Starlight

loogoo

Scary Stories Explained ... Αστρική Προβολή

 Λαϊκές Δοξασίες

 
«Ο κόσμος είναι γεμάτος από μαγικά πράγματα, που περιμένουν υπομονετικά το πνεύμα μας να γίνει πιο οξυδερκές».
Bertrand Russell
 
«Υπάρχει κι ένας άλλος κόσμος. Αλλά είναι μέσα σ’ αυτόν εδώ.»
Paul Eluard
 
   scarynightmaria1Αρκετές θεωρίες υποστηρίζουν τη διάκριση του είναι μας σε υλικό και αστρικό σώμα.
 
   Σύμφωνα με τους αποκρυφιστές, το αστρικό σώμα είναι άρρηκτα δεμένο με το υλικό και δεν υπόκειται στην αντίληψη των αισθήσεων. Κατά την αστρική προβολή όμως, το "αστρικό" σώμα αποχωρίζεται από το "υλικό" σώμα. Η αστρική προβολή είναι γνωστή και ως «εξ αποστάσεως παρατήρηση».

   Σύμφωνα με τους ερευνητές της μεταφυσικής υπάρχουν πολλές διαστάσεις ύπαρξης. Πέρα από τον υλικό μας κόσμο, υπάρχουν και άλλοι κόσμοι, παράλληλοι αλλά ανεξάρτητοι από αυτόν. Ένας τέτοιος κόσμος είναι ο αστρικός.
 
   Κατά την αστρική προβολή λοιπόν, το αστρικό μας σώμα αποχωρίζεται από το φυσικό μας σώμα και ταξιδεύουμε σε αυτό τον κόσμο. Οι περιορισμοί του υλικού κόσμου παύουν να ισχύουν. Μπορούμε να έχουμε συνείδηση πάνω στο ταξίδι μας και να το κατευθύνουμε οπουδήποτε στο φυσικό ή αστρικό κόσμο. Το νήμα μεταξύ αστρικού και υλικού σώματος παραμένει.

   Μία από τις εξηγήσεις που δίνουν όσοι την υποστηρίζουν και τη βιώνουν, είναι η πεποίθηση του διαχωρισμού του σώματος από το πνεύμα. Όταν καταφέρουμε να μη ταυτίσουμε το ποιοί είμαστε με το υλικό μας σώμα, ουσιαστικά δρούμε μόνο με το πνεύμα μας και το «εγώ» μας αποκολλάται από τον υλικό κόσμο. Οι τεχνικές του διαλογισμού άλλωστε, στηρίζονται ακριβώς σε αυτό: να αγνοήσεις τα δεδομένα του υλικού σώματος.

   scarynightmaria2Όταν το αστρικό σώμα γυρίσει, ο άνθρωπος  ξεχνά τις λεπτομέρειες του ταξιδιού του, όπως συμβαίνει και στα όνειρα εκτός και αν σπεύσει να καταγράψει άμεσα την εμπειρία του. Συνήθως συμβαίνει ακούσια κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά είναι δυνατόν να την πραγματοποιήσουμε και εκκούσια. Η αστρική προβολή θεωρείται έμφυτη ικανότητα σε κάθε άνθρωπο και είναι πιθανό να την πραγματοποιήσει οποιοσδήποτε με μία σχετική προσπάθεια. Συχνά τα άτομα που τη βιώνουν, βιώνουν επίσης και το συνειδητό όνειρο καθώς και  άλλες ψυχικές δυνάμεις. Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που αναφέρουν αυτές τις εμπειρίες, με τις πιο εντυπωσιακές ανάμεσά τους να προέρχονται από άτομα που ποτέ δεν είχαν σχέση με τέτοια θέματα, ή από άτομα που έχουν περιγράψει με λεπτομέρειες αυτά που συνέβαιναν, όταν αυτοί βρίσκονταν αναίσθητοι στο χειρουργικό τραπέζι ή κάπου αλλού. Υπάρχουν όμως πολλές ερμηνείες για αυτά τα περιστατικά και μάλλον είμαστε μακριά ακόμα από την επιστημονική θεωρία που να καλύπτει απόλυτα και αυτή την πλευρά των ψυχικών δυνατοτήτων του ανθρώπου.

Επιστημονική κοινότητα

   scarynightmaria3Η αστρική προβολή αποτέλεσε πεδίο επιστημονικής έρευνας, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να δώσει αποτελέσματα. Το πρόβλημα είναι ότι, όπως η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη, ή στη διαίσθηση, είναι μια εσωτερική εμπειρία και ως τέτοια δεν μπορεί να είναι αντικείμενο επαλήθευσης από τον ανεξάρτητο παρατηρητή-επιστήμονα.

   Τα πορίσματα δείχνουν μόνο ότι, όπως βιώνουμε και τα όνειρα, έτσι μέσω μίας σειράς ψυχολογικών μηχανισμών μπορεί το άτομο λόγω σύγχυσης να νομίσει ότι βιώνει εξωσωματική εμπερία.

   Όπως γράφει σχετικά ο υπεύθυνος έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2005 στο Πανεπιστήμιο του Manchester, David Wilde: «Υπάρχουν μερικές θεωρίες που αναφέρονται στο γιατί οι άνθρωποι έχουν εξωσωματικές εμπειρίες. Ένα κοινό σημείο μεταξύ τους είναι η ιδέα ότι υπό συγκεκριμένες περιστάσεις, ο εγκέφαλος κάπως χάνει την επαφή με την αισθητήρια εισροή πληροφοριών από το σώμα. Αυτό πυροδοτεί μια σειρά από ψυχολογικούς μηχανισμούς οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στο να έχει μια εξωσωματική εμπειρία..»

   Υπάρχουν εξειδικευμένα tutorials για το πώς μπορεί ο καθένας να επιτελέσει αστρική προβολή! Αν δε φοβάστε... δοκιμάστε το!

Μαρία Λώλου
scarynightmaria4

Starlight