Starlight

Γευσιγnoizyα: Retro Gastro

 
   Θησείο λοιπόν. Ο μυθικός βασιλιάς των Αθηνών θα ήταν πραγματικά περήφανος για τούτη την περιοχή. Οι πεζόδρομοι, τα σοκάκια, η αίσθηση ότι ο χρόνος κάπου έχει σταματήσει, προς όφελος της περιοχής φυσικά. Αναχρονιστικά το βάζουμε στο τραπέζι, όμως η αλήθεια είναι ότι λιγοστεύουν συνεχώς τα μέρη που μπορείς να περπατήσεις άνετα και από δίπλα να έχεις τα παιδιά σου να κάνουν ποδήλατο, χωρίς φόβο. Και επειδή η λέξη τραπέζι αναφέρθηκε ήδη, υπάρχει στο Θησείο ένα σημείο που ενδείκνυται για τραπέζι. Που ενδείκνυται αισθητικά, οπτικά και γαστριμαργικά.

   Το Retro Gastro ξεκίνησε πριν λίγους μήνες. Προσεγμένος χώρος, κτίριο με πρώτη οικοδομική άδεια το 1872 παρακαλώ και με ιστορία πιο πλούσια ίσως και από αυτή την όψη του. Βρεθήκαμε εκεί πριν μερικά βράδια, να απολαύσουμε βρώση και πόση και την καλύτερη δυνατή συντροφιά. Θεολόγοι, ζωγράφοι, μουσικοί και πλάσματα δίπλα σε κάθε ρομαντική λογική, έδωσαν το παρόν. Εμείς πάλι τιτιβήσαμε φλύαρα και μάλλον χαριτωμένα και τιμήσαμε τα πιάτα που ήλθαν στο τραπέζι μας, με το να τα επιστρέψουμε – άδεια φυσικά.
 
retro2133

   Κροκέτες με διάφορα τυριά και ένα κάτι στη γεύση που ακόμα να μπορέσουμε να εξηγήσουμε. Θεοτράγανες και ελαφριές, με μία εξαιρετική γέμιση και ένα ντρέσινγκ που ίσως να μας εξίταρε ακόμα περισσότερο. Σε συνδυασμό με το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ψωμί – ιδίως αυτό από χαρούπι – έδωσαν το καλύτερο εναρκτήριο λάκτισμα. Καθόλη την ώρα της «δοκιμής» είχαμε παρέα μας ένα θαυμάσιο καμπερνέ, ένα πύρινο που δυνατά, αλλά με μια φινέτσα μοναδική, συνόδευε την κουβέντα και την κίνηση των μαχαιροπήρουνων.

   Συνέχεια με τόνο καψαλισμένο με πιπερόμελο, ο οποίος ήταν τόσο καλοφτιαγμένος, που θύμιζε σολομό! Ιδιαίτερο πιάτο, που θα μπορούσε άνετα να σερβίρεται σε ρεστοράν γαλλικού ξενοδοχείου, κάπου στο Saint Nazaire. Ναι, στα παραθαλάσσια θα σας πάω. Ίσως αυτό να ήταν και το πιο αγαπημένο μου πιάτο, πλην όμως όχι το καλύτερο, αφού όλα τους ήταν τα καλύτερα και μόνο. Το επόμενο που προσγειώθηκε στο τραπέζι μας αφορούσε μία «προσθήκη». Λαχανοντολμάδες με γαρίδες και κάπου εδώ σταματώ την περιγραφή γιατί η ευωδία μάλλον μου παραέσπασε τη μύτη. Δοκίμασα, ευφράνθηκα και όταν ερωτήθηκα από τον κτήτορα, τον κύριο Ανδρέα Σμυρλή Λιακατά, απλά χαμογέλασα και ανταπάντησα «Να μπει». Πρόκειται για ένα πιάτο που φλερτάρει με την είσοδό του στη βασική ομάδα παρεχόμενων ονειρικών εδεσμάτων. Και αυτή η λιχουδιά στο μενού; Οψόμεθα. Πρόκειται για μια λαχταριστή προσέγγιση και ένα πιάτο που θα πάει στο γούστο σας, ανεξαρτήτως προτιμήσεων.
 
retro2135

   Παπαρδέλες με άγρια μανιτάρια και βούτυρο φασκόμηλου. Ένα πραγματικά τεράστιο πιάτο, το οποίο μπορεί να χορτάσει δύο συνδαιτημόνες. Μια και η σχέση μου με τα ζυμαρικά είναι ερωτική και μια που τα μανιτάρια ΕΙΝΑΙ κρέας, δεν είναι δυνατό να σχολιάσω με αντικειμενικότητα. Δεν θέλω κιόλας, για να είμαι ειλικρινής. Θα το πρότεινα οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας, δύο φορές την Κυριακή και συχνές επαναλήψεις, για να μην χαθεί το νόημα της υπέροχης αυτής «παροχής».

   Θαυμάσιο φαγητό και κρασί, μουσική υπόκρουση Jazz, ίσως της δεκαετίας του ’30, ίσως με τη σκιά του Fletcher Henderson εκεί πίσω και service υποδειγματικό. Από τις λίγες φορές που θέλεις να μιλάς για ώρες με τον άνθρωπο απέναντί σου, γιατί έτσι σου βγαίνει. Μένουμε υπόχρεοι για την καλή φιλοξενία και για την ζέση, με την οποία μας περιέβαλε ο κύριος Λιακατάς, ένας καλλιεργημένος άνθρωπος, νεότατος και με όλα τα εχέγγυα του καλού επιχειρηματία. Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το Retro Gastro και σύντομα να προχωρήσει σε όλα εκείνα τα ωραία πράγματα που πληροφορηθήκαμε μεν, δεν θα σποϊλάρουμε δε. Ακόμα...

Κώστας Κούλης
 
retro2136
Retro Gastro
Ηρακλειδών 19 & Ακταίου
Θησείο, 11851
Τηλ.: 21 0342 7803

https://www.facebook.com/pg/retrogastrofunkytaverna/
 
retro2134
 
Joomla Social by OrdaSoft!