράσινος. Λόγω προβλήματος με το μελάνι και τη διατήρηση του χρώματος υπήρξαν προβλήματα με τις σκιές των σχεδίων και υπήρχαν ακόμα και μερικές εικόνες που παρουσιαζόταν πράσινος! Ο δημιουργός του βλέποντας το αποτέλεσμα άλλαξε το χρώμα του σε πράσινο με το οποίο και έγινε γνωστός τις επόμενες δεκαετίες. Ο γκρι Hulk βέβαια επανεντάχθηκε αργότερα στο τεράστιο σύμπαν της Marvel που έχει χώρο για όλους και για όλα!

Πώς τον είδαμε πρίν το “The Avengers”
   Στην ταινία “The Incredible Hulk” (2008), ο Edward Norton υποδύεται αυτόν τον κόντρα ρόλο. Με ικανοποιητικά εφφέ και σχετικά γρήγορη εξέλιξη, παρακολουθούμε την ιστορία του Hulk, όπου Hulk = ο αποδιοπομπαίος τράγος, το μαύρο πρόβατο, ο δακτυλοδεικτούμενος, το έκτρωμα, το πράσινο θεριό ως η έκρηξη κάθε νεύρου ενός λαμπρού επιστήμονα. Η αντίθεση ανάμεσα στην ηρεμία που εκπέμπει ως Banner και στο χάος που προκαλεί ως Hulk, είναι και εκείνη που τον κάνει τόσο ξεχωριστό. Όπως κάθε υπερήρωας, πίσω από την ασίγαστη δύναμή του, κρύβει μια προσωπικότητα που σε τίποτα δεν συγκρίνεται με το ζωώδες πράγμα που τσακίζει ό,τι βρει στο διάβα του.

   Αναγκασμένος να αρνηθεί τη συντροφικότητα της αγαπημένης του Betty Ross (Liv Tyler), προκειμένου να την προστατεύσει, ζει μια καθημερινότητα αμφίβολη, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι του για να απαλλαχτεί από τη θηριώδη φύση του.

   Ο μοναδικός Hulk και ο μεγάλος στο μυαλό Bruce Banner, αποτελούν μια αδιαχώριστη μονάδα που οπωσδήποτε τραβάει τα βλέμματα. Σύν τοις άλλοις αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα (ή μάλλον αντιπαράδειγμα) διαχείρισης θυμού!
Πώς τον είδαμε στο “The Avengers”
   Στην ταινία «Οι εκδικητές» παρατηρούμε τον πράο Banner να μην πειράζεται από κανένα αστείο σχετικά με τη μετάλλαξή του, είναι ψύχραιμος και στατικός. Μέχρι που κάτι του «σπάει τα νεύρα» στην κυριολεξία και μεταμορφώνεται στο πράσινο βουνό που απειλεί ό,τι μοιράζεται τον ίδιο αέρα με εκείνο. Η ανθρωπότητα έχει στο πλευρό της έναν παθιασμένο μαχητή, με γροθιά που σταματάει ακόμα και ολόκληρο εξωγήινο θωρηκτό.

   Απολαυστικό highlight του έργου, η διαμάχη του με τον τουλάχιστον αφελή Loki που επιδίωξε να υποτάξει την αδάμαστη ύπαρξη του Hulk. Συνολικά, σαν παρουσία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη νίκη και επικράτηση των ανθρώπων. Εκείνοι που πάντα τον αφόριζαν ως παράσιτο, τώρα βλέπουν στο πρόσωπό του το σωτήρα τους.

Thor και Loki
bbb5.1.1   Ο Thor είναι ο πασίγνωστος Θεός του Κεραυνού κατά τη Σκανδιναβική μυθολογία που κατατρόπωνε τους αντιπάλους του με το παντοδύναμο σφυρί του, Mjölnir. Ο Thor φόρεσε τα επιβλητικά ρούχα του υπερήρωα  στις αρχές της δεκαετίας των 60's όταν και κυκλοφόρησαν τα πρώτα comic της Marvel που πρωταγωνίστησε. Η εισαγωγή του σαν ήρωα στον χώρο των comic τον θέλει πολεμοχαρή και υπερόπτη που τιμωρείται από τον πατέρα του Odin ο οποίος για να τον συνετίσει, τον διώχνει από τον τόπο του, το Aszgard και τον στέλνει στη Γη χωρίς αναμνήσεις μέσα στο σώμα του Donald Blake, ενός κοινού θνητού. Χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του Thor είναι το σφυρί του,  Mjölnir το οποίο σαν ένα άλλο Excalibur μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από όποιον είναι ικανός να το σηκώσει. Επονομάζοντας μερικές ακόμα από τις ικανότητες του: έχει φοβερή σωματική αντοχή, καθώς μπορεί να πολεμάει για μήνες (!) χωρίς σταματημό, είναι σχεδόν άτρωτος από τραυματισμούς και μπορεί ακόμα και να ταξιδέψει στο χρόνο.

   O Loki είναι ο “παιχνιδιάρης” ετεροθαλής αδερφός του Thor. Προέρχεται επίσης από τη Σκανδιναβική μυθολογία και θα μπορούσε κανείς να τον παραλληλίσει με το διάβολο. Πονηρός και δολοπλόκος, κατάφερνε  άλλοτε να βοηθάει και άλλοτε να κοροϊδεύει τους Θεούς ανάλογα με το όφελος του. Πέρα από την πρώιμη και μεμονωμένη εμφάνισή του στο χώρο των comic το 1949, η  επανένταξη του γίνεται το 1962 από τους Stan Lee και Larry Lieber για να μείνει. Στην πραγματικότητα κατάγεται από το γένος των πάγο-γιγάντων. Αφού ο Odin σκότωσε τον πατέρα του στον πόλεμο τον πήρε μαζί του, βρέφος ακόμα για να τον μεγαλώσει μαζί με το βιολογικό του γιο Thor. Και ο Loki για να τον ευχαριστήσει έγινε ο μεγαλύτερος εχθρός του Thor προσπαθώντας επανειλημμένα να τον σκοτώσει γεμάτος φθόνο, καθώς επίσης και να εκθρονίσει τον πατέρα του! Ο ικανότερος μάγος του Azsgard έχει ικανότητες πτήσης, τηλεκίνησης, τηλεμεταφοράς, οφθαλμαπάτης, χειραγώγησης, υπεράνθρωπης δύναμης και δυνατότητας αλλαγής της μορφής του.

Πώς τους είδαμε πρίν το “The Avengers”
bbb5.1.2   Στην κινηματογραφική μεταφορά του Thor (2011) από τον Kenneth Branagh βλέπουμε λίγα πράγματα ή τουλάχιστον πολύ λιγότερα απ' όσα θα περίμεναν οι περισσότεροι να δουν. Μπορεί τα καλοδουλεμένα οπτικά και ηχητικά εφέ καθώς επίσης και τα κοστούμια να κερδίζουν την παράσταση, όμως στο τέλος μένουν μόνα τους να προσπαθούν να σηκώσουν στις πλάτες τους μια ταινία που υποτίθεται ότι μιλάει για το Thor, το Θεό του Κεραυνού και όχι για την αρχιτεκτονική του Aszgard. Οι μοιρασμένες δόσεις ανάλαφρου χιούμορ και το ερωτικό ειδύλλιο με την Jane Foster (Natalie Portman) φαίνονται  να υποστηρίζονται παραπάνω απ' όσο χρειαζόταν για μια hero movie με αποτέλεσμα να υποτιμούνται (σκόπιμα ή όχι δεν μπορώ να ξέρω) άλλα πιο σημαντικά πράγματα. Παρά την επιτυχία του Chris Hemsworth στο ρόλο του Thor, ο οποίος φαίνεται να είναι κομμένος και ραμμένος για αυτόν, παρατηρούμε σε όλη την ταινία έναν “ευνουχισμένο” Θεό χωρίς δυνάμεις και το σημαντικότερο χωρίς προοπτικές. Ακόμα και όταν έχει τις πολυπόθητες δυνάμεις του το μόνο που κάνει είναι να χρησιμοποιεί το σφυρί του... Στην αντίπαλη όχθη, ο υιοθετημένος αδερφός του Loki του οποίου οι ικανότητες φαίνονται να αρκούνται σε απλά κόλπα τσαρλατάνου μάγου και σίγουρα δεν παρουσιάζεται  ως ο πιο δυνατός μάγος του Aszgard (που είναι!). Βέβαια μιλάμε για κινηματογράφο και δε θα περίμενα σε καμία περίπτωση να αναλύσουν όλες τις ικανότητες των ηρώων όπως αυτές έχουν φανεί μετά από δεκαετίες στα comic. Ωστόσο σε αυτή την ταινία συνέβη το αδιανόητο. Οι ήρωες έγιναν αντί-θεαματικοί με λιγότερες ικανότητες και προοπτικές σε ένα μέσο που βασίζεται στο θέαμα!
Πώς τους είδαμε στο “The Avengers”
   Προσπαθώντας να σώσει ότι σωζόταν από την ανεξάρτητη ταινία τους, ο Joss Whedon τόνισε μόνο τα καλά στοιχεία των δύο ηρώων. Χρησιμοποιώντας τον Chris Hemsworth/Thor σε αμέτρητες σκηνές μάχης καταφέρνει να κερδίσει το χαρακτηρισμό του πολεμοχαρή Θεού. Και από την άλλη πλευρά η αποβολή οποιουδήποτε συναισθήματος από τον Loki και ένα μόνιμο υπεροπτικό και σαδιστικό χαμόγελο στο πρόσωπό του Tom Hiddleston βοήθησε αρκετά στην απεικόνισή του ως εκδικητικού Θεού που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω οποιαδήποτε στιγμή και να κάνει μεγάλους άντρες να “ξεκατινιάζονται” για να πετύχει τους δολερούς σκοπούς του.

Captain America
bbb6.1   O Captain America αποτελεί τη ζωντανή ιστορία των comic. Δημιουργημένος το 1941 (!) από τους Joe Simon και Jack Kirby, ξεκίνησε να κάνει ό,τι ήταν το πιο λογικό να κάνει ένας ήρωας (ντυμένος σαν την σημαία της Αμερικής) εκείνα τα χρόνια. Φυσικά να πολεμήσει τους Ναζί (και το Χίτλερ αυτοπροσώπως!) και τις επόμενες δεκαετίες... τους κομμουνιστές... Με λίγα λόγια, ό,τι θα περίμενε κανείς από έναν ήρωα με το όνομα Captain America, ο οποίος είναι καταταγμένος στο στρατό! Η ιστορία ξεκινάει όταν ο Steve Rogers ένα ψηλός αλλά κοκαλιάρης νεαρός παίρνει μέρος σε ένα επιστημονικό πείραμα για τη δημιουργία του απόλυτου υπέρ-στρατιώτη. Το πείραμα βαίνει επιτυχώς και ο ανανεωμένος Steve Rogers με κάμποσα μούσκουλα παραπάνω και με σκληρή εκπαίδευση στην οποία μαθαίνει από πολεμικές τέχνες μέχρι στρατηγική μάχης, και φυσικά την χαρακτηριστική του ασπίδα, ρίχνεται στον αγώνα. Ωστόσο μετά από μια ατυχή στιγμή θα χαθεί στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού όπου και θα τον ανακαλύψουν χρόνια αργότερα, διατηρημένο στη ζωή για να τον εντάξουν στους Avengers.

Πώς τον είδαμε πρίν το “The Avengers”
   Στην ταινία του Joe Johnston, “Captain America:The First Avenger” (2011), βλέπουμε περισσότερο την προέλευση του Captain America. Μπορεί ο Steve Rogers να κόντυνε λίγο ακόμα ένεκα οπτικού εντυπωσιασμού ενώ είναι ενδιαφέρον ότι σε κανένα σημείο της ταινίας δεν βλέπουμε τις κανονικές διαστασεις του Chris Evans. Ακόμα και όταν φτάνει στις πιο “κανονικές” του διαστάσεις είναι ψηφιακά “φουσκωμένος”. Και μπορεί το πρώην κοκαλιάρικο αγοράκι να έμαθε να πολεμάει σε μια μέρα, λες και του πέρασαν “πρόγραμμα” στο Matrix, αλλά παραμένει μια αξιοπρεπής ταινία δράσης. Μπορεί να μην είναι μια hero movie όπως την έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας αλλά σίγουρα ξέρει πως να παρουσιάσει τον πρωταγωνιστή. Αναλύοντας περισσότερο την προσωπικότητά του και δίνοντας κάποιο βάθος στο χαρακτήρα κάνει την έξυπνη κίνηση να μην εμβαθύνει αχρείαστα σε ξεπερασμένα πράγματα όπως τους Ναζί εχθρούς, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στον Red Skull (Hugo Weaving) ο οποίος είναι εφιάλτης ακόμα και για τους Ναζί!
Πώς τον είδαμε στο “The Avengers”
   Πρόσφατα ξεπαγωμένος, μερικές δεκαετίες μετά από τις τελευταίες του αναμνήσεις βρίσκει τα πράγματα πολύ αλλαγμένα. Δεν εντυπωσιάζεται βέβαια τόσο από τα τεράστια κτήρια όσο από τη συμπεριφορά κάποιων συνεργατών του όπως ο Tony Stark. Αν και οι εχθροί φαίνονται λίγο αλλαγμένοι από την τελευταία φορά που πολέμησε, θα προσπαθήσει να οργανώσει την υπόλοιπη ομάδα ως σωστός captain.

Black Widow και Hawkeye
ttt7.1   Η γοητευτική Natalia "Natasha" Alianovna Romanova ή απλά Natasha Romanoff έγινε γνωστή με την εμφάνιση της το 1964 ως σοβιετική πράκτορας ανταγωνίστρια του Iron Man. Αρχικά χωρίς τα χαρακτηριστικά μαύρα ρούχα της, τα οποία όμως δεν άργησε να τα προμηθευτεί από την κυβέρνηση της μαζί με ένα αξιοζήλευτο οπλοστάσιο. Γνωρίζοντας περίπου 6 πολεμικές τέχνες και όντας σε άριστη φυσική κατάσταση, άρτια εκπαιδευμένη στα όπλα και στην κατασκοπεία κερδίζει δίκαια το χαρακτηρισμό “Μαύρη Χήρα”.

   Ο πράκτορας Clinton "Clint" Francis Barton συνδέεται άμεσα με την πορεία της Black Widow. Εμφανίζονται σχεδόν μαζί στα comic, καθώς ο Barton αρχικά την βοηθάει να κλέψει εξοπλισμό από τον Stark. Την ακολουθεί σχεδόν τυφλωμένος και  ο λόγος είναι το ερωτικό ειδύλλιο που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Ο πράκτορας Barton έχει εκπαιδευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Έχει περάσει εκπαίδευση τσίρκου, έχει εκπαιδευτεί από δύο δολοφόνους σαν παιδί όπως επίσης και από τον Captain America. Το αποτέλεσμα είναι να γίνει ένας τέλειος ακροβάτης, με γνώσεις πολεμικών τεχνών, ικανός σε όλα τα όπλα με ειδικότητα του βέβαια το τόξο.

   H Natasha συνειδητοποιεί αργότερα ότι της είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου από την Σοβιετική Ένωση και αλλάζει στρατόπεδο -και ο Hawkeye βέβαια την ακολουθεί. Έτσι και οι δύο αργότερα γίνονται μέλη των Avengers. Τώρα βέβαια αν αναλογιστούμε την εποχή που γράφτηκε καλύτερα να μην αρχίσουμε συζήτηση περί πλύσης εγκεφάλου γιατί θα είναι μεγάλη!

Πώς τους είδαμε πρίν το “The Avengers”
   Κανείς από τους δύο ήρωες δεν είχε δική του ανεξάρτητη ταινία πριν από τους Avengers. Η Black Widow εμφανίζεται στο Iron Man 2 (2010) και μάλλον πείθει σε όσα θα περίμενε να δει κανείς από αυτή. Η σαγηνευτική Scarlett Johansson που την ενσαρκώνει, φαίνεται να πλησιάζει αρκετά και εμφανισιακά αλλά και από άποψη ικανοτήτων. Η αλήθεια είναι ότι έχει λίγο χρόνο εμφάνισης ο οποίος χρησιμοποιείται σωστά σεναριακά αλλά και σκηνοθετικά. Τον πράκτορα Barton τον είδαμε μόνο στο Thor (2011) σε μια cameo εμφάνιση για μερικά δευτερόλεπτα, όπου απλά δήλωσε το παρόν πριν τους Avengers.

Πώς τους είδαμε στο “The Avengers”
   Ανήκουν και οι δύο στον πάτο των Avengers καθώς είναι οι πιο “θνητοί” από όλους. Και κακά τα ψέματα είναι και οι δύο πιο κάτω στις προτιμήσεις του κοινού από τους υπόλοιπους. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν είχαν την τιμητική τους σε ανεξάρτητη ταινία πιο πριν. Χωρίς αυτό να σημαίνει  σε καμία περίπτωση ότι γίνεται επιτηδευμένη υποτίμησή τους στην ταινία. Απεναντίας θα λέγαμε ότι η ταινία παίρνει το καλύτερο που μπορεί από αυτούς, απλά το καλύτερο κάποιων άλλων είναι πιο μπροστά στις προτιμήσεις του κοινού!

Αντί επιλόγου
ttt8   Και τέλος δύο λόγια για τον Nick Fury, τον συνδετικό κρίκο μεταξύ όλων αυτών των ηρώων και της ομάδας Avengers. Η έντυπη δημιουργία του Στρατηγού κρατάει από το 1963 και εμφανίζεται να πολεμάει στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αργότερα γίνεται υπερκατάσκοπος και διευθυντής της οργάνωσης S.H.I.E.L.D που έχει μάτια και αυτιά παντού. Είναι προπονημένος σε χρήση όπλων, πολεμικές τέχνες και γερνάει πιο αργά από έναν κανονικό άνθρωπο. Ο έγχρωμος Nick Fury είναι σχετικά πρόσφατο δημιούργημα (2001) που εντάχθηκε στο Ultimate σύμπαν της Marvel. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι ο έγχρωμος Nick Fury σχεδιάστηκε στο πρότυπο του Samuel Jackson (αγοράζοντας τα δικαιώματα) ο οποίος βέβαια και τον υποδύθηκε στις ταινίες. Έχοντας παίξει περίπου 10 λεπτά συνολικά κυρίως με cameo εμφανίσεις, και με πραγματικό χρόνο συμμετοχής μόνο στους Avengers ο χαρακτήρας φαίνεται πως έπεισε, καθώς υπάρχουν ήδη σχέδια για ανεξάρτητη ταινία.

   Επίσης τα ήδη ανακοινωμένα πλάνα για σίκουελ των Iron Man, Captain America και Thor δείχνουν ότι το φαινόμενο Avengers πρόκειται να χτυπήσει ξανά και στο μέλλον! Ανυπομονούμε για τις συγκλονιστικές συνέχειες!

Γιώργος Ρίσκας
Βασιλική Φατούρου
Joomla Social by OrdaSoft!