Starlight

Nathan's, ένα Saloon για... όλους!

 
   Υπάρχουν άνθρωποι που γκρινιάζουν, άνθρωποι που μεμψιμοιρούν, άνθρωποι που ανακαλύπτουν συνωμοσίες, άνθρωποι που αδιαφορούν. Ο σημερινός μας φιλοξενούμενος δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά. Είναι ένας άνθρωπος που πράττει. Την εποχή που όλα τα μαγαζιά ήταν κλειστά, αυτός κράτησε το δικό του ανοιχτό. Όχι, δεν παρανόμησε. Άλλωστε δεν είπε κανείς ότι είναι παράνομο να σερβίρεις… τετράποδα! Για όλα αυτά και πολλά περισσότερα, ο Θανάσης Βέργαδος του Nathan`s Saloon.
 
nathans2149

Σε δύσκολους καιρούς με κλειστό μαγαζί, άρα δίχως εισόδημα, διάλεξες αντί της μίρλας και της γκρίνιας τη δημιουργικότητα. Είναι στάση ζωής ή απλά συνέβη;
Κοίτα τι γίνεται… Γενικά στη ζωή μου δεν μου αρέσει η γκρίνια, δεν μπορώ τη μιζέρια και πάντα θεωρούσα ότι ακόμα και από κάτι που γίνεται στραβό, κακό, κάτι που γίνεται λάθος, μπορούμε να βγάλουμε κάτι καλό. Δηλαδή, με έδιωχναν από μια δουλειά κι έλεγα «Ωραία, ευκαιρία να βρω κάτι καλύτερο». Τώρα που μπήκε η καραντίνα, από την πρώτη κιόλας είπα ότι είναι ευκαιρία να κάνουμε κάτι, να κάνω ό,τι μπορώ. Λεφτά μπορεί να μην έχω, αλλά πιάνουν τα χέρια μου… Να δημιουργήσω κάτι στο μαγαζί.
 
nathans2144

Τi ακριβώς είναι αυτό που έχεις φτιάξει στο Nathan’s για τα ζωάκια; Να υποθέσω ότι ως saloon θεώρησες ότι κολλάει και κάτι σαν “στάβλος”; Τi προβλήματα αντιμετώπισες στο εγχείρημά σου;
Αυτή τη φορά, που ήμαστε έξι μήνες κλειστά, βοήθησαν πολλά πράγματα. Πρώτο και κύριο είναι ότι το προσωπικό που έχω στο μαγαζί, στηρίζει σε όλα και συμμετέχει, βοηθάει, οπότε βοήθησε πάρα πολύ το ότι η Κλαίρη και η Δήμητρα έχουν μεγάλη αδυναμία στα γατιά και γουστάρουνε να βοηθάνε και να προσφέρουν. Οπότε συνεχίσαμε να τα βοηθάμε, πήραμε ειδικές άδειες από τον Δήμο για να βοηθήσουμε τα αδέσποτα της περιοχής και παράλληλα, επειδή έπαιρνα τις επιστρεπτέες, αντί να κάνω οτιδήποτε άλλο με αυτά τα λεφτά ή να τα βάλω στην άκρη, τα χρησιμοποίησα για το σκοπό μου. Τώρα, τι να σου πω, αυτά είναι τα σημαντικότερα. Όσον αφορά το όλο θέμα, είναι κατά πώς βλέπεις τα πράγματα. Εμένα μου έκανε καλό, δεν έπεσα καθόλου στην καραντίνα. Ήμουν δημιουργικός. Και στην τελική και επί της ουσίας, ναι, σε όλη μου τη ζωή έτσι θετικός ήμουν πάντα και κοίταζα να είμαι και δημιουργικός. Δεν έπεσα ποτέ ούτε στη μιζέρια ούτε στον ωχαδερφισμό, ούτε στο να τα ρίξω στους άλλους. Για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας, βάζουμε εμείς το χεράκι μας, αυτό είναι σίγουρο. Αυτό που έχω φτιάξει στο μαγαζί, στο Saloon, δεν το ‘χω κάνει μόνος μου, όπως σου είπα και πριν.
 
nathans2146
 
Ξεκίνησε, φαντάσου, κάποια στιγμή από ένα γατί που ήρθε και μας βρήκε χτυπημένο. Ήταν πριν κάποια χρόνια, δύο το πρωί και ήρθαν και μου είπαν «Είναι στα σκαλάκια σου ένα γατί χτυπημένο» και προσπαθήσαμε να το βοηθήσουμε. Γενικά εγώ από μικρός έχω μεγαλώσει με ζώα, είμαι κι από χωριό κι εκεί αντιλήφθηκα ότι και η κοπέλα που είναι η πιο παλιά εδώ, η Κλαίρη, έχει μεγάλη αγάπη ειδικά με τα γατιά και θέλει να προσφέρει. Ξαφνικά μας βρήκε ένα άλλο γατί, πανέμορφο, υπέροχο… ήταν εδώ και αποφασίσαμε να το ταΐζουμε. Βάζαμε νεράκι, δεν προλάβαμε να τη στειρώσουμε και έκανε γατάκια. Ξεκινήσαμε πολύ απλά, πολύ χαλαρά να φροντίζουμε τα γατιά. Φτιάξαμε λοιπόν μια κατάσταση εδώ πέρα… Φροντίζαμε τα αδέσποτα και κοιτάγαμε να τα στειρώνουμε, να μπορούμε με έξοδα δικά μας, των ανθρώπων που νοιάζονται, να τα στειρώνουμε. Προσπαθώ να σου εξηγήσω ότι ναι μεν είμαι δημιουργικός και φτιάχνω πράγματα στο μαγαζί για τα γατιά, αλλά δεν γίνεται να το κάνεις μόνος σου! Ευτυχώς δεν είμαι μόνος σε αυτό. Πάντα άλλωστε μου άρεσε να παίζω ομαδικά.

Έτσι σιγά σιγά, το μαγαζί μπήκε στις pet friendly επιχειρήσεις. Πάντα έχουμε νερό και φαγητό για κάποιο αδέσποτο, σίγουρα αν έρθει κάποιος με τον σκύλο του, εννοείται ότι είναι καλοδεχούμενος και θα ‘χουμε νεράκι να του βάλουμε ή οτιδήποτε άλλο. Η δυσκολία βέβαια σε όλο αυτό είναι ότι όλοι οι άνθρωποι δεν μπορούν να δεχτούν να κυκλοφορεί ένα τετράποδο δίπλα τους και σίγουρα και το κράτος δια νόμου απαγορεύει να έχεις σε μαγαζί υγειονομικής φύσεως ζώα, αλλά το παλεύουμε. Στο τώρα, το καλό είναι ότι είχαμε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, το οποίο αποφάσισα να το πάρω, να φτιάξω τον κήπο του κι εκεί να δημιουργήσουμε έναν χώρο για τα αδέσποτα. Να βάλουμε σπιτάκι, να βάλουμε χώρο για τις τροφές τους, να γίνει ο δικός τους χώρος δίπλα από το μαγαζί και έτσι να μην έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, αφού πλέον δεν θα τα ταΐζαμε μέσα στον χώρο μας, που είναι για εστίαση. Προβλήματα λοιπόν σίγουρα υπήρχαν και θα υπάρχουν, γιατί δεν είμαστε όλοι άνθρωποι που θέλουμε - όχι να συνεισφέρουμε- να αφήσουμε τους άλλους να βοηθάνε σε τέτοιου είδους χώρους ζώα. Εμείς το κάνουμε, ξεπερνάμε τα προβλήματα πολύ όμορφα, πολύ απλά. Και σαν άνθρωπος είμαι κάθετος. Αυτό κάνω, έτσι λειτουργούμε, έτσι είμαστε εδώ, έτσι είμαι στη ζωή μου, έτσι λειτουργεί το μαγαζί. Eίναι ελεύθερο για όλους. Σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να έρθει και να πει «Δεν μου αρέσει αυτό, γιατί ταΐζεις τα γατιά, γιατί έχω γατί δίπλα μου»; Δεν γίνεται αυτό το πράγμα, πώς να το κάνουμε; Μπορούν απλά να μην έρχονται αυτοί οι άνθρωποι στο μαγαζί, από την στιγμή που δεν το απολαμβάνουν. Εμένα το μαγαζί μου είναι για όλο τον κόσμο ανοιχτό.
 
nathans2147

Μπορώ να έρθω με τον σκύλο μου; Τι ακριβώς θα τον σερβίρεις;
Με τον σκύλο σου εννοείται ότι μπορείς να έρθεις, σίγουρα κάθε ιδιοκτήτης γνωρίζει κατά πόσο είναι κοινωνικός ο σκύλος του, κατά πόσο μπορεί να συνυπάρχει με πολύ κόσμο, με τη φασαρία που μπορεί να έχει ένας χώρος, οπότε μιλάμε φυσικά σε λογικά πλαίσια, γιατί ναι μεν τα αγαπάμε και αυτά, αλλά κάποια ζώα μπορεί να είναι ή φοβικά ή αντικοινωνικά (σ.σ. και να δημιουργηθούν «περίεργες» καταστάσεις για τον ιδιοκτήτη). Πάντα υπάρχει κουβάς με νερό και λιχουδιές για να κεράσουμε.
 
nathans2151

Πώς βλέπεις την επόμενη μέρα μετά το "άνοιγμα"; Θεωρείς ότι τα εμβόλια θα λύσουν το πρόβλημα;
Η επόμενη μέρα μετά το άνοιγμα… Μόνο θετικές σκέψεις έχω. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα κι αν γκρινιάζουν, κατανοούν πλέον τη σημαντικότητα της συνύπαρξης, τη σημαντικότητα του σεβασμού του διπλανού τους. Θέλω να το πιστεύω έτσι, είμαι πολύ αισιόδοξος σε αυτό, οπότε θα βγούμε προς τα έξω καλά, όμορφα, να απολαύσουμε Ελλαδάρα. Είναι και καλοκαίρι, τι ωραίο πράγμα! Να απολαύσουμε λίγο τον ήλιο, τα μαγαζιά που ήταν κλειστά και κάποιοι άνθρωποι τα ανοίγουν όπως ήταν ακριβώς, όχι σαν κι εμένα που έφτιαξα κάτι, να απολαύσουν τον αγαπημένο τους χώρο, να πάνε να φάνε και να πιούνε! Μόνο θετικά το βλέπω, ωραία θα πάμε. Ειδικά οι επιχειρηματίες, οι οποίοι αποφάσισαν να δώσουν χρήμα στο σπίτι τους, στην επιχείρησή τους, νομίζω θα πάρουν κιόλας, γιατί ο κόσμος θα το αγκαλιάσει, θα το σεβαστεί αυτό. Το καλό είναι ότι υπάρχουν πλέον τα εμβόλια, οπότε όλα προχωράνε καλά. Από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχε ο μάγος της φυλής, ο οποίος έφτιαχνε τα βοτάνια και μας έσωζε από τον βέβαιο θάνατο. Οι Ινδιάνοι, που μου αρέσουν και τους αγαπώ πάρα πολύ, είχαν τον Μάγο της φυλής ο οποίος έριχνε λίγο αίμα σαύρας και λίγα φύλλα ευκαλύπτου, τα έβαζε πάνω στην πληγή και ο άνθρωπος γινόταν καλά! Πόσο μάλλον στην εποχή μας, που όλα τρέχουν πιο γρήγορα, έχεις ένα αμάξι που πήγαινε με 140 χιλιόμετρα και τώρα τρέχει με 340 χιλιόμετρα!

Απλά κάποιοι επιμένουν να πηγαίνουν με τα πόδια, φίλε μου. Ευτυχώς εσύ πετάς! Τα συγχαρητήριά μου! Το Nathans Saloon έχει ανοίξει όπως και τα υπόλοιπα καταστήματα εστίασης, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Για την ώρα δίχως μουσική… μέχρι να δούμε τον Θανάσουλα on decks.

Νάσος Κονίτσας
 
nathans2145
 
Joomla Social by OrdaSoft!