= 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Θόδωρος Αγγελόπουλος»
Άρθρα

loogoo

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

 
   Σε τρία χρόνια πενηνταρίζει ο Θίασος… Το μπουλούκι γίνεται ζωή μισού αιώνα. Παραστάσεις, τρεχαλητά, ιδρώτας, αγωνία, φως και σκοτάδι αντάμα. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε διαλέξει, ανάμεσα στα πλάνα του, να φιλοξενήσει και περιοχές από το Αίγιο. Στις σταφιδαποθήκες, στον προβλήτα, στις γραμμές του τρένου. Νιώσαμε κάπως περίεργα, περπατώντας στα ίδια δρομάκια. Όχι απαραίτητα για την ταινία αυτή καθαυτή. Αλλά για το όραμα ενός ανθρώπου, που έκανε γνωστή τη χώρα μας στον κόσμο και σε τούτο το κομμάτι.

   Το πούλμαν έφυγε γύρω στις δώδεκα παρά τέταρτο από την Ομόνοια. Η δημοσιογραφική ομάδα φρόντισε να αυτοσυστηθεί και να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τις καινούργιες παρέες. Κι αν δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας; Ασήμαντο. Αφού δεν είναι δύσκολο να πεις το όνομά σου και να προτείνεις το χέρι σου. Ακόμα κι αν θεωρείς ότι είναι, φάτη τη σκέψη εκείνη. Πάνε από την άλλη μεριά του ποταμού. Χαμογέλασε και πες ποιος είσαι. Στον καφέ λύθηκαν οι γλώσσες. Λίγο αργότερα είχαμε γίνει συντροφιά. Δεν έχω ιδέα με ποιους θα ανταμώσουμε ξανά. Θα δούμε. Στην πορεία…

   Ξεναγηθήκαμε σε χώρους ιστορίας και λατρείας. Διαβάσαμε και ακούσαμε. Είδαμε και προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε. Μπας και το θυμηθούμε αργότερα. Φευ! Ευτυχώς που υπάρχουν οι φωτογραφίες…
 
aigio2214

   Η εκδήλωση λαμπρή. Το τελείωμα φεγγοβόλησε και ο κόσμος χειροκρότησε και ένιωσε κάτι από τη μαγεία του κινηματογράφου. «Το σινεμά θέλαμε να είναι μάρτυρας σε μια αλλαγή, που δεν μπορούσαμε να την κάνουμε πολιτικά». Έτσι είχε πει κάποτε ο δημιουργός. Λίγα χρόνια πριν γυρίσει τον Θίασο. Τότε που η χώρα έψαχνε λευκά μολύβια για τις μαύρες σελίδες της. Απόψε δεν έχει τέτοια μοτίβα, ευτυχώς. Απόψε έχει βραβεύσεις, χαμόγελα. Απόψε έχει την αρχή μιας αρχής. Το πρώτο διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους «Θόδωρος Αγγελόπουλος» έχει μόλις περάσει στην ιστορία. Το επόμενο θα καθορίσει τις γραμμές και τις νόρμες για έναν νέο θεσμό. Εκεί θα είμαστε και εμείς. Και θα μεταφέρουμε. Όπως κάνουμε κάθε φορά.

   Πριν σας μεταφέρουμε στα δρώμενα της διοργάνωσης, θεωρούμε καλό να ευχαριστήσουμε κάποιους φορείς και κάποιους ανθρώπους. Τον Δήμο Αιγιαλείας και τον δήμαρχό της, κύριο Δημήτρη Καλογερόπουλο, τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας και την πρόεδρό της, κυρία Μαρία Τσουκαλά, την Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου, όλη την εκπληκτική και πραγματικά διαλεχτή ομάδα που ήλθε, είδε και γύρισε μαζί μας και φυσικά τους ανθρώπους που μας οργάνωσαν, μας έκαναν ομάδα, μας έκαναν να ζήσουμε αυτό το υπέροχο ταξίδι. Τη Νταίζη Λεμπέση και τον Νίκο Ελευθερίου. Ευχαριστούμε πολύ, παιδιά! Τα καλύτερα μόλις ξεκίνησαν να έρχονται.

Κώστας Κούλης
 
aigio2235 1
 
Σε μια ιδιαίτερα κινηματογραφική ατμόσφαιρα και στον εξαιρετικό χώρο, του κήπου του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου Αιγίου, που φιλοξένησε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Θόδωρος Αγγελόπουλος», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 η τελετή λήξης του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος».
 
Μετά από πέντε ημέρες προβολών, με συνολικά 46 ταινίες από 18 χώρες, στα τρία διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ, δόθηκαν τα βραβεία και οι τιμητικές διακρίσεις στις ταινίες που ξεχώρισαν οι κριτικές επιτροπές και το κοινό.
 
Η πρώτη διαγωνιστική διοργάνωση ταινιών μικρού μήκους Αιγίου, φέροντας το βαρύ ιστορικό φορτίο του ονόματος του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, κατάφερε να συγκεντρώσει πλήθος θεατών αλλά και ανθρώπων της βιομηχανίας του κινηματογράφου.Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου, η Φοίβη Οικονομοπούλου – Αγγελοπούλου και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Αθηνά Καρτάλου-Αντούκου.
 
aigio2215
 
Τόσο ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος όσο και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας κα Μαρία Τσουκαλά, χαιρέτησαν την τελετή στέλνοντας το μήνυμα μιας ενθουσιώδους συνέχειας για το θεσμό. Η γενική διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κα Καρτάλου – Αντούκου δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή της στο πολλά υποσχόμενο θεσμό και πως θα βρίσκεται δίπλα στους διοργανωτές για τη συνέχεια του. Ο σκηνοθέτης και μέλος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ κ. Τάσος Μπουλμέτης υπογράμμισε την άψογη διοργάνωση, μιλώντας για την κινηματογραφική πόλη του Αιγίου ενώ εξήρε και την συμμετοχή της ηθοποιού και μέλους της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ κας Μαρίας Καλλιμάνη. Η Φοίβη Οικονομοπούλου – Αγγελοπούλου ιδιαίτερα συγκινημένη, μίλησε για την αγάπη του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Αίγιο, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως παρακολούθησε όλες τις εργασίες του φεστιβάλ με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο κ. Δημήτρης Καλαντίδης πρόεδρος της ΟΚΛΕ τόνισε το πως η αρμονική συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και κινηματογραφικών λεσχών βρήκε ένα παράδειγμα προς μίμηση στην περίπτωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος. Τέλος ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Ανδρέας Άννινος και ο συντονιστής του φεστιβάλ κ. Θοδωρής Πανουτσόπουλος, ευχαρίστησαν όλους τους συμμετέχοντες, ενώ ανέδειξαν τα αισιόδοξα μηνύματα της προσέλκυσης κινηματογραφικών παραγωγών στην Αιγιάλεια που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του φεστιβάλ. Την βραδιά παρουσίασε η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Σομαλακίδη, ενώ η τελετή έκλεισε με dj set από τον Σπύρο Σημάτη και ένα εντυπωσιακό εναέριο show από την Αθηνά Δελληγεωργοπούλου.
 
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Θόδωρος Αγγελόπουλος», πραγματοποιήθηκε σε διοργάνωση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου, την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Χρυσό Χορηγό την Ολυμπία Οδό.
 
aigio2216
 
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ
Ελένη Αγγελοπούλου, Σκηνοθέτις
Μαρία Καλλιμάνη, Ηθοποιός
Τζώρτζης Γρηγοράκης, Σκηνοθέτης
 
Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1000€, χορηγία της Ολυμπίας Οδού, απονέμεται στην ταινία:
“Love Stories on the Move” της Carina Dasoveanu (Ρουμανία)
Σκεπτικό της επιτροπής: Για την απλότητα, την ειλικρίνεια και το συναίσθημα της, μία εξαιρετικά εκφραστική πρωταγωνίστρια, στιβαρή σκηνοθεσία με άποψη και λιτά κινηματογραφικά μέσα που δεν καταφεύγει σε αχρείαστες εντάσεις ή εντυπωσιασμούς για να γίνει βαθιά και ουσιαστική.
 
Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονέμεται στην ταινία:
“Versailles” του Χιούν Λορί (Βέλγιο)
Σκεπτικό της επιτροπής: Για μια ταινία με σύγχρονη και δυναμική σκηνοθετική ματιά, με ρυθμό, με μια πρωταγωνίστρια που σε μαγνητίζει και αφήγηση που ισορροπεί περίτεχνα μεταξύ του ρεαλισμού του εξωτερικού της κόσμου και των εσωτερικών της εντάσεων.
 
Το Βραβείο Σεναρίου απονέμεται στην ταινία:
“Marko” του Μάρκο Σάντιτς (Κροατία)
Σκεπτικό της επιτροπής: Μία ιστορία βαθιά ανθρώπινη και αντιπολεμική. Η γραφή της καθαρή, με μία απλότητα αφοπλιστική, που ενώ θίγει ένα θέμα που μετράει πια 30 χρόνια συγκινεί χωρίς μελοδραματισμούς και χωρίς να εκβιάζει το συναίσθημα.
 
aigio2217
 
Το Βραβείο Φωτογραφίας απονέμεται στην ταινία:
“Cortázar” της Κατερίνας Στράουχ και του Αργύρη Γερμανίδη (Γερμανία)
Διευθυντής Φωτογραφίας: Αργύρης Γερμανίδης
Σκεπτικό της επιτροπής: Υποβλητικές εικόνες με μια παιχνιδιάρικη και μυστηριακή διάθεση που έρχονται σε ωραία αντίστιξη με την αφήγηση, και δημιουργούν ένα συναρπαστικό εικαστικό ταξίδι από υφές, συναισθήματα και καθαρό κινηματογραφικό ρυθμό.
 
Ειδική Μνεία: “The Criminals” του Σερχάτ Καραασλάν (Τουρκία)
Σκεπτικό της Επιτροπής: Για μια άρτια ταινία, με δυο καταπληκτικούς νέους πρωταγωνιστές που μέσα από μια φαινομενικά αστεία ιστορία εξελίσσεται πετυχημένα σε ένα σκοτεινό και καίριο πολιτικό σχόλιο.
 
Βραβείο Κοινού: “The Criminals” του Σερχάτ Καραασλάν (Τουρκία)
 
ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ αποτελείται από 14 ταινίες.
 
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Τάσος Μπουλμέτης, Σκηνοθέτης
Μάκης Παπαδημητρίου, Ηθοποιός
Δημήτρης Καλαντίδης, Iστορικός και κριτικός του κινηματογράφου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας
 
Το Βραβείο Καλύτερoυ Ντοκιμαντέρ, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1000€, προσφορά της Ολυμπίας Οδού, απονέμεται στην ταινία:
“My uncle Tudor” της Όλγκα Λουγκοβνίκοβα (Μολδαβία)
Σκεπτικό της επιτροπής: Η επιτροπή απονέμει ομόφωνα το βραβείο σε μια ταινία που αγγίζει με συγκλονιστικό τρόπο ένα τόσο δύσκολο θέμα. Η προσωπική εμπλοκή της δημιουργού, η χαρισματική κινηματογράφηση, η χροιά των φωνών και οι εικόνες που συνθέτουν την αφήγηση αυτής της τόσο τραγικής ιστορίας δημιουργούν ένα δυνατό αποτέλεσμα και έναν βαθύτατο προβληματισμό. Μια τολμηρή ταινία που αναζητά απαντήσεις.
 
aigio2236
 
Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονέμεται στην ταινία:
“Displaced” του Σαμίρ Καραχόντα (Κόσοβο)
Σκεπτικό της επιτροπής: Ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζεται το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι “ήρωες” – “αθλητές” του Displaced είναι ευρηματικός, με λεπτεπίλεπτο χιούμορ που προκύπτει από την επιλογή των πλάνων και την λιτή κινηματογράφηση. Με σαφή κινηματογραφική γλώσσα χωρίς διάθεση για εντυπωσιασμούς, “συνδέει” τον παραλογισμό με την πραγματικότητα και το πάθος με την ανάγκη.
 
Τιμητική Διάκριση: “Μαρίκα… γιατί να φοβάσαι;” του Ματθαίου Φραντζεσκάκη (Ελλάδα)
Σκεπτικό της Επιτροπής: Πολλές φορές ένα βλέμμα, μια κίνηση του κεφαλιού, ένα σπάσιμο στη φωνή είναι αρκετά για να ζωντανέψουν με τόσο έντονο τρόπο και σε τόσο έντονο βαθμό μια τρομακτική στιγμή του παρελθόντος. Μια θηριωδία μπροστά στα μάτια ενός παιδιού. Μια μνήμη που δεν πρέπει να σβήσει. Η Μαρίκα είναι μια ηρωίδα που σε αντίθεση με πολλούς, αντέχει να θυμάται.
 
Βραβείο Κοινού: “My uncle Tudor” της Όλγκα Λουγκοβνίκοβα (Μολδαβία)
και
“Το τείχος της ντροπής” του Μιχάλη Κατσούρη (Ελλάδα)
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το Εθνικό Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα αποτελείται από 13 ταινίες.
 
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ηθοποιός
Παναγιώτης Δενδραμής, Σκηνοθέτης – Βοηθός Παραγωγής
Βασίλης Ψαρράς, Εικαστικός καλλιτέχνης – Ακαδημαϊκός
 
Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 500€, χορηγία της Ολυμπίας Οδού, απονέμεται στις ταινίες:
“Τόλης LIVE (ή Τορόντο)” τoυ Αλέξανδρου Ρέλλου
Και
“As if Underwater” της Ανθής Δαουτάκη
Σκεπτικό της επιτροπής: Έχοντας παρακολουθήσει και αναλύσει τα χαρακτηριστικά του συνόλου των έργων του εθνικού σπουδαστικού προγράμματος, παρατηρήσαμε αρκετά ωραία έργα με μια διευρυμένη κινηματογραφική αντίληψη. Κατόπιν δύσκολης κρίσης, προτείνουμε το βραβείο της καλύτερης ταινίας να αποδοθεί στις δύο αυτές ταινίες καθώς χαρακτηρίζονται από διαφορετικά στοιχεία που αξίζουν επιβράβευση.
 
aigio2240
 
Η ταινία «ΤΟΛΗΣ LIVE» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο κινηματογραφικό αποτέλεσμα με ωραία σκηνοθεσία, σενάριο, μοντάζ και παραγωγή. Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός πως ανέπτυξε όλα τα στάδια προ-παραγωγής, παραγωγής και μεταπαραγωγής, φέρνοντας εις πέρας το έργο. Έχει ως αφετηρία μια συγκινητική (πραγματική) ιστορία και καταφέρνει να περάσει πολύ ωραίο τρόπο την ατμόσφαιρα.
 
Η ταινία «AS IF UNDERWATER» αποτελεί ένα διαφορετικό έργο το οποίο αξίζει επίσης επιβράβευση, καθώς θέτει πολύ εύστοχα και ποιητικά, ζητήματα μοναξιάς μέσα από την μεταφορά της ηρωίδας και του ενυδρείου. Έχει πολύ ωραία σκηνοθεσία, φωτογραφία και σενάριο και αναδεικνύει την θεματική μέσα από την κατασκευή όμορφων μικρο-ατμοσφαιρών. Αξίζει επίσης να σταθούμε στην ερμηνεία της πρωταγωνίστριας.
 
Συνολικά, θεωρούμε πως οι δύο ταινίες αξίζουν να κερδίσουν το συμβολικό χρηματικό έπαθλο για να επιβραβεύσουμε τόσο τον επαγγελματισμό τους όσο και την εν εξελίξει δημιουργικότητά των σκηνοθετών στο μέλλον.
 
Τιμητική Διάκριση: “Speechless Memory” της Ρένας Δανιλούλη και της Κατερίνας Καρπούζη
Σκεπτικό της επιτροπής: Εστιάζοντας στην ιδιαίτερη σχέση έρευνας και εθνογραφικού ντοκιμαντέρ. Η θεματική είναι αρκετά ενδιαφέρουσα αναδεικνύοντας την ρευστή φύση ορίων, εποχών και προσωπικών ιστοριών.
 
Τιμητική Διάκριση: “Κατερίνα” του Μάριου Ρήγα
Σκεπτικό της επιτροπής: Μια πολύ ωραία ταινία που καταφέρνει να αναδείξει με κινηματογραφικό τρόπο ζητήματα εφηβείας και ενηλικίωσης μέσα από τον έρωτα.
 
Τιμητική Διάκριση: “ Άντε ντε” της Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου
Σκεπτικό της επιτροπής: Ένα όμορφο φιλμ με ενδιαφέρουσα νέα ματιά σε επίπεδο θεματικής και μοντάζ.
 
Τιμητική Διάκριση: “ Méliès Trilogy ” του Άρη Μελαχροινού
Σκεπτικό της επιτροπής: Μια πολύ ωραία προσπάθεια – φόρος τιμής στις απαρχές του κινηματογράφου που καταφέρνει να δημιουργήσει αισθητική ισορροπία μεταξύ μη-λεκτικής επικοινωνίας και ειδικών εφέ.
 
Βραβείο Κοινού:
“Τόλης LIVE (ή Τορόντο)” τoυ Αλέξανδρου Ρέλλου
 
Joomla Social by OrdaSoft!