= 'Sunset Limited' (Συνέντευξη Τύπου)
Άρθρα

loogoo

'Sunset Limited' (Συνέντευξη Τύπου)

 
   Ο βραβευμένος με Pulitzer, Κόρμακ Μακ Κάρθυ, χαρακτηρισμένος ως ένας από τους τέσσερις σημαντικότερους λογοτέχνες της Αμερικής, έγραψε το 2006 το «Sunset Limited». Ένα μυθιστόρημα σε θεατρική φόρμα και με δομή αρχαίας τραγωδίας για την αντιπαράθεση δύο διαφορετικών κόσμων.
 
   Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα μεταφέρθηκε θεατρικά σε μετάφραση Αντώνη Πέρη και σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη και μετά την επιτυχημένη χειμερινή περίοδο στην Αθήνα παρουσιάζεται για δέκα μόνο παραστάσεις στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης.
Sunset Limited 2
   Στη συνέντευξη Τύπου για την επικείμενη πρεμιέρα της παράστασης, η σκηνοθέτις Άσπα Καλλιάνη, άπειρη σκηνοθετικά σύμφωνα με τα λεγόμενα της, είπε ότι προσέγγισε την πλοκή στο συγκεκριμένο θεατρικό κείμενο ως σεναριογράφος. Στις πρώτες πρόβες, μέσα από ένα παιχνίδι ανάκρισης και χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς που κατευθύνονται, δούλεψαν αυτοσχεδιαστικά και αναζήτησαν τα μηνύματα που προσφέρει το έργο πρώτα στους ίδιους τους συντελεστές της παράστασης. Άλλωστε και ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος, είχε νωρίτερα αναφερθεί στην ευκαιρία που είχε η κ. Καλλιάνη να ασχοληθεί «με όσα ίπτανται και όχι με όσα εφάπτονται της σκηνής».
 
   Έπειτα από 32 χρόνια, ο Γιάννης Βούρος επιστρέφει στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία και με παρέα το Θεσσαλονικιό Αλέκο Συσσοβίτη, παρουσιάζουν ένα ελπιδοφόρο έργο με πινελιές χιούμορ και διφορούμενο τέλος, διαφορετικό από το βίαιο τέλος της περσινής κινηματογραφικής ταινίας, στην οποία πρωταγωνίστησαν οι Σάμιουελ Τζάκσον και Τόμι Λι Τζόουνς. Ταινία την οποία οι ηθοποιοί της παράστασης σκόπιμα δεν είδαν για να μην επηρεαστούν από εκείνη την απόδοση του κειμένου.
 
Sunset Limited 3
   Η ιδέα να ασχοληθούν με το κείμενο του «Sunset Limited» ήταν αρχικά του Αλέκου Συσσοβίτη, που εδώ και τρία περίπου χρόνια «κυνηγούσε», όπως είπαν χαριτολογώντας, τον κ. Βούρο για να τον πείσει να ασχοληθούν με το γεμάτο ευαισθησία και ιδεολογικές συγκρούσεις έργο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το προηγούμενο καλοκαίρι ξεκίνησαν τις πρόβες για μια παράσταση που «δεν προσφέρει απαντήσεις αλλά δημιουργεί, ίσως, τα ερωτήματα».
 
   Δύο χαρακτήρες χωρίς όνομα, ένας λευκός και ένας Λατίνος (μαύρος στο αρχικό κείμενο), αντιπαρατίθενται διαπραγματευόμενοι έννοιες και συναισθήματα. Ένας απογοητευμένος καθηγητής πανεπιστημίου (Γιάννης Βούρος) θέλει να αυτοκτονήσει πέφτοντας στις γραμμές της αμαξοστοιχίας «Sunset Limited» και ένας αμόρφωτος μετανάστης και πρώην κατάδικος (Αλέκος Συσσοβίτης) τον σώζει με το «έτσι θέλω». Αργότερα, σε ένα διαμέρισμα στο γκέτο της Νέας Υόρκης, μέσα από έναν έντονο διάλογο θα δημιουργηθεί «ένα βολταϊκό τόξο μεταξύ αρνητικού και θετικού», όπως χαρακτηρίζει ο Γιάννης Βούρος την αναμέτρηση των δύο ανδρών.
 
Sunset Limited
   Στην παράσταση αυτή, λοιπόν, σύμφωνα με όσα είπαν οι συντελεστές της στη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί χαρακτήρες οι οποίοι μέσω της διαπραγμάτευσης για την πίστη στο Θεό, στον άνθρωπο ή σε οτιδήποτε άλλο μπορεί κάποιος να πιστεύει, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Με ένα φινάλε που ανοίγει παράθυρο στην ελπίδα, ο θεατής παρακολουθεί, μέσα από τη σύγκρουση ανάμεσα στην καρδιά και στο μυαλό, την ανάπτυξη και τα στάδια μιας φιλίας.
 
   Μετά τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, το «Sunset Limited» επιστρέφει εκεί όπου παρουσιάστηκε με επιτυχία τη χειμερινή περίοδο, στο νέο θεατρικό χώρο του Αλέκου Συσσοβίτη, στη σκηνή του Faust στην Αθήνα.
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Άσπα Καλλιάνη
Μετάφραση: Αντώνης Πέρης
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Μελισσινός
Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Διανομή: Γιάννης Βούρος, Αλέκος Συσσοβίτης
 
Πληροφορίες παράστασης
Από 17-28 Απριλίου 2013
Ημέρες Παραστάσεων: Τετάρτη - Κυριακή
Τετάρτη – Σάββατο στις 21.00, Κυριακές στις 20:00
Τιμές Εισιτηρίων
Τετάρτη και Πέμπτη: 15 ευρώ, Φοιτητικό-Ανέργων: 12 ευρώ, Παρασκευή έως και Κυριακή 18 ευρώ, Φοιτητικό-Ανέργων: 15 ευρώ
Θέατρο Αυλαία, πλατεία ΧΑΝΘ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310237700 & 2310237703
Joomla Social by OrdaSoft!

Άρθρα