Starlight

loogoo

When Was The Last Time You Did Something For The First Time?

 

mondaymarianewarticle1

   Έπεσα σήμερα σ’ αυτήν τη «ξεσηκωτική» εικόνα και μ ’έπιασαν οι σκέψεις. Οι ρομαντικές σκέψεις…

   Αλήθεια πόσο συχνά το ρωτάμε αυτό στον εαυτό μας; Και όταν το κάνουμε, η απάντηση μας είναι  ειλικρινής, μας προβληματίζει, μας ξεσηκώνει ή μας απογοητεύει; Πόσο συχνά παίρνουμε το ρίσκο της πρώτης φοράς και όταν το κάνουμε τι μας προσφέρει;

 «Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες κάτι για πρώτη φορά;»

   Πότε ξέφυγες από την άνεση της συνήθειας και της ρουτίνας για να πατήσεις σε παρθένο έδαφος; Άξιζε τον κόπο;

Πολλοί άνθρωποι είναι φανατικοί υποστηρικτές της πεπατημένης οδού. Και ειλικρινά έχω φτωχά επιχειρήματα να τους αντιτάξω. Η οικειότητα είναι μεγάλο βάλσαμο και το χρειαζόμαστε όλοι. Η ζεστασιά και η θαλπωρή που προσφέρει η οικειότητα δεν μπορεί να δοθεί από την τρέλα της στιγμής.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως!! Μην μπερδέψεις ποτέ την ρουτίνα με τη συνήθεια.

   mondaymarianewarticle2Η συνήθεια, είναι η επανάληψη μίας γλυκιάς και ευχάριστης οικείας κατάστασης. Σου παρέχει  ασφάλεια, ζεστασιά, οργάνωση, μνήμη, ευχάριστα συναισθήματα. Την  έχεις  γιατί τη θες και κερδίζεις από αυτήν. Συχνά σε βελτιώνει, σου μαθαίνει, σε πάει μπροστά. Όταν σε κουράσει τη σταματάς. Είναι επιλογή σου, μία ευχάριστη επαναληψιμότητα. Είναι εκείνη η αίσθηση θαλπωρής, όταν κάθε Δευτέρα πας στο στέκι σου, με τους ίδιους αγαπημένους φίλους και πίνεις «το γνωστό». Όλα είναι τα ίδια μα και όλα είναι διαφορετικά. Ίδιο τοπίο, ίδια σχεδόν όλα, αλλά όχι. Όλα διαφέρουν και είναι ξανά καινούρια. Η συνήθεια δε σε κρατάει πίσω αλλά σε βοηθάει να προχωράς.
 
   mondaymarianewarticle3Η ρουτίνα από την άλλη είναι αυτό που θα σου ρουφήξει σιγά-σιγά τη ζωή. Είναι ένα κλουβί που σου προσφέρει μόνο τη ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Γιατί κλειδωμένος εκεί κινδυνεύεις. Από τον ίδιο σου τον εαυτό. Από τη στασιμότητα. Από την έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας. Από την αδυναμία της ψυχής . Μείνε μακριά από τη ρουτίνα. Η ρουτίνα είναι η αγγαρεία. Είναι μία κατάσταση εγκλωβισμού που δεν προσφέρει καμία φωτεινή αναλαμπή. Σε πάει πίσω.

   Ακόμη όμως και αν έχεις καταφέρει να τα ξεχωρίσεις και να επιλέξεις τη γλύκα της συνήθειας.. Έλα παραδέξου το.. Δε σου λείπει αυτός ο ενθουσιασμός; Η αδρεναλίνη, το σφίξιμο στο στομάχι, η αίσθηση ότι πας στα χαμένα, η έλλειψη του μπούσουλα.. το ρίγος της  πρώτης φοράς;
 
   mondaymarianewarticle4Μη βγάζεις την πρώτη φορά από τη ζωή σου. Καν’το για μένα. Καν’το για σένα, κάν’το για όλους μας. Τόλμησε κάτι νέο. Βρες τα όριά σου… Εξερεύνησέ τα και κάθε φορά πήγαινε και πιο μακριά. Όλοι μας κάναμε το λάθος συχνά να πούμε ότι είμαστε μία παγιωμένη προσωπικότητα. Γίναμε ένα με χαρακτηρισμούς που μας δόθηκαν, από κοινωνικούς ρόλους, από φίλους, ακόμη και από εμάς τους ίδιους. Είμαι εδώ για να σου θυμίσω, ότι όλα αυτά είναι ρευστά. Μπορεί να μην είσαι αυτός που νομίζεις ότι είσαι. Μπορεί να έχει κι άλλο.
 
   Οι δυνατότητες σου είναι απεριόριστες. Ο μόνος τρόπος να τις εξερευνήσεις  είναι να βγεις από το comfort zone σου και να τολμήσεις. Ζήσε τη χαρά της ανακάλυψης. Βάλε πολλές πρώτες φορές στη ζωή σου και θα δεις πως όλα θα ζωντανέψουν, θα πάρουν χρώματα και θα ξεδιπλώσουν έναν καινούριο σου εαυτό.
 
Pablo Neruda – απόσπασμα από το ποίημα «Αργοπεθαίνει»

Αργοπεθαίνει
όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας,
επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές,
όποιος δεν αλλάζει το βήμα του,
όποιος δεν ρισκάρει να αλλάξει χρώμα στα ρούχα του,
όποιος δεν μιλάει σε όποιον δεν γνωρίζει.
Αργοπεθαίνει
όποιος αποφεύγει ένα πάθος,
όποιος προτιμά το μαύρο αντί του άσπρου
και τα διαλυτικά σημεία στο “ι” αντί τη δίνη της συγκίνησης
αυτήν ακριβώς που δίνει την λάμψη στα μάτια,
που μετατρέπει ένα χασμουρητό σε χαμόγελο,
που κάνει την καρδιά να κτυπά στα λάθη και στα συναισθήματα

Μαρία Λώλου
The song in this video was written and performed by an old friend of mine, Rosco Wuestewald. He has found himself in NY city for the time being, after traveling around Europe. During his travels he had written many songs and this was one of them. He laid this down in one take referring to lyrics he had scribbled down in a notebook. After recording this session, I immediately knew i wanted to put a video together and this is what i came up with.
- shot with the 7d
- sound recorded with H4N Zoom/internal mic only
- used the steadicam pilot
- used the Canon 1D mark IV for one shot
 

Starlight