Starlight

loogoo

Το ΑΒητάρι της διατροφής

 
   Με τον προσηλωμένο στόχο της ενσωμάτωσης της υγιεινής διατροφής στη ζωή των παιδιών, το ελληνικό Παιδικό Μουσείο παρουσιάζει φέτος ένα καινούργιο έκθεμα σε συνεργασία με την εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος. "Το ΑΒητάρι της διατροφής", μια μικρογραφία ενός καταστήματος σούπερ μάρκετ, διαδραστικά παιχνίδια με θέμα τη διατροφή και την υγεία και ένας χώρος γεμάτος χρώματα και θετική ενέργεια, αποτελούν το ιδανικό μέρος για να πληροφορηθούν τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι, την αξία της υγιεινής διατροφής.
 
   Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας εδώ και 24 χρόνια, με την στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά έως 12 ετών, με στόχο τη σωστή ανάπτυξή τους. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη την αξία της υγιεινής διατροφής και την τεράστια επίδραση στη ζωή του παιδιού, αποφάσισε να εντάξει τη διατροφή και την υγεία σαν κεντρικό έκθεμα του.
 
alfavitari
 
   Η προσπάθεια του ΑΒ Βασιλόπουλος δεν ξεκίνησε από εδώ. Ήδη από το 2012 στα καταστήματά του με το πρόγραμμα "Free fruits for kids", χαρίζει στα παιδιά που βρίσκονται στο κατάστημα κάποιο φρούτο της επιλογής τους.
 
   Ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόγραμμα είναι η διανομή υγιεινών γευμάτων στα φτωχά σχολεία. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές τρέφονται υγιεινά, χωρίς να εκλαμβάνουν τη δωρεά αυτή ως συσσίτιο, αλλά σαν μόδα. Παρά τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε αυτά τα έξι χρόνια μεγάλη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, με το 40% των παιδιών να επανέρχεται στο φυσιολογικό του βάρος.
 
   Ένα παιδί που τρέφεται σωστά, πέρα από τα θέματα υγείας που δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει, έχει ενέργεια, αυτοπεποίθηση και αισθάνεται καλά με το σώμα του και τον εαυτό του. Η απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών υποσυνείδητα μέσα από παιχνίδια και όχι καταναγκαστικά από εντολές των γονέων, αποτελεί σωστή βάση ανάπτυξης για όλη τη νέα γενιά των Ελλήνων.
 
   Το εγχείρημα αυτό όμως δεν σταματάει στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου. Καταρχάς, έχουν δημιουργηθεί φυλλάδια για κάθε εποχή, που απεικονίζουν τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε ανάλογα με την εποχή που βρισκόμαστε, τα οποία διανέμονται στα καταστήματα. Στόχος είναι να κάνουν τα ψώνια να αποτελέσουν κοινό ποιοτικό χρόνο όλης της οικογένειας. Επιπλέον, το μουσείο-συσκευή, το οποίο εμπεριέχει διάφορα από τα εκπαιδευτικά παιχνίδια διατροφής του μουσείου, αποστέλλεται σε διαφορετικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, το οποία δεν έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το ίδιο το μουσείο. Ένας εφευρετικός τρόπος για να διαδοθούν τα συγκεκριμένα προγράμματα, αλλά και να βοηθήσουν τα παιδιά από όλα τα μέρη της Ελλάδας.
 
   Το έκθεμα "Το ΑΒητάρι της διατροφής" είναι ανοιχτό στο κοινό τις ώρες λειτουργίας του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας ( Τετάρτη 11:00-19:00, Πέμπτη έως Κυριακή 11:00-15:00), ενώ ειδικά για το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Δεκεμβρίου, το Παιδικό Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 11:00 μέχρι τις 20:00. Όλοι οι γονείς, αλλά και τα σχολεία θα ήταν καλό να επισκεφθούν το μουσείο και να στηρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλεται, για την σωστότερη ανάπτυξη των παιδιών τους.
 
Ασπασία Λανάι
 

Starlight