Starlight

loogoo

Τι Eίναι Tο Νόμιμο YouTube;

   Η συχνότερη παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας των YouTube βίντεο περιλαμβάνει τη χρήση τραγουδιών χωρίς την άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν «Δίκαιη Χρήση».

   Το Μάιο του 2008, η Viacom άσκησε μήνυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων εναντίον του YouTube με τον ισχυρισμό ότι δεν προστατεύει τα δικαιώματα των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων. Οι πιο συχνές περιπτώσεις παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων  περιλαμβάνουν τη χρήση τραγουδιών σε μια ταινία ή βίντεο χωρίς την άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων, ή την τοποθέτηση τμημάτων των ταινιών ή των μουσικών βίντεο σε ιστοσελίδες, όπου είναι εύκολο για το κοινό να τα «κατεβάσει». Τέτοιες ενέργειες έχουν κοστίσει στα στούντιο εκατομμύρια δολάρια σχετικά με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης. Ως εκ τούτου, οι γίγαντες της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας έχουν αρχίσει την πάταξη των ιστοσελίδων, όπως το YouTube.

   YouTube-Logo-Statistics-MediaTo YouTube, ως απάντηση στις καταγγελίες αυτές, άρχισε να αφαιρεί βίντεο που μπορεί να χρησιμοποιούν τμήματα από μουσική ή ταινίες χωρίς την άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Λογαριασμοί που δημοσίευαν τέτοιου είδους βίντεο έχουν, επίσης, ανασταλεί. Βίντεο θαυμαστών που ενσωματώνουν slides με εικόνες διασημοτήτων χρησιμοποιώντας κάποιο τραγούδι σαν κύρια πηγή μουσικής και βίντεο από μουσικούς που παίζουν διασκευές γνωστών τραγουδιών, είναι συνηθισμένα παραδείγματα των βίντεο που έχουν διαγραφεί από το YouTube σαν αποτέλεσμα των υποτιθέμενων παραβιάσεων των πνευματικών δικαιωμάτων.

   Εκτός από την αφαίρεση των βίντεο και της αναστολής ενός λογαρισμού, οι κυρώσεις για τέτοιες ενέργειες μπορεί να είναι ακραίες. Εάν μία μουσική εταιρεία πιστεύει ότι η απόσπαση βίντεο είναι μουσική πειρατεία, μπορεί να καταθέσει αγωγή και να χορηγηθεί μέχρι και 150.000 δολάρια ανά τραγούδι. Από ποινικής πλευράς, ο χρόνος φυλάκισης σε ομοσπονδιακές φυλακές είναι επίσης μια πιθανότητα για να καταδικαστεί κανείς. Εξαιτίας αυτών των σκληρών κυρώσεων – ακόμα κι αν υπάρχει μόνο μία ελάχιστη πιθανότητα – είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατεύετε τον εαυτό σας από τυχόν ισχυρισμούς για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Οι παραβιάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων είναι ισοδύναμες με την κλοπή, τόσο νομικά όσο και ηθικά. Το να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει παράβαση μπορεί να πάρει χρόνο και προσπάθεια. Γιατί να διακινδυνεύσεις με κυρώσεις;

   Εάν η εργασία σας είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς χρησιμοποιήστε τότε την επιλογή για υλικό με πνευματικά δικαιώματα υπό την παροχή της «Θεμιτής Χρήσης», η οποία επιτρέπει τη λογική χρήση του προστατευόμενου έργου, χωρίς άδεια, για έρευνα, κριτική ή για εκπαίδευση. Μία σημείωση, στην αρχή  ή το τέλος της παραγωγής σας, δίνοντας τα εύσημα στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων για το έργο τους είναι συνήθως επαρκής. Θα πρέπει να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι η μη- παράθεση πηγών ή η προσπάθεια να περάσετε τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού σαν δική σας εργασία, δεν θεωρείται σαφώς «Δίκαιη Χρήση». Είναι λογοκλοπή και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ποινές.

   youtube-ui-update-april08Έργα με ληγμένα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας θεωρούνται ότι είναι  «κοινόχρηστα/ελεύθερης χρήσης» και μπορεί να χρησιμοποιηθούν χωρίς το φόβο της ευθύνης της παράβασης. Η κυριότερη παγίδα της εν λόγω διάταξης είναι ότι τα πνευματικά δικαιώματα έχουν μακροπρόθεσμους όρους μέχρι τη λήξη. Για παράδειγμα, κάθε ηχογράφηση που δημοσιεύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το Μάρτιο το 1989 δεν θα είναι διαθέσιμη στο κοινό μέχρι το Μάρτιο του 2049 το νωρίτερο. Από τον Ιανουάριο του 2009, οι μόνες ηχογραφήσεις που έγιναν αυτόματα διαθέσιμες στο κοινό είναι εκείνες που έχουν δημοσιευθεί πριν από το 1923, και εκείνων που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 15 Φεβρουαρίου του 1972 και το Μάρτιο του 1989 χωρίς πνευματικά δικαιώματα. Όλες οι άλλες καταγραφές μπορεί να υπάρχουν στο δημόσιο τομέα, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

   Τόσο η «Δίκαιη Χρήση» όσο και ο «Ελεύθερη Χρήση» είναι γκρίζες ζώνες, γεγονός που καθιστά δύσκολο να εξασφαλιστεί ότι δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα των άλλων. Η ασφαλέστερη ενέργεια είναι να ληφθεί η άδεια (συνήθως μια γραπτή σύμβαση, γνωστή ως άδεια) από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων από οποιοδήποτε υλικό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των βίντεο σας.

   Οι δισκογραφικές εταιρείες διαθέτουν συνήθως τα πνευματικά δικαιώματα για ηχογραφήσεις. Η Recording Industry Association of America (RIAA) είναι ένας μεγάλος γενικός οργανισμός που συνεργάζεται με πολλές μεγάλες εταιρείες και είναι ένας άριστος πόρος για τη λήψη μιας άδειας, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται η μουσική ως μέρος της παραγωγής σας. Οι υπηρεσίες αδειοδότησης μπορεί να βοηθήσουν στην απόκτηση της άδειας. Παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών περιλαμβάνουν τα The Harry Fox Agency, American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP), Broadcast Music Incorporated (BMI) και Sound Exchange. Οι περισσότεροι φορείς χορήγησης αδειών είναι οι γενικοί οργανισμοί που καλύπτουν πολλές δισκογραφικές. Για να πάρεις άδεια μόνο για ένα ή δύο τραγούδια, ωστόσο, είναι συνήθως ευκολότερο μιας και επικοινωνείς με την ατομική δισκογραφική.

   Οι άδειες μπορούν να ζητηθούν με απλή επιστολή προς τον ιδιοκτήτη των πνευματικών δικαιωμάτων ζητώντας οι αρχές να χρησιμοποιήσουν το υλικό με τα πνευματικά δικαιώματα. Η επιστολή πρέπει να περιλαμβάνει μια πλήρη περιγραφή του έργου που πρέπει να χρησιμοποιηθεί και το πώς θα αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Συμπεριλάβετε μια θέση στην επιστολή για τον ιδιοκτήτη, έτσι ώστε να υπογράψει και να στείλει πίσω μια απάντηση.

   Τη θέση υπεύθυνου σύνταξης κατέχει ο δικηγόρος Mark Levy που ειδικεύεται στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Saba Siddiqui είναι πρεσβύτερη σε γυμνάσιο και νομική ασκούμενος του Mark Levy. Σχεδιάζει να ακολουθήσει τη Νομική Σχολή μετά το πανεπιστήμιο.

Σημείωση συντάκτη: Δεδομένου ότι η ιστορία του κ. Levy δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά, ως τα τέλη του Σεπτέμβρη του 2009, η Google (ιδιοκτήτρια του YouTube) έχει τώρα αλλάξει τους κανόνες που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα. Η Google θα αρχίσει να επιτρέπει το περιεχόμενο των πνευματικών δικαιωμάτων να παραμένει, εκτός εάν ο κάτοχος των δικαιωμάτων αντιλέγει. Αυτή η νέα απόφαση έρχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από ένα δημοφιλές βίντεο γάμου που έχει γίνει και το 8ο πιο γνωστό τραγούδι της Sony Music. Διαβάστε περισσότερα για τις αλλαγές στο blog μας.
Μετάφραση : Nόπη Αγγέλου

Starlight