Άρθρα

Ξενόγλωσσες Ταινίες Βραβευμένες Με Όσκαρ Pt2


   Ο κινηματογραφικός συντάκτης Σωκράτης Αληχανίδης συνεχίζει την αναδρομή στις ξενόγλωσσες ταινίες που στην ιστορία του κινηματογράφου κέρδισαν το χρυσό αγαλματίδιο της έβδομης τέχνης. Στο δεύτερο αυτό μέρος, θα διαβάσετε για πέντε από τις σημαντικότερες ταινίες του διεθνές κινηματογράφου, που κάθε σινεφίλ οφείλει (στον εαυτό του) να δει.
 
6. Οι Παραχαράκτες (ΑΥΣΤΡΙΑ, 2007)
 
DieFalscher   Ένας εγκληματίας, ακόμη και όταν είναι καταδικασμένος έχει το έγκλημα μέσα του, ιδιαίτερα δε, όταν το χρησιμοποιεί για να σώσει το τομάρι του εις βάρος άλλων κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Εκεί ξεχνάει την όποια ιδεολογία του και συνεργάζεται ακόμη και με ανθρώπους που σκότωσαν δικούς του. Το ίδιο ισχύει και για όσους συνεργάζονται με το έγκλημα για να σωθούν, χωρίς να νοιάζονται αν είναι ανήθικο και παράνομο αυτό που καλούνται να κάνουν.
 
   Ένας τέτοιος είναι και ο Σόροβιτς στην ταινία αυτή. Εβραίος παραχαράκτης φυλακίζεται από τους Ναζί και οδηγείται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Δεν αργεί όμως να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δεσμωτών του, οι οποίοι του αναθέτουν την πλαστογράφηση αμερικανικών και βρετανικών νομισμάτων με απώτερο σκοπό να ρίξουν την αξία τους. Δημιουργεί ομάδα μέσα στο στρατόπεδο από άλλους Εβραίους που κι αυτοί επιδιώκουν να σωθούν και δρουν αποκομμένοι από τους υπόλοιπους Εβραίους κρατούμενους, οι οποίοι υπέφεραν τα πάνδεινα. Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που σαμποτάρουν αυτήν την προσπάθεια, καθώς δεν θέλουν να συνεργαστούν με τον εχθρό τους. Γι’ αυτούς το έγκλημα δεν τιμωρείται με έγκλημα.
 
   Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, στην Επιχείρηση Bernhard.
 
Die Fälscher του Stefan Ruzowitzky με τους Karl Markovics, August Diehl, Devid Striesow, Martin Brambach, August Zirner, Veit Stübner, Sebastian Urzendowsky, Andras Schmidt, Lenn Kudrjawizki
 
7.Οι Ζωές Των Άλλων (ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 2006)

DasLeben   Στα τελευταία χρόνια της Ανατολικής Γερμανίας, το καθεστώς ένιωθε ότι απειλείται από τον οποιονδήποτε και οι μυστικές υπηρεσίες έθεταν υπό παρακολούθηση όποιον πολίτη θεωρούσαν επικίνδυνο. Η διαφθορά στους κόλπους του καθεστώτος είχε φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που οτιδήποτε κινούταν μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί επικίνδυνο για τον πιο ασήμαντο λόγο.
 
   Στην ταινία μας, ο Βίσλερ έχει αναλάβει να παρακολουθεί έναν θεατρικό συγγραφέα, τον Ντράιμαν. Όταν ο Βίσλερ ανακαλύπτει ότι ο λόγος παρακολούθησής του ήταν για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ενός υπουργού, που είναι ερωτευμένος με την ηθοποιό-ερωμένη του Ντράιμαν και γι’ αυτό θέλει να τον εξουδετερώσει, αρχίζει να αποκρύπτει στοιχεία που θα ενοχοποιούσαν τον συγγραφέα.
 
   Ο Βίσλερ αντιπροσωπεύει όλο τον ανατολικογερμανικό λαό, που, αν και ήταν πρόθυμος με κάθε κόστος και προσωπικές θυσίες να προασπίσει τα συμφέροντα του κόμματος και της κρατικής ασφάλειας, βλέποντας την αδικία κι ότι οι θυσίες του δεν οδηγούσαν πουθενά αναζητά διέξοδο προς ένα καθεστώς πιο ελεύθερο από αυτό που του προσφερόταν. Δεν μπορούσε πλέον ο λαός να ανεχτεί τη διαφθορά στους κόλπους του καθεστώτος, που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για εκείνον. Ούτε ο Βίσλερ επιθυμούσε πια να υπηρετεί ένα διεφθαρμένο σύστημα και τις μυστικές υπηρεσίες του.

Das Leben der anderen του Florian Henckel von Donnersmarck, με τους Ulrich Mühe, Sebastian Kock, Martina Gedeck, Ulrich Tukur, Thomas Thieme, Hans-Uwe Bauer, Volkmar Kleinert, Matthias Brenner, Herbert Knaup
 
8.Τσότσι (ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, 2005)

Tsotsi   Ο Τσότσι είναι ένας νεαρός που ηγείται μιας συμμορίας νέων στα όρια του Γιοχάνεσμπουργκ. Ζώντας στο περιθώριο από μικρός, όταν έχασε τη μητέρα του, αντιμετωπίζει την άγρια πλευρά της ζωής. Όταν μια απόπειρα ληστείας καταλήγει σε φονικό, ο Τσότσι εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά σε μέλος της συμμορίας του και βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο.

   Μόνος του αποφασίζει να ληστέψει μια έπαυλη. Αφού χτυπάει την ιδιοκτήτρια, κλέβει το αυτοκίνητό της, για να διαπιστώσει όμως ότι μαζί με το αυτοκίνητο είχε απαγάγει και το μωρό της. Τότε ο Τσότσι μαλακώνει θυμούμενος την έλλειψη στοργής που είχε από το χαμό της μητέρας του και γίνεται «πατέρας» του παιδιού, ενώ βρίσκει μια νεαρή μητέρα και την αναγκάζει να τον βοηθήσει να το θρέψει. Το μωρό θα κάνει τον Τσότσι να δει τα πράγματα με άλλο μάτι και σιγά σιγά θα αποκτήσει την ηθική που τόσα χρόνια αγνοούσε.
 
Tsotsi του Gavin Hood με τους Presley Chweneyagae, Mothusi Magano, Kenneth Nkosi, Zenzo Ngqobe, Jerry Mofokeng, Terry Pheto, Nambitha Mpumlwana, Rapulana Seiphemo
 
9.Η Θάλασσα Μέσα Μου (ΙΣΠΑΝΙΑ, 2004)

Maradentro   Ο Ραμόν Σαμπέδρο βρίσκεται καθηλωμένος στο κρεβάτι του επί 27 χρόνια έπειτα από ένα ατύχημα στη θάλασσα που τον άφησε τετραπληγικό. Παρά τη φροντίδα από τους συγγενείς του, ο ίδιος θέλει πεισματικά να πεθάνει, καθώς δεν μπορεί να ζήσει τις χαρές της ζωής, και μιας και ο ίδιος δεν μπορεί να δώσει τέλος στη ζωή του, ζητάει να του γίνει ευθανασία. Όμως, η νομοθεσία είναι αυστηρή και δεν επιτρέπει την ευθανασία. Μια δικηγόρος που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια, ευαισθητοποιείται και αναλαμβάνει την υπόθεση του Ραμόν, ενώ παράλληλα μια κοπέλα από το διπλανό χωριό συγκινείται από την ιστορία του και έρχεται να τον γνωρίσει και να τον πείσει να μην επιζητά το θάνατο. Μεταξύ του Ραμόν και των δύο γυναικών αναπτύσσεται μία ιδιόμορφη φιλία και αγάπη, με διαφορετικά κίνητρα.
 
   Άραγε η ζωή είναι δικαίωμα ή υποχρέωση; Είναι το μεγαλύτερο αγαθό, αλλά έχει νόημα αν δεν μπορεί κάποιος να την χαρεί ή να παλέψει γι’ αυτήν; Η τετραπληγία μπορεί να αντιμετωπιστεί όμως μόνο με το θάνατο; Θα πρέπει η πολιτεία να είναι πιο ευαίσθητη σε τέτοια ζητήματα; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που εγείρει η συγκινητική πραγματική ιστορία του Ραμόν Σαμπέδρο, ενός ανθρώπου που είχε τον κόσμο στα πόδια του και σε μια στιγμή τον έχασε.
 
Mar adentro του Alejandro Amenábar με τους Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Dueñas, Celso Bugallo, Mabel Rivera, Tamar Novas, Joan Dalmau, Clara Segura, Francesc Garrido, Alberto Jiménez
 
10.Η Επέλαση Των Βαρβάρων (ΚΑΝΑΔΑΣ, 2003)
 
Lesinvasions   Ο Ρεμί βρίσκεται στους τελευταίους μήνες της ζωής του, καθώς υποφέρει από καρκίνο. Ο γιος του, ο Σεμπαστιάν, επιτυχημένος οικονομολόγος στην Αγγλία, επιστρέφει στον Καναδά ύστερα από παράκληση συγγενών, ώστε να βοηθήσει τον πατέρα του και να εξασφαλίσει μια καλύτερη νοσηλεία για εκείνον. Επιπλέον, ψάχνει και βρίσκει παλιούς φίλους του πατέρα του, τους οποίους καλεί για να περάσουν μαζί του τις τελευταίες ημέρες του. Όλοι πλέον μεταφέρονται στην παλιά αγροικία, στην οποία περνούσαν πολλές στιγμές μαζί και αρχίζουν να συζητούν και πάλι όλα τα θέματα που τους απασχολούσαν στις καλές εποχές στο παρελθόν, για ιδεολογίες που δεν εφάρμοσαν, για έρωτες και ανεκπλήρωτες επιθυμίες, για πολιτική, φιλοσοφία και πολλά άλλα θέματα, σαν να ήταν και πάλι νέοι και να βρίσκονται μαζί όπως παλιά.
 
   Ένας άνθρωπος, όταν αντιλαμβάνεται το τέλος του θέλει να το περάσει όσο το δυνατόν πιο όμορφα. Έτσι κι ο Σεμπαστιάν, παρά τις όποιες διαφωνίες είχε με τον πατέρα του, θέλει να του δώσει αυτήν τη χαρά, να του φέρει πίσω τους φίλους του, ώστε οι τελευταίες του στιγμές να είναι όπως και οι νεανικές του, με ανθρώπους να τον περιτριγυρίζουν, σαν να μην είχε περάσει μια μέρα αν και πλέον είχαν περάσει πολλά χρόνια.
 
Les invasions barbares του Denys Arcand με τους Rémy Girard, Stéphane Rousseau, Dorothée Berryman, Louise Portal, Marie-Josée Croze, Marina Hands, Dominique Michel, Pierre Curzi, Yves Jacques, Mitsou Gélinas, Micheline Lanctôt

Σωκράτης Αληχανίδης
Joomla Social by OrdaSoft!