Starlight

Scary Stories Explained ... Η Μόρα

 

   mariamora1Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για υπερφυσικά, μυστηριώδη γεγονότα; Πνεύματα που μας επισκέπτονται στον ύπνο μας, σκιές  που προκαλούν ... παράλυση και ψυχές που ταξιδεύουν στο χωροχρόνο. Αποτελούν ιστορίες χιλιοειπωμένες και πανάρχαιες, μοιάζουν μάλιστα να υπήρχαν από την αρχή του κόσμου. Έδωσαν τροφή σε κοσμοθεωρίες και θρησκείες, τρόμαξαν και απασχόλησαν τους ανθρώπους για πολλά πολλά χρόνια και εν έτει 2012, είναι ακόμη εδώ... Κρύβεται όμως πράγματι το άγνωστο πίσω από αυτές τις ιστορίες ή αποτελούν στεγνές δεισιδαιμονίες; Ας δούμε λοιπόν κατά πόσο έχουν λογική υπόσταση συγκρίνοντας από τη μια τις λαικές δοξασίες και από την άλλη τις επιστημονικές εξηγήσεις... Κατά πού πέφτει άραγε η ζυγαριά;
Η Μόρα
   mariamora2Η λέξη Μόρα είναι σλάβικης προέλευσης και σημαίνει ερωμένη. Πιστεύεται ωστόσο και ότι η καταγωγή της μπορεί να είναι ελληνική και ότι προέρχεται από την “Μορμώ”, το θηλυκό μυθολογικό τέρας με το οποίο φόβιζαν τα παιδία οι αρχαίοι. Την Μόρα ισχυρίζονται ότι την έχουν δει ή έστω νιώσει χιλιάδες άνθρωποι, κατά προτίμηση τη νύχτα, την ώρα του ύπνου τους.
 
Τί ακριβώς είναι;
-    Λαικές δοξασίες
   Η Μόρα είναι ένα κακόβουλο, ανεξάρτητο πνεύμα που εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή μαυροφορεμένης γριάς στον ύπνο κάποιου ατόμου, του κρατάει τα χέρια και προσπαθεί να του πάρει την ανάσα ή ακόμη και τη ψυχή! Το άτομο, με βάση πάντα τις δηλώσεις των θυμάτων της Μόρας, σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να κουνηθεί ή να μιλήσει, βρίσκεται δηλαδή σε κατάσταση πλήρης παραλυσίας.
 
   mariamora3Εκείνη τρέφεται από το φόβο του και το παραλύει. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Μόρα τους έχει επισκεφτεί στον ύπνο τους με τη μορφή σκιάς και ότι ενώ ήταν μεταξύ ύπνου και ξύπνιου και είχαν συνείδηση του τι γίνεται, δεν μπορούσαν να κουνηθούν και να αναπνεύσουν, ενώ ένιωθαν έναν αφόρητο πόνο στο στήθος.
 
   Εκτός από άσχημη γριά η Μόρα μπορεί να εμφανιστεί  και ως όμορφη κοπέλα, ως φωτεινή σφαίρα, ως σκιά ή μικροσκοπικός νάνος. Κάποιες δοξασίες  μάλιστα, αναφέρουν ότι η Μόρα μπορεί να φοράει και σκουφάκι. Σε αυτή την περίπτωση, ο μόνος τρόπος να σωθείς είναι να της το αρπάξεις! Τότε θα σε αφήσει να αναπνεύσεις και θα σου δώσει και τρεις ευχές... Αν όμως καταφέρει να στο πάρει πίσω, την έχεις βάψει... Θα σου πάρει εκτός από τη ζωή.... και τη ψυχή.

   Οι προτεινόμενοι τρόποι προστασίας είναι φυλαχτά κάτω από το μαξιλάρι και μία ειδική προσευχή που διώχνει το κακό πνεύμα.

-    Επιστημονική εξήγηση
   Εάν διαβάσατε το προηγούμενο άρθρο μου για τα όνειρα, τότε θα θυμάστε ότι ενώ κοιμόμαστε και ιδιαίτερα στη φάση REM του ύπνου μας, επέρχεται πλήρης μυοχαλάρωση του σώματός μας. Πρόκειται για μία κατάσταση που ονομάζεται και ατονία REM και σκοπό έχει να μας προστατεύσει από το να κάνουμε... κωλοτούμπες την ώρα του ύπνου. Στους υπνοβάτες, για αντιπαράδειγμα, απουσιάζει αυτή η προστατευτική ατονία και τις συνέπειες τις ξέρετε...

   mariamora4Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί αυτή η mini (ας πούμε) παράλυση να συνεχιστεί και μετά τον ύπνο... Η δυσλειτουργία αυτή ονομάζεται Υπνοπαράλυση και συμβαίνει όταν ξυπνάμε από ένα όνειρο REM. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα άτομο να καταλαβαίνει τι του συμβαίνει αλλά να μην μπορεί να κινηθεί. Επιπρόσθετα η κατάσταση μπορεί να επιφέρει και υπναγωγικές παραισθήσεις. Αρκετά συχνά, όταν κάποιος βιώνει παράλυση ύπνου έχει την εντύπωση ότι βλέπει όνειρο. Αυτό εξηγεί αρκετές περιγραφές ονείρων στα οποία το άτομο βρίσκεται ξαπλωμένο και ανίκανο να κινηθεί. Τυχόν παραισθήσεις κατά τη διάρκεια της παράλυσης, κάνουν αυτή την κατάσταση να αναγνωρίζεται όλο και πιο συχνά ως όνειρο, αφού κάποιος μπορεί να βλέπει ιδιόρρυθμα ή "ονειρικά" αντικείμενα. Η Υπνοπαράλυση διαρκεί μέχρι να επανακτήσουμε πλήρως τη συνείδησή μας και να βγούμε εντελώς από την ονειρική κατάσταση. Όταν βγούμε από την ονειρική κατάσταση, η Μόρα θα πρέπει να έχει φύγει. Αν είναι όμως ακόμη εκεί, ας πούμε την ειδική προσευχή ή ας δούμε έναν γιατρό.
 
   Τα συμπεράσματα δικά σας αγαπητοί αναγνώστες... Ελπίζω να μη σας τρόμαξα και να μη φέρω στον ύπνο σας μαυροφορεμένες μορφές ...
 
Mαρία Λώλου

Starlight

Facebook Comments