Άρθρα

'Κάποιος Μιλάει Μόνος Του Κρατώντας Ένα Ποτήρι Γάλα' (Συνέντευξη Τύπου)

“Πώς γίνεται να μπερδέψεις μια σοκολατίνα με μία χειροβομβίδα; Πόσο μεγάλη ευθύνη είναι ένας σκίουρος; Τι γράφει στη χειρολαβή της, η ρακέτα του Γιάννη; Και μήπως τελικά, όταν γράφεις με κόκκινο, είναι λίγο σα να μην βρήκες μπλε;”

   Η ομάδα Katayisteater, μία θεατρική ομάδα με έδρα την Πάτρα, μετά από την επιτυχημένη δίμηνη πορεία της παράστασης “Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα” σε Πάτρα και Αθήνα, ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στον Χώρο Τέχνης SourLiBooM μας παρουσίασαν το έργο οι πρωταγωνιστές του, Νόρα Δημοπούλου ,Βαγγέλης Ιεζεκιήλ Παπάς.

milaeigala3   Το έργο αυτό είναι μεταφορά του ομόνυμου βιβλίου του Ευθύμη Φιλίππου (σεναριογράφου των “Άλπεις” και ”Κυνόδοντα”) στη θεατρική σκηνή. Πρόκειται για ένα αρκετά υπερρεαλιστικό κείμενο, ή αλλιώς, όπως το χαρακτήρισε ο Βαγγέλης Παπάς, ένας “παρατραβηγμένος ρεαλισμός”. “Πραγματεύεται τον τύπο του Έλληνα των δύο προηγούμενων δεκαετιών και τη ζωή του, τόσο την οικογενειακή όσο και την κοινωνικά. Ως νέος, ηλικιακά, συγγραφέας, και μιας και είναι ένα κείμενο που δεν προοριζόταν για το θέατρο ή τον κινηματογράφο, έχει αρκετά “τοπικό” χαρακτήρα. Έχει ως κύριο θέμα του μία κακή συγκυρία, το τί συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, οπότε μπορεί να χαρακτηριστεί και λίγο σαν ιστορικό, γιατί περιγράφει την πορεία μέχρι το τώρα. Αυτό είναι και το καλό και διαφορετικό με το συγκεκριμένο κείμενο. Είναι ένα έργο με αρκετές δόσεις χιούμορ, αλλά δεν είναι μία κωμωδία καταστάσεων. Δεν προσπαθεί ο συγγραφέας να είναι ο τρόπος αστείος, απλά οι διάλογοι περιέχουν δόσεις χιούμορ και ειρωνείας και προκαλούν το θεατή να γελάσει.”

milaeigala2   “Ένα αστείο έργο”, όπως το χαρακτήρισε η Νόρα Δημοπούλου, “όχι ακριβώς κωμωδία αλλά ειρωνικά αστείο. Δεν έχει ξεκάθαρα χαρακτήρα κωμωδίας ή σάτιρας αλλά το γέλιο βγαίνει από τις καταστάσεις και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται κάποια Είναι η πρώτη θεατρική παρουσίαση του και αποτέλεσε για μας μία πραγματική έμπνευση και η σκηνοθεσία, τα σκηνικά και όλο το στήσιμο της παράστασης είναι δικά μας. Η επαφή έγινε τυχαία, απλά βρήκα το βιβλίο και το διάβασα. Μου κίνησε το ενδιαφέρον η αμεσότητα και η θεατρικότητα του κειμένου, και διαβάζοντας το, κάθε φορά έβρισκα και κάτι καινούριο. Είναι ένα βιβλίο που χρειάζεται αρκετές αναγνώσεις για να γίνει κατανοητό, ένας συνεχόμενος διάλογος και ένα αρκετά χαοτικό κείμενο¨ανέφερε η κα. Δημοπούλου σχετικά με την δυσκολία του κειμένου, ενώ όσον αφορά την δραματοποίηση "Το παρουσιάζουμε αποκωδικοποιημένο, για να μη μείνει ο θεατής με απορίες. Η συνεργασία με το συγγραφέα του ήταν άψογη, καμία σχέση με το χαρακτήρα που περιγράφει. Αποτελεί πρόκληση και ο τίτλος, ένα είδος πειράματος για την ανταπόκριση του κοινού σε ένα έργο με τόσο περίεργο τίτλο”.

   Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Katayisteater αποτελούν μία θεατρική ομάδα που δημιουργήθηκε στην Πάτρα το 2010 από το θεατρικό εργαστήρι Act όπου είναι και η βάση τους. Δουλεύουν κυρίως με τεχνικές physical theater (σωματικού θεάτρου) και θεάτρου της επινόησης και ασχολούνται με το πώς μπορεί να δημιουργηθεί μία παράσταση από το τίποτα, από πρωτόλεια υλικά, με δικά τους κείμενα και ερεθίσματα και είναι η πρώτη φορά που δουλεύουν πάνω σε ένα κείμενο κάποιου εκτός ομάδας. Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον την παρουσίαση της συγκεκριμένης παράστασης, για την οποία υπάρχουν προτάσεις να παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις, κυρίως της Στερεάς Ελλάδας.

Σταυρόπουλος Δημήτρης
 
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: KatayisΤeater
Παίζουν: Νόρα Δημοπούλου ,Βαγγέλης Ιεζεκιήλ Παπάς
Σκηνικά: Δήμητρα Τσαγγούρη
Φωτισμοί: Βαγγέλης Ιεζεκιήλ Παπάς
 
Πληροφορίες
1-7 Μαρτίου 2013, στις 21.15 στον Χώρο Τέχνης SourLiBooM, Κ. Κρυστάλλη 4, Πλατεία Αντιγονιδών
Διάρκεια: 60’
Τιμή εισιτηρίου: 10€ (γενική είσοδος)
Μια παραγωγή των KatayisΤeater και του Θεάτρου Act.
Προπώληση εισιτηρίων, κρατήσεις, πληροφορίες στο τηλέφωνο 6981 982591
και στο τηλέφωνο του Sourliboom 23140 11584.
On line κρατήσεις στο www.sourliboom.com
Joomla Social by OrdaSoft!