- Λεπτομέρειες
-
Κατηγορία: Άρθρα
-
Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 19:10
Έξι βραβευμένες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 25ου Κινηματογραφικού Αφιερώματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, από τις 15 έως τις 21 Οκτωβρίου. Οι ταινίες θα προβάλλονται στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Α' του Λιμανιού, καθημερινά στις 21.30, με τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ (φοιτητικό 4 ευρώ).
Παράλληλα, τη Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στη Λουκία Ρικάκη, με προβολές δύο ντοκιμαντέρ (“Ο Ξένος” και “Ήταν να Φύγω”) της πρόωρα χαμένης Ελληνίδας δημιουργού. Οι προβολές ξεκινούν στις 18.00 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, και πλαισιώνονται από ομιλίες μελών της Διεθνούς Αμνηστίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Λίγα λόγια για τις ταινίες:
Στη στεριά (Terrafirma – Iταλία, 2011): Η ήσυχη ζωή μιας οικογένειας ψαράδων σε χωριό της Σικελίας αλλάζει για πάντα όταν ανακαλύπτουν μια ομάδα μεταναστών που έχει ναυαγήσει ανοιχτά του νησιού τους. Γυρίστηκε από τον Εμανουέλε Κριαλέζε και κέρδισε το βραβείο Unicef στο Φεστιβάλ Βενετίας 2011, όπου ήταν υποψήφιο και για το Χρυσό Λέοντα, ενώ απέσπασε πολύ θετικές κριτικές και στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα (The Boy In the Striped Pajamas – Μεγάλη Βρετανία, 2008): Γυρίστηκε από τον Μαρκ Χέρμαν και στο επίκεντρό της βρίσκεται η απαγορευμένη φιλία του Μπρούνο, οκτάχρονου γιου του διοικητή ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον Εβραίο Μάρτιν, που βρίσκεται φυλακισμένος στο στρατόπεδο. Η ταινία ήταν υποψήφια για τρία βραβεία στα British Independent Film Awards του 2008, με τη Βέρα Φάρμιγκα να κερδίζει εκείνο της καλύτερης ερμηνείας.
Το λιμάνι της Χάβρης (Le Havre – Φινλανδία/Γαλλία, 2011): Η ταινία του πολυβραβευμένου Φινλανδού σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι εξιστορεί τη φιλία του Μαρσέλ, ενός ηλικιωμένου Γάλλου, με ένα παιδί από την Αφρική, μετανάστη, και την προσπάθειά του να τον κρύψει από τις Αρχές. Ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών του 2011, και τιμήθηκε στο ίδιο φεστιβάλ με το βραβείο FIPRESCI.
Η τιμή του σεξ (The Price of Sex – Διεθνής συμπαραγωγή, 2011): Το ντοκιμαντέρ της Μίμι Τσακάροβα αφηγείται, μέσα από τις εμπειρίες τους, τις ιστορίες μιας ομάδας νεαρών γυναικών από την ανατολική Ευρώπη που βρέθηκαν στα δίχτυα των εμπόρων λευκής σαρκός. Μεταξύ άλλων, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης αφήγησης από τα Κινηματογραφικά Βραβεία του Λος Άντζελες το 2011.
Ακόμα και η βροχή (Even the Rain/También la lluvia – Ισπανία, 2010): Ένα κινηματογραφικό συνεργείο από το Μεξικό πηγαίνει στην πόλη Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας προκειμένου να γυρίσει μια ταινία σχετικά με την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική. Εκεί βρίσκεται εν μέσω των κινητοποιήσεων των κατοίκων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Γυρίστηκε από την Ισίαρ Μπογιαίν και τιμήθηκε με το βραβείο κοινού στο περσινό Φεστιβάλ Βερολίνου καθώς και με τρία βραβεία Goya στη χώρα της.
Ένας χωρισμός (A Separation/Jodaeiye Nader az Simin – Ιράν, 2011): Η σχέση ενός πρόσφατα χωρισμένου ζευγαριού της μεσαίας τάξης φτάνει στα άκρα όταν ο άνδρας προσλαμβάνει μια φτωχή κοπέλα για να φροντίσει τον ηλικιωμένο πατέρα του. Η ταινία του Ασγκάρ Φαρχαντί, που συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις κορυφαίες του 2011 από πολλές σημαντικές κινηματογραφικές εκδόσεις παγκοσμίως, ήταν υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου - μια από τις ελάχιστες ξενόγλωσσες στην ιστορία των Όσκαρ που έχουν βρεθεί υποψήφιες για βραβείο εκτός εκείνου της ξενόγλωσσης ταινίας, το οποίο και κέρδισε.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα το βρείτε εδώ.
Κύρκος Αικατερινάρης
