Starlight

loogoo

Ταξιδεύοντας… μουσικά!

 
   «Θα πάμε στο χωριό μου διακοπές» είπε το ταίρι μου. Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω σε κάτι επ’ αυτού, άλλωστε δεν είχα καμία αντιπρόταση. Φουλάρουμε τη σκούνα μας, “Back in the village” από Iron Maiden και ξεκινάμε για το Γύθειο Λακωνίας, στην Ανατολική Μάνη. Στο νου μου αμέσως έρχονται σπίτια χτισμένα πάνω σε βράχους, παράθυρα ερμητικά κλειστά και άνθρωποι σκληροί και απότομοι. “Κρυφές Ανάσες” από Νάσο Κονίτσα στο CD (να ευλογήσουμε και τα γένια μας λιγάκι), καθώς προχωράμε ταχύτατα προς τον προορισμό μας.
 
mousika1978

   Στο Γύθειο έχει πολλά μέρη να επισκεφτείς, αλλά πρέπει πρώτα να ξαποστάσεις για ένα καφεδάκι στο “Τουριστικό”, στο κέντρο αυτής της σχετικά μικρής πόλης, που είναι χτισμένη πάνω σε μια πλαγιά. Γραφικά καλντερίμια στα δεξιά μας, το λιμάνι στα αριστερά μας, από τα μεγαλύτερα της περιοχής. “Port Royal” για να δέσει με το λιμάνι και πάμε προς το Μαυροβούνι για μια βουτιά και ένα μεζεδάκι στου Δεμέστιχα. Για εικόνα λίγο πιο γραφική πεταγόμαστε ως το Βαθύ, όπου παλεύουμε με άλλους διεκδικητές για χάρη μιας ξαπλώστρας και μιας ομπρέλας (15 ευρώπουλα) και τερματίζουμε φτάνοντας στην Αρεόπολη για να χαιρετίσουμε τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη από κοντά. “All for you” από Motorhead γιατί... έτσι μας αρέσει (καβάτζα free στο ψυγειάκι).

   Αφού κάνουμε την τσάρκα μας επιστρέφουμε προς το Γύθειο και κάνουμε μια στάση στη νήσο Κρανάη, με τον Πύργο και το φάρο της να δεσπόζουν και το μύθο ότι από κει διέφυγαν ο Πάρης με την Ωραία Ελένη για την Τροία, να μας στοιχειώνει για τα καλά! “The glory of Achilles” από Manowar στο φουλ για να δέσει η κατάσταση.
 
mousika1977
   Προχωράμε προς Σκάλα, με επόμενο προορισμό την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς. Στο δρόμο αντικρίζουμε το ναυάγιο, λίγο πριν τα Τρίνησα, που στέκει εκεί πολλά χρόνια, δημιουργώντας μια τουριστική ατραξιόν, ενώ ανέμελοι τουρίστες, αδιαφορώντας για τη σκουριά, κολυμπούν γύρω του βγάζοντας selfie. “Conquistadores” από Running Wild, που ταιριάζει με το ναυάγιο, στη διαπασών και συνεχίζουμε ακάθεκτοι!

   Σε λίγο αντικρίζουμε το μοναδικό θέμα του βράχου της Μονεμβασιάς. Στεκόμαστε για λίγο στη γέφυρα, στην πιτσαρία του Νίκου, για να δροσιστούμε λιγάκι (και να παρκάρουμε τη σκούνα βεβαίως βεβαίως, διότι πάνω δεν χωράει ούτε μύγα), να παραγγείλουμε και δυο πίτσες να μας περιμένουν στο γυρισμό και να πάρουμε δυνάμεις για την ανάβαση. Περνάμε μία από το σπίτι του Ρίτσου, βγάζοντας τις σχετικές φωτογραφίες με την προτομή του. “Laochra” από Noely Rayn, διότι και ο Ρίτσος ένας ήρωας ήταν και το αστέρι του θα λάμπει για πάντα. Ανεβαίνουμε ασθμαίνοντας τα χιλιάδες σκαλοπάτια και φτάνουμε στην κορυφή της καστροπολιτείας, αγναντεύοντας το πέλαγο. “Eagle fly free” από Helloween στη διαπασών, καθώς ο άνεμος μας προκαλεί να το δοκιμάσουμε!
 
mousika1979
   Δεν τσιμπάμε όμως και αρχίζει η κατάβαση προς την παλιά πόλη με τις αναρίθμητες εκκλησιές. Περνάμε το διάσημο κανόνι και φτάνουμε στη μεγαλύτερη εκκλησία, την Παναγία τη Χρυσαφίτισσα. ¨There are times when I’ve wondered and times when Ι’ve cried” (No prayer for the dying) από Iron Maiden παίζει χαλάκι στην πορεία μας, καθώς πλησιάζουμε στην “παραλία” του Κάστρου, το επονομαζόμενο και “Πορτέλλο”, για να κάνουμε μια βουτιά στα πεντακάθαρα νερά του. Το “Holy Diver” (sic) ήδη ακούγεται για την πώρωση και τη συνοδεία της βουτιάς. Ο Θεός δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το ταξίδι.

   Κατεβαίνουμε από το Κάστρο ποδαράτοι και με την άνεση της κατηφόρας, έχοντας δυο κιλά αμυγδαλωτά στην τσέπη και μπόλικο φωτογραφικό υλικό από τις πολεμίστρες και τα διάσημα “κελιά”. Στον αέρα πλανάται η ικανοποίησή μας για όσα θαυμάσαμε και κάπου υπόκωφα ακούγεται το “Crusader” από Saxon, που μας συντροφεύει μέχρι να φτάσουμε στην σκούνα μας. Προσοχή, μην ξεχάσουμε τις πίτσες!
 
mousika1980
   Παίρνοντας το δρόμο του γυρισμού, δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ούτε σκέψεις. “Coming Home” (A light in the Black) από Rainbow και γρήγορα σπίτι για αποστολή στο... Noizy! Πού αλλού;
 
   Το παραπάνω κείμενο είναι μια παρωδία – οδηγός προς ναυτιλομένους, οι οποίοι σκέφτονται να επισκεφτούν το δεξί πόδι της Πελοποννήσου, ή “μούντζας”, όπως την αποκαλώ εγώ. Δεν είναι για χόρταση. Καλού κακού όμως, επισυνάπτεται χάρτης (σ.υ.υ.: νομίζεις). Ταξιδέψτε υπεύθυνα!

Νάσος Κονίτσας
 

Starlight