= Ημερίδα για το Bullying @ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Άρθρα

loogoo

Ημερίδα για το Bullying @ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ

 
   Στη θεατρική (και όχι μόνο – πρόκειται για έναν πολύ όμορφο πολιτισμικό πολυχώρο) αγκαλιά του «ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ» βρήκε σπίτι η ημερίδα για την ενδοσχολική βία (άλλως bullying), η οποία (καλά κάνει και) απασχολεί αρκετό κόσμο, ιδίως συνειδητοποιημένους γονείς και δασκάλους. Αρκετοί από αυτούς αδιαφόρησαν για το πρωινό Σαββατιάτικο ξύπνημα και ήλθαν στον πολυχώρο, για να ακούσουν, να μάθουν, να συνειδητοποιηθούν περισσότερο.
 
bul024
   Ο Νίκος Καμτσής, ο σκηνοθέτης/δημιουργός/ιθύνουν νους του «ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ» είναι ο βαθύτατα ευαισθητοποιημένος άνθρωπος και καλλιτέχνης, ο οποίος μας φιλοξένησε στην τέταρτη – παρακαλώ – ημερίδα με το αυτό θέμα, ενώ έχει κάνει πολλές παραστάσεις για σχολεία, τις οποίες φροντίζει να «σφραγίζει» με συζήτηση κοινού και συντελεστών, για την καλύτερη δυνατή (και εφικτή) διάδραση. Μιλήσαμε μαζί του και σύντομα θα έχετε εκτενή εικόνα για τη δράση του και τις προσπάθειές του για την τέχνη και τον άνθρωπο.

   Οι καλεσμένοι του Νίκου Καμτσή, ο οποίος συντόνισε όλη την εκδήλωση, ήταν ήδη στις θέσεις τους όταν μπήκαμε στην αίθουσα. Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με τη σύνθεση του ακροατηρίου. Το 95% είναι γυναίκες. Μάλιστα… Δεν είμαστε πουθενά εμείς «τα σερνικά» τελικά… Κλασσικό θέμα παιδείας. Μετά θα μας παίρνουν τηλέφωνο οι δάσκαλοι και οι καθηγητές και θα μας λένε ότι τα παιδιά μας ταλαιπωρούν άλλα παιδιά και εμείς θα ορκιζόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα για το «φόνο». Χάλι αδιόρθωτο. Και το χειρότερό του; Δεν βλέπω να φτιάχνεται όλο αυτό…
 
bul023
   H δεύτερη παρατήρηση αφορά το «πάνελ» των καλεσμένων. Το παρόν δίνουν η φιλόλογος Αναστασία Καστανά (Centre of Academic Research and Studies - Πάτρα), η οποία μας έδωσε τους ορισμούς, τις κατευθύνσεις και τις μέθοδες αντιμετώπισης του προβλήματος, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Χαλανδρίου και σκηνοθέτης Σέργιος Γκάκας, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας κάποιες σημαντικές εμπειρίες/ιστορίες και τροφή για το μυαλό και ο άνθρωπος «Τα πάντα όλα» για το θέατρο, την ιστορία του θεάτρου και τη διδασκαλία του στη χώρα μας, ο ίδιος ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Ο τελευταίος έχει διατελέσει δάσκαλος, καθηγητής και καθηγητής πανεπιστημίου τα τελευταία πενήντα τόσα χρόνια και ξέρει καλύτερα απ’ όλους τι παίζει με τις ιστορίες εκφοβισμού στα σχολεία. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, αναφέρθηκε σε τέτοιες ιστορίες, όπως και σε άλλες, για το θέατρο και την τέχνη γενικότερα. Μακάρι να είχαμε χίλια αυτιά να τον ακούμε! Ήταν πραγματικά χειμαρρώδης και έθιξε θέματα που ταλαιπωρούν τη χώρα και την τέχνη χρόνια τώρα. Έθιξε τα κακώς κείμενα, όσον αφορά τις παρωδίες παραστάσεων στην Επίδαυρο, το bullying στα βιβλία, την αδιαφορία της πολιτείας… Παρόν στην ημερίδα και ο σύμβουλος του υπουργού παιδείας Χρ. Μηλιώνης, ο οποίος είναι ένας γλυκός άνθρωπος, αλλά μέχρι εκεί. Όταν αναφέρθηκαν τα χάλια της παιδείας, προσπάθησε να απαντήσει αναφερόμενος στις «προσπάθειες» της πολιτείας, στα νέα μέτρα, στις νέες προτάσεις, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Ο σύμβουλος δεν είναι δυνατό να στηρίξει κάτι που χρόνια τώρα δεν έχει θεμέλια.
 
bul025
   Πέρα από αυτά τα χαριτωμένα, μάθαμε πέντε πράγματα, τα οποία θα είναι καλό να θυμόμαστε για τη σχολική βία. Χρειάζεται ενημέρωση και δράση. Δέκα στις δέκα φορές φταίει ο γονιός, φταίει η οικογένεια και ο δάσκαλος που κωφεύει. Φταίει το ξερό μας το κεφάλι. Μάθαμε επίσης ότι – επιτέλους – όταν μας ενοχλεί κάτι, θα πρέπει να το κράζουμε. Να βγούμε στο δρόμο και να διαμαρτυρηθούμε. Ενάμισι εκατομμύριο Γάλλοι βγήκαν στο δρόμο και φώναξαν για την κατάργηση της αξάν σιρκονφλέξ. Κι εμείς δεν κάναμε τίποτα για τα εγκλήματα που έγραψε μία πατσαβούρα σε σχολικό βιβλίο για τα συμβάντα του ’22 στη Σμύρνη. Τα θέλουμε και τα παθαίνουμε…

   Μόνο θετικά πράγματα μπορούμε να κρατήσουμε από την ημερίδα. Να έχουμε το νου μας, να καταπολεμάμε το πρόβλημα εν τη γενέσει του, να μην διστάζουμε να το ψάξουμε όταν μας χτυπήσει την πόρτα. Η βία είναι κάτι ξένο με το σύγχρονο άνθρωπο. Είναι κάτι ξένο με μας. Και έτσι θέλουμε να μείνει. Ξένο. Αυτό όμως. Η βία. Όχι οι άνθρωποι.

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Άρθρα