= A Song Οf Ice Αnd Fire
Άρθρα

loogoo

A Song Οf Ice Αnd Fire

A Song Οf Ice Αnd Fire
iceandfire1
   iceandfire2Ο συγγραφέας: Ο Αμερικανός George Raymond Richard Martin, συγγραφέας και σεναριογράφος έργων φαντασίας, τρόμου και επιστημονικής φαντασίας γεννήθηκε το 1948 στο New Jersey. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε να γράφει μικρές ιστορίες τις οποίες πουλούσε με μικρό αντίτιμο στα παιδιά της γειτονιάς του. Ξεκίνησε να δουλεύει επαγγελματικά πουλώντας τις ιστορίες του σε περιοδικά το 1970, και η πρώτη του με τίτλο “The Hero” δημοσιεύτηκε από το “Galaxy” το 1971. Το συγγραφικό του έργο έχει διακριθεί, έχοντας προταθεί πολλές φορές για κάποιο βραβείο αλλά και έχοντας κερδίσει αρκετά από αυτά (Hugo Award, Nebula Award, Locus Poll Award). Έχει δουλέψει για την τηλεόραση στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο CBS ως σεναριογράφος για την τηλεοπτική σειρά “Twilight Zone” το 1986, αλλά και ως παραγωγός στη σειρά “Beauty and the Beast” το 1987 ως το 1989. Επίσης ως συντάκτης έχει επιμεληθεί τη σειρά βιβλίων “Wild Cards” (έχουν ήδη εκδοθεί 21 τόμοι και προχωρά). Το 1991 ξεκίνησε τη συγγραφή της επικής σειράς φαντασίας “A Song of Ice and Fire”, έργο που τον καθιέρωσε διεθνώς, με το πρώτο βιβλίο με τίτλο “A Game of Thrones” να εκδίδεται το 1995 και το πέμπτο με τίτλο “A Dance with Dragons” το 2011. Έπονται τα “The Winds of Winter” και “A Dream of Spring” για να κλείσει αυτό το μακροσκελές και σπουδαίο έργο.
 
   iceandfire3Οι σελίδες: Τί το ιδιαίτερο περιέχουν αυτά τα πολυσέλιδα βιβλία του “A Song of Ice and Fire”; Διότι εχουν υπάρξει και άλλα μοσχοπουλημένα μυθιστορήματα φαντασίας τα οποιά έχουν σφραγίσει ή συμπληρώσει την τεράστια επιτυχία τους με την κινηματογραφική τους μεταφορά (Lord of the Rings, Harry Potter, Twilight). Διαθέτουν δύο πολύ ισχυρά στοιχεία σε διαρκή αλληλεπίδραση. Αληθινούς, συμπαγείς χαρακτήρες και κορυφαία πλοκή στο πλαίσιο ενός φανταστικού κόσμου μεσαιωνικού χαρακτήρα όπου τα καλοκαίρια μπορεί να διαρκέσουν δεκαετίες και οι χειμώνες ακόμα περισσότερο. Η μακραίωνη ιστορία και οι ρίζες αυτού του επινοημένου κόσμου χάνονται σε φθαρμένες από το χρόνο σελίδες σκονισμένων βιβλίων και σε θαμπές ιστορίες που διηγούνται οι γηραιότεροι ή τραγουδούν οι βάρδοι. Το παιχνίδι για τον έλεγχο και την εξουσία έχει επίκεντρο τα επτά βασίλεια του Westeros όπου οι ισχυρότεροι οίκοι ευγενών ανταγωνίζονται, συνομωτούν και συγκρούονται με φόντο το Σιδερένιο Θρόνο, έδρα και σύμβολο κεντρικής εξουσίας. Η εξέλιξη της πλοκής εγείρει νέες σκοτεινές απειλές στον παγωμένο βορρά πέρα από το κολοσιαίο τείχος από πάγο το οποίο προστατεύει τα επτά βασίλεια. Ανατολικά, πέρα από τη Στενή Θάλασσα απλώνεται η ήπειρος του Essos όπου εδρεύουν μυστήριες, εξωτικές πόλεις με πολύ διαφορετική καλλιέργεια, αντιλήψεις και πολιτισμό, τόπος νομάδων αλλά και καταφύγιο εξόριστων και απόκληρων που θα παίξουν το δικό τους ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.  

   Οι ανατροπές και οι εκπλήξεις είναι ο κανόνας σε αυτές τις σελίδες που σε καθηλώνουν με εντυπωσιακές περιγραφές και σκηνές μαχών, με συνομωσίες και προδοσίες αλλά κυρίως με το βάθος των χαρακτήρων που πρωταγωνιστούν οι οποίοι είναι πραγματικά ανθρώπινοι όσο και οι πράξεις τους. Και καθώς το μπλεγμένο κουβάρι αργά ξετυλίγεται, οι θεοί - παλιοί και νέοι -, η μαγεία και οι μυθικές οντότητες χρωματίζουν με εντυπωσιακές αποχρώσεις το παιχνίδι του στέμματος όπου όσοι συμμετέχουν όντας θνητοί είναι και τρωτοί.
iceandfire4   Η τηλεοπτική σειρά: Άκρως επιτυχημένη επιλογή στάθηκε η απόφαση του συνδρομητικού καναλιού HBO στις Η.Π.Α να εξασφαλίσει τα δικαιώματα για την τηλεοπτική μεταφορά του «A Song of Ice and Fire». Τον Απρίλη του 2011 ξεκίνησε η προβολή του πρώτου κύκλου της σειράς που τιτλοφορήθηκε «Game of Thrones» η οποία έχει κλείσει ήδη δύο κύκλους τηλεοπτικής προβολής έχοντας μεταφέρει τα δύο πρώτα βιβλία (“A Game of Thrones ” και “A Clash of Kings”) ενώ 31 Μαρτίου του 2013 έχει προγραμματιστεί η προβολή του πρώτου επεισοδίου του τρίτου κύκλου που θα μεταφέρει το πρώτο μισό του τρίτου βιβλίου “A Storm of Swords”. Βέβαια για όσους έχουν διαβάσει τα βιβλία είναι φανερό πως η αντιστοίχηση βιβλίου και κύκλου επεισοδίων δεν είναι απόλυτα ακριβής. Η παραγωγή δήλωσε πως αντιμετωπίζει το έργο συνολικά ως μια ενότητα και όχι ως ξεχωριστά βιβλία, πράγμα που παρέχει την ελευθερία μετακίνησης σκηνών και στοιχείων και από άλλα βιβλία στα σημεία εκείνα που εξυπηρετούν την τηλεοπτική μεταφορά. Η επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς οφείλεται καταρχήν στην ιστορία που διηγείται αλλά και στην κορυφαία και πλούσια παραγωγή. Αξιζει να αναφερθεί ότι ο προϋπολογισμός του πρώτου κύκλου υπολογίζεται σε 50 με 60 εκατομύρια δολάρια και ο δεύετρος 15% περισσότερο λόγω των αυξημένων απαιτήσεων. Επίσης οι ηθοποιοί έχουν επιλεγεί πολύ προσεκτικά για το ρόλο τους - και το cast είναι τεράστιο αφού και οι κύριοι χαρακτήρες του συγγραφικού έργου είναι πολλοί - και κάποιους από αυτούς τους έχουμε συναντήσει σε άλλες παραγωγές. Η βασίλισσα Cersei (Lena Headey), ο αδελφός της Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) και ο πατέρας τους Tywin Lannister (Charles Dance) σίγουρα κάτι σας θυμίζουν. Περισσότερο ακόμα ο Eddark Stark (Sean Bean), η γυναίκα του Catelyn Stark (Michelle Fairley) και ο Ser Jorah Mormont (Iain Glen).
iceandfire5
   Τα εξωτερικά γυρίσματα της σειράς έχουν πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Ιρλανδία, στη Σκοτία, στο Μαρόκο, στη  Μάλτα, στην Κροατία και στην Ισλανδία, περιοχές τόσο διαφορετικές όσο και αυτές στο χάρτη του φανταστικού κόσμου που έχει δημιουργήσει ο George R.R. Martin. Τα κοστούμια έχουν εμπνευστεί μεταξύ άλλων από τις παραδόσεις των Περσών, των Ιαπώνων, των Βεδουΐνων και των Εσκιμώων Ινουίτ. Η γλώσσα των Dothraki έχει δημιουργηθεί από ειδικό γλωσσολόγο και πραγματικά διαθέτει δικό της ήχο, γραμματική και λεξιλόγιο άνω των 1800 λέξεων! Τη μουσική επένδυση της σειράς έχει συνθέσει ο Ramin Djawadi.
Winter is coming!
 
Σωτήρης Μαράντος
iceandfire6
Joomla Social by OrdaSoft!

Άρθρα