Starlight

loogoo

Ox_erolas

 
Ο ξερόλας
Του ξερόλα
Τον ξερόλα
Ω, σε πήραμε χαμπάρι!

   Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε έρθει σε επαφή με τουλάχιστον έναν «Φωτεινό παντογνώστη»! Είναι αυτός που τα ξέρει όλα. Γνωρίζει τα πάντα για κάθε ζήτημα! Από μαγειρική μέχρι πώς να απογειώσει έναν πύραυλο! Ακόμη και όταν θέλεις να μοιραστείς κάτι προσωπικό σου μαζί του και δεν έχεις προλάβει να ολοκληρώσεις. Όχι! Αυτός ΞΕΡΕΙ! Για την ακρίβεια, ξέρει πολύ καλά τι θα πεις στη συνέχεια και έχει προλάβει να σου απαντήσει! Εναντιώθηκες στη γνώμη του; Έγινες αυτομάτως εχθρός!
 
xerolas2014
   Προέλευση: Μου θυμίζει πατριαρχικό πρότυπο οικογένειας, που το αφεντικό πατέρας μπορεί να λέει ό,τι θέλει... να φέρεται όπως θέλει στα μέλη της οικογένειάς του, να αποφασίζει για ουσιώδη ζητήματα της ζωής των παιδιών του, από το ποιον θα παντρευτούν ως και τη διαχείριση χρημάτων στα αγόρια. Μπορούσε να είναι κακότροπος, οξύθυμος, γιατί – πολύ απλά – αυτό που έλεγε ήταν θέσφατο και έπρεπε να γίνει αυτομάτως αποδεκτό από την οικογένεια, είτε ήταν σωστό είτε όχι. Και όλα αυτά για τη διασφάλιση μιας καλής εικόνας της οικογένειας προς την κοινωνία και της διατήρησης του καλού status. Με λίγα λόγια, ο ξερόλας της παρέας σήμερα, είναι ο πατερούλης του χθες!

   Βουτιά λίγο πιο βαθιά. Ο ξερόλας, μέσα στην παντογνωσία του, δεν έπεσε ποτέ επάνω στο ρητό «Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα». Για την ακρίβεια, στο μυαλό του δεν υπάρχει πουθενά αυτή η πληροφορία και αν προσπαθήσεις να του «την πεις» με αυτό το ρητό, είναι πιθανό να προσπαθήσει να σε πείσει πως δεν υπήρξε καν ο Σωκράτης!

   Είναι αυτός που θα μιλήσει με στόμφο και επιβλητικότητα ειδήμονα για πράγματα που αγνοεί εμπειρικά και γνωστικά, αλλά είναι πιθανό να έχει ακούσει κάτι για αυτά από το φίλο του τον Μπάμπη ή τη φίλη του τη Σταματούλα. Δε θα μπει όμως καν στον κόπο να τα επιβεβαιώσει. Απλά, θα τα αναπαράγει σαν παπαγαλάκι, χωρίς να ψάξει καν! Και δε θα χρησιμοποιήσει τα λόγια που άκουσε. Όχι. Θα βάλει τα δικά του λόγια, προσπαθώντας να πείσει πως η γνώση είναι δική του!
 
xerolas2016
   Για αυτό τον άνθρωπο η κάθε συζήτηση είναι ένα ρινγκ. Εκεί θα δώσει τη μάχη του σώμα με σώμα, για να σου αποδείξει πως έχει δίκιο, πως ξέρει πολύ καλύτερα από εσένα αυτό που του λες! Δε θα σου αναγνωρίσει καν την ικανότητα να γνωρίζεις περισσότερα από εκείνον και γι' αυτό το λόγο, θα σε απαξιώσει! Ακόμη και αν σε θαυμάζει θα σε απαξιώσει, γιατί με αυτό τον τρόπο ταΐζει με ψωμάκι τον εγωισμό του. Ουσιαστικά, μειώνει οτιδήποτε δε μπορεί να φτάσει!

   Είναι αυτός που δεν άκουσε ποτέ πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας, που λέει ο λαός. Δεν έχει ακούσει ούτε πως «Οι άνθρωποι έχουν μία φυσική επιθυμία για γνώση». Ενδεχομένως όμως, για εκείνον, να μην υπάρχει καν ο Αριστοτέλης! Επιδιώκει τον εντυπωσιασμό, μέσα από τεράστια στομφώδη λογύδρια – μορφής μονόπρακτου – για να μας αποδείξει πόσο ενδιαφέροντας και πανέξυπνος είναι, επομένως επιβάλλεται να χαίρει της αποδοχής και της επιβεβαίωσής μας!
 
xerolas2015
   Όταν έρχομαι σε επαφή με τέτοιους ανθρώπους, μυρίζομαι στενομυαλιά, και μία φοβερά ναρκισσιστική ανάγκη για κολακεία. Μια κατακερματισμένη αυτό-εκτίμηση. Αλαζονεία και μεγαλομανία. Όλος αυτός ο στόμφος, η ένταση να αποδείξει κάτι, μου μοιάζει σαν να προέρχονται από έναν άνθρωπο που προσπαθεί να πείσει ο ίδιος τον εαυτό του για την αξία του, φανερώνοντας την προσωπική του απογοήτευση (για τον ίδιο του τον εαυτό), την οποία αρνείται να αποδεχτεί και η οποία είναι δηλωτική τεράστιων ανεπαρκειών. Όταν έρχομαι σε επαφή με τέτοιους ανθρώπους, κατά βάθος θλίβομαι. Γιατί βλέπω απέναντί μου κάποιον που δε μπορεί να προοδεύσει και να προχωρήσει. Άλλωστε πως θα μπορούσε; Τα ξέρει ήδη όλα! Δε μένει κάτι για να μάθει, να εξελιχθεί. Όπως έλεγε ο αγαπημένος μου Καζαντζάκης, «Χρέος του ανθρώπου η ανηφόρα».

   Εν κατακλείδι, όταν έρχεστε σε επαφή με τέτοιους ανθρώπους... κάντε ένα βήμα πίσω. Αρκετά προβλήματα έχουν μέσα τους, για να έλθετε σε αντιπαράθεση μαζί τους. Αντιθέτως πείτε ένα «Αχ! Τι ωραία που τα λες»! Και απομακρυνθείτε, δεν έχει κανένα νόημα η σύγκρουση. Είναι σα να φωνάζετε σε ένα δοκάρι και να περιμένετε να πέσει!
 
Σοφία Κοντού
 
 

Starlight