Starlight

loogoo

Επίσκεψη στο Νυμφαίο

 
   Σάββατο πρωί κι αποφασίζω να κάνω μια εκδρομούλα. Να χαλαρώσω, να δω όμορφα τοπία αλλά και να μάθω συγχρόνως, καθώς εκεί βρίσκονται τα καταφύγια και το κέντρο ενημέρωσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Μιας ελληνικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, που έχει στόχο την προστασία της καφέ αρκούδας, του λύκου και, γενικά, της άγριας ζωής. Βάζω πλώρη λοιπόν για το Νυμφαίο. Έναν παραδοσιακό οικισμό σε υψόμετρο 1350 μέτρων στο νότιο άκρο του νομού της Φλώρινας.
 
nymfaio   Ξεκινώ λοιπόν από τη Θεσσαλονίκη με το ζεστό μου καφεδάκι παρέα και διασχίζοντας την Εγνατία Οδό, βρίσκομαι στο όμορφο χωριό, μετά από σχεδόν δύο ώρες διαδρομή. Αφήνω το αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης στην αρχή του χωριού. Μέσα στο χωριό κινείσαι μόνο με τα ποδαράκια σου κι αυτό μ’ αρέσει. Πέτρα παντού. Όμορφα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια σε κάθε μου βλέμμα. Ανασαίνεις δροσερό, καθαρό αέρα. Αυτό που βλέπω τριγύρω είναι ό,τι πρέπει για να ξεκουράσεις μυαλό και μάτια από τη βαρβαρότητα της πόλης. Θα επιστρέψω για καφέ αργότερα στα γραφικά καφενεδάκια, τώρα με περιμένει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και οι εγκαταστάσεις του!
 
   Πρώτος προορισμός μου η Νίκειος σχολή. Κάποτε λειτουργούσε ως σχολείο και τώρα πια είναι το κέντρο ενημέρωσης του Αρκτούρου για την καφέ αρκούδα. Ανεβαίνω τα σκαλιά και αμέσως μαθαίνω από τους εθελοντές ότι οι ενημερώσεις ξεκινούν κάθε ώρα. Κοιτάζω ρολόι, θέλω δέκα λεπτά. Ευκαιρία να χαζέψω στο πωλητήριο. Ρούχα, κούπες, τετράδια, ρολόγια και ένα σωρό πράγματα με το λογότυπο του Αρκτούρου σε περιμένουν να τα δεις, να τα δοκιμάσεις, να τα κάνεις δικά σου. Ας αφήσω όμως για λίγο τις αγορές κι ας επιστρέψω στο χώρο που συγκεντρώνονται οι επισκέπτες για να ξεκινήσει η ενημέρωση. Μέσα σε 40 λεπτά περίπου έμαθα ό,τι αγνοούσα για τα μεγάλα θηλαστικά και κυρίως για την καφέ αρκούδα. Δεν ήξερα ας πούμε, ότι η αρκούδα είναι το μοναδικό θηλαστικό που γεννάει τα μωρά της κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου της. Εντυπωσιακό ομολογώ! Πληροφορίες χρήσιμες και δοσμένες με τρόπο απολύτως κατανοητό και χωρίς καθόλου να κουράζει.
 
nymfaio2   Αμέσως μετά την ενημέρωση, ακολουθεί η βόλτα στο καταφύγιο της αρκούδας. Θέλει περίπου 15 λεπτά να φτάσεις ως εκεί, αλλά η διαδρομή είναι υπέροχη και αξίζει. Τέτοια εποχή μάλιστα που τα φύλλα των δένδρων έχουν κιτρινίσει και πέφτουν, εγώ το βρίσκω και ρομαντικό! Φτάνω λοιπόν στο καταφύγιο. Σσσς!!! Απόλυτη ησυχία καθώς οι καφέ αρκούδες δε θέλουν καθόλου θόρυβο. Ο ξεναγός μας παρακαλεί να κλείσουμε τα κινητά μας και γενικά να κάνουμε όση περισσότερη ησυχία μπορούμε. Σε μία μεγάλη περιφραγμένη έκταση ζούνε 10 αρκούδες οι οποίες έχουν φτάσει εκεί για να γλυτώσουν την ταλαιπωρία και τα βασανιστήρια αφού από μωρά ήταν αναγκασμένα να «παίζουν το ρόλο» της χορεύτριας. Γι’ αυτό το σκοπό άρχισε να λειτουργεί η οργάνωση, για να γλυτώσουν αυτές οι ψυχές από τη βάναυση μεταχείρισή τους. Καθώς λοιπόν ακούω προσεκτικά όσα μας λέει ο ξεναγός, διακρίνω στο βάθος μία αρκούδα να βολτάρει.
 
   Έχω γεμίσει πληροφορίες και θέλω να συνεχίσω. Σειρά έχει τώρα η επίσκεψη στο καταφύγιο του λύκου, που βρίσκεται στην Αγραπιδιά. Παίρνω αυτοκίνητο και κατεβαίνω. Το χωριό απέχει περίπου 10 λεπτά από το Νυμφαίο. Ανοίγω καλά τα αυτιά μου και περιμένω να ακούσω όσα έχουν να μου πουν εδώ. Πλησιάζουμε την περιφραγμένη περιοχή ήσυχα. Ναι, και οι λύκοι θέλουν ησυχία, αν και είναι πιο δύσκολο να πλησιάσουν κοντά μας γιατί με τους ανθρώπους δεν τα πάνε καλά. Θέλουν τη μοναξιά τους. Οι 10 λύκοι που φιλοξενούνται εδώ βρέθηκαν από νωρίς με ανθρώπους που νόμιζαν ότι θα τους κάνουν φύλακες όπως τα σκυλιά. Δεν είναι όμως έτσι. Το άγριο ζώο δεν εξημερώνεται! Κι έτσι, δεν τα καταφέρανε. Όταν λοιπόν άρχισαν να έχουν επιθετικές διαθέσεις, βρέθηκαν στην αγκαλιά των κτηνιάτρων και ειδικών του καταφυγίου. Πόσες γνώσεις σε μία μέρα! Σε μία βόλτα! Πραγματικά άξιζε εδώ η βόλτα μου και τη συστήνω ανεπιφύλακτα σε σας. Τέλος οι σημειώσεις. Ώρα για φαγητό στο μαγικό Νυμφαίο…
 
Κείμενο: Γεωργία Σάλιαρη
Φωτογραφίες: Δόμνα Δημαρχοπούλου

Starlight