Starlight

loogoo

Η Μουσική Στη Ζωή Μας

des32446209 100002429245693 588350 377754236 n

   Η μουσική γεννήθηκε μαζί με τον άνθρωπο, ο οποίος άρχισε να ξεχωρίζει φυσικούς ήχους που τον βοηθούσαν στην παραγωγή αλλά και στην ζωή του. Βήμα βήμα κάθε φορά έφθασε και στο σημείο να αναπαράγει και να ανασυνθέτει ήχους. Τα πολύτιμα αυτά μουσικά του δημιουργήματα ο άνθρωπος τα χρησιμοποίησε αρχικά για να επικοινωνήσει με τους άλλους ανθρώπους, να ξορκίσει το φόβο του, τους κακούς δαίμονες, να χορέψει, να επικαλεστεί προγόνους, αλλά και θεούς, να εκφράσει την αγάπη, τον θυμό, να εξευμενίσει ψυχές και πολλά άλλα…
 
   Στην αρχαία Ελλάδα μάλιστα ο καλλιεργημένος άνθρωπος λεγόταν «μουσικός ανήρ».

   Και διερωτώμαι λοιπόν. Τι θα ήταν ζωή του ανθρώπου χωρίς μουσική;

   "Άχρωμη, γεμάτη ευθείες ασπρόμαυρες γραμμές στο διάβα μας, ή απλά σιωπηλή, ξέρετε, εκείνη η σιωπή που σε τρελαίνει, ανέκφραστη, μονότονη και βαρετή.

   Απαπαπα!!!!! Δεν γίνονται αυτά! Σας παραθέτω λοιπόν με μεγάλη μου χαρά πληροφορίες για τις ακατανίκητες, ασύγκριτες, αλλά και πολύ ωφέλιμες επιδράσεις της μουσικής στη ζωή μας.

   Εδώ σου λέει επιστήμονες κάθε ειδικότητας διαλαλούν πως η μουσική έχει ευεργετικές ιδιότητες, μαγικές θα έλεγε κανείς…

   Οι μελωδίες λένε οι τελευταίες μελέτες βοηθούν τα μωρά να αναπτύσσονται λεκτικά, λέγοντας τους τραγουδάκια ή ιστοριούλες, ενώ παράλληλα για παιδάκια που δεν έχουν  ξεκινήσει να μιλούν τους βοηθά να αναπτύσσουν εσωτερικό λόγο.
 
   deshealing-energies-of-music-1Ξεχνάτε γενικώς; Βάζετε παντού μικρά κίτρινα, κόκκινα, φουξ, posts για να μη ξεχνάτε όσα έχετε να κάνετε; Υπενθυμίσεις στο κινητό; Σημάδια στα χέρια; Θα θέλατε να βελτιώσετε την μνήμη σας; Ε, ήρθε η ώρα να ψάξετε πιο μουσικό όργανο σας αρέσει και να αρχίσετε μαθήματα. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου αποτελεί μια καλή εξάσκηση του νου, αφού ο εγκέφαλος απαιτεί τον συνδυασμό πολλών λειτουργιών: της μάθησης, του συναισθήματος, της ακοής, της δημιουργικότητας, της κίνησης…
 
   Ναι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι δηλώνουν πως έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και γενικότερης έντασης και στρες…ΟΚ. Υπάρχει λύση. Η μελέτη της μουσικοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά κατά τα πρώτα στάδια. Η μουσική έχει συγκεκριμένες ιδιότητες, που βοηθά τους ανθρώπους να εκφράζονται και να επικοινωνούν με μη λεκτικό τρόπο και ιδιαίτερα όταν βιώνουν περιόδους, κατά τις οποίες αδυνατούν να εκφράσουν με λόγια όσα νιώθουν.

   Αυπνία! Υπάρχουν περίοδοι που πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ όσο κουρασμένη και αν είμαι! Αφήστε, με ταλαιπωρούσε για πολύ καιρό. Ναι είχα δοκιμάσει, να μετράω προβατάκια ή αριθμούς, ή να κάνω την άσκηση με το μήλο που προσπαθώ να το πιάσω τεντώνοντας τα χέρια μου ώστε να κουραστώ και να κοιμηθώ, αλλά τίποτα…

   desMusic-TherapyΆκουσα λοιπόν μουσική, στην αρχή επέλεγα να ακούω μουσική που μου άρεσε, αγαπημένα χαλαρωτικά τραγούδια… Είδα κάποιο αποτέλεσμα… Μετά μου είπαν για άμεσα αποτελέσματα να δοκιμάσω κλασσική μουσική με αργό τέμπο για 40 λεπτά! Και θα με θυμηθείτε, προσυπογράφω!.. το επόμενο πρωί καθώς θα πίνετε το καφεδάκι σας και θα νιώθετε αισθητά πιο ξεκούραστοι…
 
   Διαβάζετε και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε; Λήγει αύριο η προθεσμία παράδοσης της εργασίας και έχετε κατακλυστεί από στρες μη  σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και δεν προλάβετε να την τελειώσετε; Μη σκάτε 1) Δεν είστε μόνοι σας 2) Βάλτε … αντιστρές μουσικές. Σονάτες με συμφωνίες Μπετόβεν, Pachelbel, Μότσαρτ, Μπαχ, Σοπέν έδειξαν ύστερα από έρευνες που έγιναν σε εθελοντές μαθητές, πως ήταν πιο ήρεμοι, πιο ευχαριστημένοι και κατά πολύ περισσότερο συγκεντρωμένοι.
 
   Μουσική λοιπόν… Χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαμε να ζωγραφίσουμε ήχους, να πετάξουμε στα αστέρια, να γνωρίσουμε άλλους πολιτισμούς, αλλά κυρίως δεν θα επικοινωνούσαμε. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, "Μουσική είναι η αδιάλειπτη ενότητα ήχου και λόγου, μέσω πνευματικής ωρίμανσης, η παίδευση αλλά και η δύναμη της ψυχής".
       … Θα σας αφήσω με αυτό..μου το στείλανε με e-mail και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας ...
 
   Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του με ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο ρώτησε:
   - Είναι γεμάτο το βάζο;

   Και οι μαθητές απάντησαν:
   - Ναι, είναι γεμάτο.

   Αυτός χαμογέλασε και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βότσαλα κύλησαν και γέμισαν τα κενά μεταξύ των πετρών. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε:
   - Είναι γεμάτο το βάζο;

   Και οι μαθητές απάντησαν:
   - Ναι, είναι γεμάτο.

   Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά μεταξύ των πετρών και των βότσαλων. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε:
   - Είναι γεμάτο το βάζο;
 
   Οι μαθητές δίστασαν για λίγο, αλλά απάντησαν:
   - Ναι, είναι γεμάτο.

   Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει πήρε από την χάρτινη κούτα δύο μπουκάλια μπύρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσα στο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλο το υπόλοιπο κενό του βάζου. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε:
   - Είναι γεμάτο το βάζο;

   Οι μαθητές αυτή τη φορά γέλασαν και είπαν:
   - Ναι, είναι γεμάτο.
   - Τώρα, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αυτό αντιπροσωπεύει τη ζωή σας. Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στη ζωή σας, οικογένεια, ο σύντροφός σας, τα παιδιά σας, η υγεία σας, οι καλοί σας φίλοι. Είναι τόσο σημαντικά που ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη. Τα βότσαλα είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στη ζωή μας, όπως οι σπουδές, η δουλειά μας, το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας, τα στερεοφωνικά μας. Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στο βάζο δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά της ζωής. Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, τα πολύ μικρά της ζωής. Αν βάλεις πρώτα άμμο στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τις πέτρες αλλά ούτε για τα βότσαλα. Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύετε χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματα, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά. Ξεχωρίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε τη σύντροφό σας, προσέξτε την υγεία σας, χαρείτε με τους φίλους σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι σας, το αυτοκίνητό σας, τα στερεοφωνικά σας. Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητες.

   Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε:
   -Καλά, η μπύρα τι αντιπροσωπεύει;

   Ο καθηγητής γελώντας του απαντά:
   - Χαίρομαι που ρωτάς. Θα σας πω. Δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένος είσαι, γιατί πρέπει να ξέρεις ότι πάντα θα υπάρχει λίγος χώρος για δυό μπυρίτσες!
 
Δέσποινα Τσορμπατζίδου
des3702-940x626

Starlight