Starlight

loogoo

Και όμως κινείται...

 
"Και όμως κινείται..."
 
   Η φράση αποδίδεται στο μεγάλο Ιταλό φυσικό, μαθηματικό, αστρονόμο και φιλόσοφο Γαλιλαίο, ο οποίος εικάζεται ότι ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης και ενώ είχε αποκηρύξει τις θεωρίες του περί του ακίνητου Ήλιου και όλων των πλανητών που γυρίζουν γύρω του, την τελευταία στιγμή και ενώ σηκωνόταν (ήταν γονατιστός), δεν άντεξε και τα πήρε όλα πίσω... Θα μου πείτε τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά, φίλε μας Βασίλη, με μια αθλητική στήλη; Θα σας απαντήσω ευθύς αμέσως για να μη μένετε με την απορία. Γιατί δε θα μπορούσα να βρω καλύτερη φράση για να περιγράψω ότι κάτι καλό μοιάζει να γεννιέται (αν και είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο) από τα χαλάσματα του πολύπαθου ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από τα αποτελέσματα των τεσσάρων μεγάλων ή των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου του πρωταθλητή της Superleague.
 
kiomos01
   Τα αποτελέσματα ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ (βαθμολογική σειρά αυτή τη φορά) ή καλύτερα οι γκέλες στις οποίες υπέπεσαν ταυτόχρονα, συνιστούν γεγονός σπάνιο για το ελληνικό πρωτάθλημα. Την αρχή έκανε ο ΠΑΟ το Σάββατο στο Αγρίνιο (0 - 0 με τον Παναιτωλικό), για να ακολουθήσει την Κυριακή το μεσημέρι ο ΠΑΟΚ (0 - 0 με την Ξάνθη), αργότερα το απόγευμα ο ΟΣΦΠ (1 - 0 ήττα από την ΑΕΛ), ενώ το καρέ συμπλήρωσε τη Δευτέρα το απόγευμα στο κλείσιμο της 5ης αγωνιστικής η ΑΕΚ (0 - 0 με τον Ηρακλή).

   "Ωραία, Βασίλη, και τι σημαίνει αυτό;", μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί κάποιος αναγνώστης. Για κάποιον που δεν παρακολουθεί το ελληνικό πρωτάθλημα ή η σχέση του με αυτό είναι επιδερμική, μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα. Στο κάτω – κάτω, θα σου πει, μπάλα είναι, κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει, πάντα έτσι γίνεται ή «Μπάλα είναι, οπότε όλοι μπορούν και να κερδίσουν και να χάσουν». Ναι, αυτό είναι μια άποψη που φοριέται αρκετά και το σωστό θα ήταν να ισχύει παντού και όχι μόνο στα ξένα μεγάλα εθνικά πρωταθλήματα. Όμως στην Ελλάδα, για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναφέρω αυτή τη στιγμή, είχε καταντήσει κάτι σα σύντομο ποδοσφαιρικό ανέκδοτο. Να όμως που ξαφνικά βρισκόμαστε προ ευχάριστων εκπλήξεων.
 

   Διότι ξαφνικά υπάρχει ποδοσφαιρικό προϊόν, υπάρχει υγιής ανταγωνισμός, υπάρχει καλό άγχος, υπάρχει σασπένς, συναισθήματα που μας έκαναν όλους τους θιασώτες του ποδοσφαίρου να κολλήσουμε με το άθλημα από την πρώτη στιγμή που ήμασταν παιδιά και κλωτσήσαμε το τόπι. Όταν ο θεατής είναι υποψιασμένος και σκασμένος, γνωρίζοντας πως όλα είναι μιλημένα - στημένα και το ίδιο το προϊόν απαξιώνεται από μόνο του, προφανώς και θα του γυρίσει την πλάτη. Αποτελέσματα όμως σαν τα τελευταία δείχνουν να ξυπνούν μνήμες του μακρινού παρελθόντος. Μνήμες που συνδέονται με τα συναισθήματα που περιέγραψα πιο πάνω, που σε κάνουν να θες να παρακολουθήσεις, που σε κάνουν να σκας από την αγωνία, που σε πλημμυρίζουν με χιλιάδες συναισθήματα, όπως πρέπει να κάνει κάθε αθλητική διοργάνωση που σέβεται τον εαυτό της.
 

   Υπάρχει μια μαγεία στο απρόβλεπτο μιας ποδοσφαιρικής ενέργειας από έναν παίκτη, από μια ομάδα, από ένα τελικό αποτέλεσμα… Πράγματα που μοιάζουν να επιστρέφουν και μακάρι όλα τα σαββατοκύριακά μας να είναι έτσι. Μακάρι η κορυφή του βαθμολογικού πίνακα να αλλάζει χέρια κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια αγωνιστική και στο τέλος ας το πάρει ο καλύτερος. Διότι καλό είναι να μην ξεχνάμε πως το πρωτάθλημα είναι δρόμος αντοχής και όχι κούρσα της μιας ανάσας. Προς θεού, δεν υπαινίσσομαι ότι ξαφνικά το πρωτάθλημα της Superleague έγινε αγγλικό ή ισπανικό πρωτάθλημα από άποψη αξίας, τεχνικής και θεάματος, όμως από κάπου έπρεπε να γίνει η αρχή και αυτό μοιάζει να συμβαίνει με τον ανταγωνισμό αυτών που διεκδικούν τον τίτλο. Γιατί, από εκεί που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια το πρωτάθλημα να είναι κούρσα για έναν και οι άλλοι να προσπαθούν απλά να ακολουθήσουν και σε καμία περίπτωση να κονταροχτυπηθούν στα ίσια, ξαφνικά έχουμε 4 ισάξιες (όπως όλα δείχνουν) ομάδες, οι οποίες δε ακόμα ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους αγωνιστικά και δείχνουν ικανές να αφήσουν αρκετούς βαθμούς και σε άλλα γήπεδα.
 
kiomos02
   Οπότε, καθίστε αναπαυτικά, προσδεθείτε, παραγγείλτε πίτσες και σουβλάκια, φωνάξτε φίλους και απολαύστε αυτό το κάτι διαφορετικό που μέχρι τώρα εξελίσσεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας και το θέαμα λογικά θα έρθει όταν οι ομάδες θα αρχίσουν να ρολάρουν που λέμε. Ας ελπίσουμε απλά η συνέχεια να είναι τουλάχιστον ανάλογη και να μην απογοητευτούμε.
 
   Μέχρι την επόμενη επικοινωνία μας, να είστε καλά!

Βασίλης Μητρόπουλος
 

Starlight