= Ελληνικές Ταινίες (Κυρίως Πρόγραμμα)-53ο ΦΚΘ: Συγχαρητήρια Στους Αισιόδοξους?
Άρθρα

loogoo

Ελληνικές Ταινίες (Κυρίως Πρόγραμμα)-53ο ΦΚΘ: Συγχαρητήρια Στους Αισιόδοξους?

sygxarhthria stous aisiodoxous1 film festival    Η Ηλέκτρα είναι 32 χρονών και ζει στην Αθήνα την εποχή της κρίσης. Παράλληλα με την ζωή στην πόλη που αλλάζει συνεχώς, βιώνει τη δική της προσωπική κρίση. Μπερδεμένη με το τι θέλει να κάνει στη ζωή της επαγγελματικά, ερωτικά, πώς θέλει να ζήσει, πώς θέλει ν’ αγαπήσει – τη βλέπουμε σε κάποιες συναντήσεις με τα σημαντικότερα πρόσωπα στη ζωή της. Μέσα από τις συναντήσεις, καταλαβαίνουμε καλύτερα την αγωνία, τους φόβους, τις αντιφάσεις της. Ερωτευμένη μ’ έναν πολιτικό κρατούμενο, τον Μανούσο, με σπουδές στο Λονδίνο που δεν έχουν αντίκρισμα, με γονείς από τη γενιά του πολυτεχνείου που ακόμα περιμένουν να ενωθεί η Αριστερά για να ανεβάσει τα ποσοστά της, η ταινία είναι μια προσωπική, υποκειμενική καταγραφή της σημερινής πραγματικότητας, με χιούμορ, θυμό, αγάπη και πολλές κουβέντες για φαγητό.

 
   Όταν είχα διαβάσει ότι η ταινία θα έχει «πολύ φαγητό», δεν φανταζόμουν ότι αυτό θα μπορούσε και συχνό πλάνο σε μια ταινία ‘επανάστασης’. Το γνώριζα ότι η Κωνσταντίνα Βούλγαρη (έτερο τέκνο του επίσης σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη)  αγαπάει πολύ το μαγείρεμα, και να που ήταν αδιανόητο να μη το συμπεριλάβει στην δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της. Αλλά μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται για μια δεύτερη «Πολίτικη Κουζίνα», αλλά για μια σκιαγράφηση της Αθήνας του 2012, όπου κάποιο από τους καθημερινούς της ήρωες, ασχολούνται με το ν’ αλλάξουν τον κόσμο, έστω και μέσα από μικρές «επαναστάσεις» στα Εξάρχεια, διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, αφισοκολλήσεις, αμφισβήτηση των γονιών τους, όνειρα που δεν έχουν σχέση μόνο με τις σπουδές, αλλά με το πώς θες να ζεις πραγματικά τη ζωή σου!
 
   Η ηρωίδα είναι μια νεαρή της σακατεμένης γενιάς της που ναι μεν βιώνει την επανάσταση μέσα από τον αναρχικό χώρο ή υποστηρίζοντας τον φυλακισμένο σύντροφό της, αλλά δεν φοβάται να μελαγχολήσει, να απελπιστεί έστω και λίγο ή να παραδεχτεί ότι ένα παιδί αριστεριστών γονιών χρειάζεται την ελευθερία όταν αυτή συνοδεύεται από όρια. Η σκηνοθέτης με ανοιχτή την κάμερά της προβάλλει καθημερινές σκηνές από τη ζωή της Αθήνας, αφού ακόμη και τα γυρίσματα με τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στο κέντρο των Αθηνών έγιναν σε real time. To σενάριο υπάρχει, αλλά σε κάποια σημεία, δόθηκαν μόνο οι απαραίτητες οδηγίες ώστε οι ηθοποιοί να εκφράσουν το δικό τους διάλογο, αφού η σκηνοθέτης ήθελε να αποφύγει τον επιτηδευμένο λόγο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελoύν οι διάλογοι μεταξύ της ηρωίδας Ηλέκτρα (Μαρία Γεωργιάδου) και του μικρού Πέτρου (Αλέξης Χαρίσης), κατά τη διάρκεια του baby sitting, σε συζητήσεις περί ιδεολογιών, φόβων, κοινωνικών αγώνων, ακόμη και έρωτα. Δεν ξέρω αν το πολιτικό μήνυμα είναι δυνατόν να περάσει δια στόματος ενός πεντάχρονου που παραδέχεται ότι είναι κακό να φυλακίζεσαι για τα πιστεύω σου, αλλά και γιατί όχι… «από μικρό μαθαίνεις πάντα την αλήθεια!».
 
   Αξιοπρεπείς ερμηνείες από το σύνολο των ηθοποιών, ενώ ξεχώρισαν –κατά τη γνώμη μου- αυτή του Αλέξη Χαρίση (στο ρόλο του μικρού Πέτρου) και το σύντομο πέρασμα της Θέμιδας Μπαζάκα (στο ρόλο της μητέρας της Ηλέκτρας). Η δεύτερη αυτή ταινία της Κ. Βούλγαρη είναι σαφώς πιο καλογυρισμένη από την πρώτη της (Valse Sentimentale), αν και κινείται στο ίδιο ύφος της ανησυχίας των νέων, απλώς με λιγότερη ένταση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σκηνοθέτης Κωνσταντίνα Βούλγαρη δεν θέλει να δώσει απαντήσεις με την ταινία της, αλλά μόνο να προβληματίσει. Εξού και το ερωτηματικό στο τέλος του τίτλου. Κατά το «βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο», η Βούλγαρη απλώς μας δείχνει ότι μέσα στον κυκεώνα της ανασφάλειας, των οικονομικών προβλημάτων, της έλλειψης δικαιοσύνης και του ατομικισμού, υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν αισιόδοξοι, παλεύουν καθημερινά με τον τρόπο τους για μια ιδεολογία παρά τις αντιξοότητες, πέφτουν και σηκώνονται  και… στο τέλος της ημέρας χορεύουν ασταμάτητα.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο- Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Βούλγαρη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Μοντάζ: Κενάν Ακάουι
Ήχος: Ορέστης Καμπερίδης
Μουσική: Νίκος Βελιώτης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση- Kοστούμια: Χρήστος Χαρίσης
Μακιγιάζ: Ιωάννα Συμεωνίδη
Παίζουν: Μαρία Γεωργιάδου (Ηλέκτρα), Δημήτρης Ξανθόπουλος (Μανούσος), Θέμις Μπαζάκα (μητέρα), Δημήτρης Πιατάς (πατέρας), Κώστας Γανωτής (Aργύρης), Αλέξης Χαρίσης (Πέτρος)
Παραγωγός: Ελένη Χ. Αφεντάκη
Συμπαραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Ελληνική διανομή: ΕΚΚ/Greek Film Center
HDCAM Έγχρωμο
Ελλάδα 2012-11-11
 
Κατερίνα Νικολακούλη
* Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Ελληνικό Τμήμα του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
 

sygxarhthria stous aisiodoxous2 film festival

Joomla Social by OrdaSoft!

Άρθρα