= Ξενόγλωσσες Ταινίες Βραβευμένες Με Όσκαρ Pt.1
Άρθρα

loogoo

Ξενόγλωσσες Ταινίες Βραβευμένες Με Όσκαρ Pt.1

  Με αφορμή την 85η απονομή βραβείων των Όσκαρ, ο κινηματογραφικός συντάκτης, Σωκράτης Αληχανίδης, επιχειρεί μια αναδρομή στις ξενόγλωσσες ταινίες που είχαν την τύχη, αλλά κυρίως την αξία, να κερδίσουν το χρυσό αγαλματίδιο της έβδομης τέχνης. Σε μια σειρά από αφιερώματα, που θα ακολουθήσουν, μπορείτε να διαβάσετε για τις νικητήριες ταινίες που κάθε σινεφίλ το οφείλει (στον εαυτό του) να δει.

amour1. Αγάπη (ΑΥΣΤΡΙΑ, 2012)
   Η ταινία μιλάει για τα προβλήματα των ηλικιωμένων και για τις τελευταίες ημέρες του Ζωρζ και της Αν. Μιλάει για την αγάπη των δύο αυτών ανθρώπων και τη φροντίδα που παρείχε ο Ζωρζ στη γυναίκα του όταν ο θάνατος την κατάτρωγε και της χτυπούσε την πόρτα, μια αγάπη που δεν γνώριζε όρια, μια αγάπη ισχυρή έως το τέλος, μια αγάπη γεμάτη περηφάνια, μια αγάπη αληθινή.

   Ο Ζωρζ όταν βλέπει την Αν να παθαίνει εγκεφαλικό και να παραλύει στέκεται δίπλα της, παρά τις παραινέσεις της απομακρυσμένης κόρης τους να την πάνε σε γηροκομείο. Πιστεύει ο ίδιος ότι ξέρει καλύτερα από τον καθένα να την φροντίζει και ότι θα πράξει αυτό που πρέπει για την ίδια. Ο θάνατος θα ήταν η μόνη λύτρωση για την Αν, δεν θα υπέφερε πια. Θα ήταν η λύτρωση και για τους δυο.

Amourτου MichaelHaneke με τους Jean-LouisTrintignant, EmmanuelleRiva, IsabelleHuppert, AlexandreTharaud, WilliamShimell

separation2. Ένας Χωρισμός (ΙΡΑΝ, 2011)

   Η ταινία κινείται ανάμεσα στα λεπτά όρια της αλήθειας και του ψέματος, της ηθικής και της ανηθικότητας, του σωστού και του λάθους και αποδεικνύει πώς ορισμένες φορές αυτά τα όρια είναι δυσδιάκριτα. Ένα αληθοφανές ψέμα ή μια λάθος εκτίμηση μπορεί να φέρει ανατροπές στη ζωή των ανθρώπων, ιδιαίτερα δε σε μια χώρα με βαθιές θρησκευτικές δομές, όπως το Ιράν, οι οποίες επηρεάζουν με τη σειρά τους τις όποιες αποφάσεις των ανθρώπων.

   Ο Ναντέρ και η Σιμίν αποφασίζουν να χωρίσουν, λόγω διαφορετικής αντίληψης. Ο Ναντέρ προσλαμβάνει τη Ραζιέ για να φροντίζει τον άρρωστο πατέρα του. Όταν εκείνη αργεί να φανεί μια μέρα, ο Ναντέρ την διώχνει, εκείνη παραπατάει στις σκάλες και τραυματίζεται χάνοντας το παιδί που κυοφορούσε. Ο Ναντέρ βρίσκεται κατηγορούμενος για φόνο και έχει να αντιμετωπίσει την οργή του συζύγου της Ραζιέ, Χουτζάτ. Εκεί αρχίζει ένας φαύλος κύκλος αποκαλύψεων, δυσπιστίας και υπερηφάνειας. Ο μεν Ναντέρ αποποιείται της ευθύνης και πιστεύει ότι τον εκβιάζουν, ο Χουτζάτ θέλει εκδίκηση για τη «δολοφονία» του παιδιού του, η Ραζιέ είναι σοκαρισμένη και δεν μπορεί να εξηγήσει αν ό,τι συνέβη είναι υπαιτιότητα του Ναντέρ, ενώ ταυτόχρονα η Σιμίν μαζί με την κόρη τους, Τερμέ, ψάχνουν να βρουν την αλήθεια και να βοηθήσουν τον Ναντέρ.

Jodái-eNáderazSimin (ASeparation) του AsgharFarhadi, με τους Leila Hatami, Peyman Moaadi, Sareh Bayat, Shahab Hosseini, Sarina FarhadiΊ

haevnen3. Ίσως, Αύριο! (ΔΑΝΙΑ, 2010)

   Μια ιστορία φιλίας, προδοσίας και εκδίκησης, στην οποία μας γίνεται κατανοητό ότι μόνο με τη λογική μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα και οι παρεξηγήσεις, και ότι η εκδίκηση δεν οδηγεί πουθενά, αλλά αντίθετα ανοίγει έναν φαύλο κύκλο βίας που δεν μπορεί να κλείσει.

   Ο Κρίστιαν επιστρέφει με τον πατέρα του στη Δανία μετά το θάνατο της μητέρας του. Στο νέο του σχολείο, γνωρίζει τον Ιλίας, ο οποίος πέφτει συχνά θύμα των νταήδων συμμαθητών του. Ο πατέρας του Ιλίας είναι Σουηδός γιατρός στην Αφρική και σε διάσταση με τη μητέρα του. Ο Κρίστιαν, έχοντας αναπτύξει βίαιη συμπεριφορά, προστατεύει τον Ιλίας από τους νταήδες. Όταν σε ένα πάρκο βλέπουν έναν τύπο να διαπληκτίζεται με τον πατέρα του Ιλίας, ο Κρίστιαν σχεδιάζει την εκδίκηση. Παρά τις όποιες αντιρρήσεις του Ιλίας, όταν βλέπει ότι ο φίλος του τον παραμελεί, αποφασίζει να συμμετάσχει. Είναι όμως σωστή αυτή η απόφαση και ποιες συνέπειες θα έχει;

Hævnenτης SusanneBier με τους Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, William Jøhnk Juels Nielsen, Markus Rygaard, Simon Maagaard Holm, Kim Bodnia, Wil Johnson

secretoojos4. Το Μυστικό Στα Μάτια Της (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, 2009)

   Σε μια Αργεντινή στα πρόθυρα της δικτατορίας στη δεκαετίας του ’70, ο Μπενχαμίν, δικαστικός ερευνητής, ερευνά μια άγρια δολοφονία. 25 χρόνια αργότερα επιστρέφει στην υπόθεση αυτή, ώστε να γράψει ένα βιβλίο, για να το δώσει στην προϊσταμένη του εκείνον τον καιρό, Ιρένε, με την οποία ήταν και είναι ακόμη ερωτευμένος, καθώς και για να αποδώσει φόρο τιμής στον αγαπημένο του συνεργάτη, Σαντοβάλ, ο οποίος θυσιάστηκε σώζοντάς του τη ζωή.

   Η υπόθεση της δολοφονίας είχε επηρεάσει βαθύτατα τη ζωή του Μπενχαμίν, της Ιρένε και του άτυχου Σαντοβάλ. Καταδεικνύει επίσης και τη διαφθορά στην εξουσία και την πολιτική ζωή της χώρας στη δεκαετία του ’70, όπου το δικτατορικό καθεστώς ελευθέρωνε εγκληματίες για να τους χρησιμοποιήσει για ιδίους σκοπούς και για τη χειραγώγηση του λαού.

   25 χρόνια μετά, ο Μπενχαμίν ανοίγει ξανά την υπόθεση για να ολοκληρώσει το βιβλίο του και να ανακαλύψει καλά κρυμμένα μυστικά που αφορούσαν τους πρωταγωνιστές της.

El secreto de sus ojos του Juan José Campanella, μετους Ricardo Darín, Soledad Villamil, Guillermo Francella, Pablo Rago, Javier Godino, Mariano Argento, Carla Quevedo, José Luis Gioia

okuribito5. Αναχωρήσεις (ΙΑΠΩΝΙΑ, 2008)
   Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή. Ίσως, όμως, στην περίπτωση του Ντάιγκο να είναι. Φιλόδοξος τσελίστας στο Τόκυο ο ίδιος, όταν διαλύεται η ορχήστρα του επιστρέφει στη γενέτειρά του μαζί με τη γυναίκα του, Μίκα. Ψάχνοντας για δουλειά, βρίσκει μια αγγελία και προσλαμβάνεται σε έναν οίκο τελετών ως βοηθός στο τελετουργικό της ταφής και της προετοιμασίας της αναχώρησης των νεκρών για τον άλλο κόσμο. Ντρέπεται για τη δουλειά του και δεν μιλάει γι’ αυτήν ούτε στη Μίκα. Όταν γίνεται γνωστή η δουλειά του στον περίγυρό του, η Μίκα τον εγκαταλείπει προσωρινά. Όταν επιστρέφει, ο Ντάιγκο είχε ήδη συνηθίσει στη δουλειά αυτή και είχε αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Ο θάνατος της κυρίας που διατηρούσε το λουτρό και ένα γράμμα που παραλαμβάνει, θα αλλάξουν τη ζωή του. Θα είναι έτοιμος για την πιο σημαντική αναχώρηση της ζωής του; Τότε θα καταλάβει ότι η ντροπή που ένιωθε για τη δουλειά του αυτή φαντάζει ασήμαντη σε σχέση με την ντροπή που ένιωθε κάποιος άλλος άνθρωπος επί χρόνια.

Okuribito - おくりびと του Yôjirô Takita με τους Masahiro Motoki, Ryôko Hirosue, Tsutomu Yamazaki, Kazuko Yoshiyuki, Kimiko Yo, Takashi Sasano, Tetta Sumigoto, Tosu Minegishi

Σωκράτης Αληχανίδης
Joomla Social by OrdaSoft!

Άρθρα