= Τα Bραβεία Tου 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Άρθρα

loogoo

Τα Bραβεία Tου 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

wwpapadopoulossons ellhniko vraveio koinou

   Άλλο ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έφτασε στο τέλος του, καθώς εχθές το βράδυ έπεσε η αυλαία για την 53η διοργάνωση αυτού του διεθνούς και ιστορικού θεσμού που τιμά με τόση αγάπη την έβδομη τέχνη. Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης ανακοινώθηκαν τα φετινά βραβεία, ενώ  ξεχωριστό μουσικό «χρώμα» έδωσε η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Ηρώ στο πιάνο. Την τελετή παρουσίασε η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη, η οποία είχε αποσπάσει το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για την ερμηνεία της στην ταινία «Jace» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη στο 52ο ΦΚΘ.
 
   wwepilogos 3o vraveioΤο μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, απέσπασε η ταινία «Μια πειρατεία» του Τομπίας Λίντχολμ. Το βραβείο απένειμε η σύντροφος της ζωής του Θόδωρου Αγγελόπουλου και παραγωγός των περισσότερων ταινιών του, κα Φοίβη Οικονομοπούλου-Αγγελοπούλου. Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής κ. Τόμας Έλζεσερ, ανακοίνωσε το σκεπτικό του βραβείου: «Πρόκειται για μια ταινία ολοκληρωμένη από όλες τις πλευρές. Άκρως επαγγελματική, με στιβαρή σκηνοθεσία, καλοφτιαγμένο σενάριο και πειστικές ερμηνείες. Το φιλμ αφηγείται μια ιστορία που μας κρατά το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος, πάνω σε ένα πολύ ανθρώπινο θέμα».
 
   Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία «Μούχλα» του Αλί Αϊντίν. «Η ταινία μας εντυπωσίασε με το μελετημένο στυλ της, τον ήρεμο ρυθμό της και την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Καδράροντας έτσι την ιστορία με όμορφα πλάνα η ταινία μας φέρνει κοντά στον κεντρικό πρωταγωνιστή και την αποφασιστικότητα του να βρει δικαιοσύνη. Επιπλέον η ταινία μας ωθεί να αναλογιστούμε τις προσωπικές μας αμφιβολίες για την ηθική της αποστολής του εξανθρωπίζοντας δύσκολες επιλογές και ηθικά διλήμματα», τόνισε ο κ. Έλζεσερ.
 
   Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία «Επίλογος» του Αμίρ Μανόρ. Ο κ. Έλζεσερ σχετικά με την απόφαση της επιτροπής σχολίασε: «Θέλαμε να τιμήσουμε την τόλμη ενός νέου σκηνοθέτη να ασχοληθεί με το ευαίσθητο και παγκόσμιο θέμα του γήρατος και το να το κάνει με χιούμορ και αγάπη προς τους χαρακτήρες του. Οι ερμηνείες του ζευγαριού ήταν εντυπωσιακές καθώς η έκθεση της αδυναμίας και της σωματικής παρακμής μπροστά στο διεισδυτικό βλέμμα της κάμερας απαιτεί θάρρος και ειλικρίνεια».
 
   wwh mouxla deftero vraveioΤο βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης δόθηκε στην ταινία «Ζωή» του Βασίλι Σιγκάρεφ, ενώ το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απέσπασε η ηθοποιός Γιούλια Κίγιοβσκα για την ερμηνεία της στην ταινία «Αγάπη» του Σλάβομιρ Φαμπίτσκι. Το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε στον ηθοποιό Γιάννη Παπαδόπουλο για την ερμηνεία του στην ταινία «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου. Εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων ο ηθοποιός είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος και για τη βράβευση και για το γεγονός ότι η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Ευχαριστώ τον Έκτορα Λυγίζο για την ευκαιρία που μου έδωσε να βρω το δικό μου χώρο στον κόσμο που δημιούργησε και σίγουρα εκλαμβάνω αυτό το βραβείο ως μια επιβράβευση της δουλειάς που μαζί κάναμε».
 
   Το βραβείο Σεναρίου απονεμήθηκε στον Αμίρ Μανόρ για την ταινία του «Επίλογος». Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο σκηνοθέτης υπογράμμισε: «Είναι χαρά και τιμή μου. Η οικογένειά μου έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και είναι σαν τα πράγματα να κάνουν ένα κύκλο».
 
   Το βραβείο Σκηνοθεσίας το οποίο απονεμήθηκε στον Αντόνιο Μέντεθ Εσπάρθα για την ταινία «Εδώ κι Εκεί», παρέλαβε ο επίτιμος πρόξενος της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σαμ Ναχμίας.

   Η επιτροπή απένειμε και δυο ειδικές μνείες. Η πρώτη ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «Ταμπούρ» του Βαχίντ Βακιλιφάρ. Παραλαμβάνοντας το βραβείο εκ μέρους του συμπατριώτη της, σκηνοθέτη η ιρανή κριτικός κινηματογράφου κα Μινού Μοσιρί σημείωσε ότι ο κ. Εϊπίδης, διευθυντής του Φεστιβάλ ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε και ανέδειξε παγκοσμίως το ιρανικό σινεμά, ενώ συνεχίζει να το στηρίζει. Η επιτροπή απένειμε τη δεύτερη ειδική μνεία στην ταινία «Το Χρώμα του Χαμαιλέοντα» του Εμίλ Χρίστοφ.
 
   Να σημειωθεί ότι η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους:
Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής: Τόμας Έλζεσερ (επίτιμος Καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (Γερμανία)
Μέλη της Κριτικής Επιτροπής: Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, σκηνοθέτης (Δανία)
Λόιβεϊ Γκούδγιονσντοτιρ, διευθύντρια και συνιδρύτρια του Ισλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου από το 2003
Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες, σκηνοθέτης (Πορτογαλία)
Θύμιος Μπακατάκης, διευθυντής φωτογραφίας (Ελλάδα)
Βραβεία FIPRESCI (The International Federation of Film Critics

   wwmia peirateia 1o vraveioΤα βραβεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απένειμαν ο πρόεδρος της επιτροπής Σαμίρ Φαρίντ και το μέλος της επιτροπής Νίκος Αλέτρας. Το βραβείο FIPRESCI για το «Διαγωνιστικό Τμήμα» απέσπασε η ταινία «Μια πειρατεία» του Τομπίας Λίντχολμ. Το βραβείο FIPRESCI για ελληνική ταινία απονεμήθηκε στην ταινία «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε θερμά την επιτροπή εκ μέρους όλων όσοι δούλεψαν στην ταινία.
 
Βραβεία Κοινού FISCHER
   Το βραβείο Κοινού Fischer του «Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης», του 53ου ΦΚΘ απονεμήθηκε στην ταινία «Papadopoulos and Sons» του Μάρκου Μάρκου.

   Το βραβείο Κοινού Fischer του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια» της φετινής διοργάνωσης απονεμήθηκε στην ταινία «Πίσω από τους λόφους» του Κριστιάν Μουντζίου.

   Το βραβείο Κοινού Fischer του τμήματος «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του 53ου ΦΚΘ απονεμήθηκε στην ταινία «ΝO» του Πάμπλο Λαραΐν.

   Το βραβείο Κοινού Fischer του «Διεθνούς Διαγωνιστικού» του 53ου ΦΚΘ απονεμήθηκε στην ταινία «Επίλογος» του Αμίρ Μανόρ. Ο Ισραηλινός σκηνοθέτης παραλαμβάνοντας το βραβείο, τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω πολύ το Φεστιβάλ για το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ. Ελπίζω ότι το φιλμ θα αγγίξει όλους, γιατί είναι σχετικό με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο».

   Το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων στην ταινία δόθηκε στην ταινία «Επίλογος» του Αμίρ Μανόρ.
 
Kατερίνα Νικολακούλη
Joomla Social by OrdaSoft!

Άρθρα