Starlight

loogoo

Athens Bar Show 2018

 
athensbar022
 
   Το Athens Bar Show, ένα από τα πιο πετυχημένα bar show στον κόσμο, επιστρέφει και φέτος για το ετήσιο ραντεβού του, ένατο στη σειρά, με την επισκεψιμότητα να ανεβαίνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Είναι φανερό ότι οι διοργανωτές ακολουθούν το motto τους “Καλύτερο... μέχρι το επόμενο”! Σημείο συνάντησης για τους πάνω από 80 ειδήμονες της ελληνικής και διεθνούς βιομηχανίας ποτών και bartending, για άλλη μια φορά, το “Τεχνόπολις” στο Γκάζι. Ιδιαίτερα διαμορφωμένος χώρος και άνετος. Μικρά μπαρ τοποθετημένα στο χώρο, με διάφορα brands από όλο τον κόσμο, ώστε να μπορεί κανείς κατά την περιήγησή του να ανακαλύψει καινούργιες premium γεύσεις.
 
athensbar023
 
   Η επιτυχία και αξιοπιστία του show βέβαια, αφορά στο μεγαλύτερο ποσοστό του, τα 70 προσεγμένα σεμινάρια και τα workshops, διαφορετικά μεταξύ τους. Σεμινάρια που αφορούσαν συγκεκριμένα αλκοολούχα ποτά, κοκτέιλ, τη διαχείριση μιας επιχείρησης, σεμινάρια που έφερναν στο φως νέες προσεγγίσεις και νέες συνταγές, που όλα σε συνδυασμό οδηγούν σε μια επιτυχημένη καριέρα. Οι ομιλητές ήταν εξαιρετικοί, με παρουσιάσεις ουσιαστικές, που δεν κούραζαν και που προσέφεραν πραγματική γνώση στον ακροατή. Οι περισσότεροι bartending experts έδωσαν βάση να αποκτήσει ο επαγγελματίας βαθιά γνώση των προϊόντων του, αναλύοντας από την αρχή την ιστορία και την διαδικασία παραγωγής των αλκοολούχων ποτών. Οι επιχειρηματίες επικεντρώθηκαν στην επιτυχία ενός bar και το χαρακτήρα ενός σωστού επαγγελματία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν του Marian Beke, που έδειξε στην πράξη αλμυρές παραλλαγές κοκτέιλ με βάση τους το τουρσί, του Alessandro Cattani, που εξήγησε τη διαφορά των Tiki και των εξωτικών κοκτέιλ, προσφέροντας δείγμα από κάποια από αυτά, αλλά και του Angus Winchester, που εξήγησε αναλυτικά τα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες ενός μπαρ και πώς να τα διορθώσουν.
 
athensbar024
 
   Οι πρωταγωνιστές όμως ολόκληρου του Bar Show, ήταν οι Θρύλοι του bartending, οι κορυφαίοι bartenders του κόσμου, Salvatore Calabrese “Maestro” και Peter Dorelli. Επαγγελματίες με εμπειρία... 100 χρόνων, όπως λένε και οι ίδιοι. Φαινόταν η εμπειρία τους. Όχι μόνο στο πώς μας έφτιαξαν το χαρακτηριστικό Breakfast Coctail τους, το οποίο δοκιμάσαμε όλοι, αλλά και στην επικοινωνία που είχαν με το κοινό. Με απίστευτο χιούμορ και ταπεινότητα, δεν έδωσαν τόση βάση ώστε να εξηγήσουν αναλυτικά τα ποτά ή να δώσουν μυστικές συνταγές. Το σεμινάριό τους αφορούσε περισσότερο την επιμόρφωση του bartender ως ανθρώπου και ύστερα ως επαγγελματία. Εξιστορώντας λοιπόν την ιστορία της ζωής τους, έδειξαν πως το πάθος και η θέληση τους οδήγησαν στην επιτυχία. Με συμβουλές όπως “Ο καλός bartender είναι αυτός που έχει μάθει την τέχνη της μιξολογίας, αλλά και την τέχνη της φιλοξενίας”, “Φρόντισε το σπίτι σου και το σπίτι σου θα φροντίσει εσένα”, “Διάβασε τον άνθρωπο που στέκεται απέναντί σου”, “Έχε καλή επαφή με τα brands”, “Έχε επίγνωση, πάθος και αγάπη”, προσπάθησαν να μεταφέρουν στον επαγγελματία το μήνυμα ότι για να γίνει ο καλύτερος στο χώρο, δεν αρκεί να φτιάξει εξαιρετικά κοκτέιλ. Εξιστόρησαν και περιστατικά με πολλές διασημότητες που είχαν επισκεφθεί τα bar τους, όπως οι Frank Sinatra, Nicolas Cage, Robert De Νiro κ.α., με την πιο δυνατή ιστορία αυτή του Steve Wonder. Ο Wonder επισκέφθηκε το μπαρ του Salvatore Calabrese, ήπιε το Champagne Wonder, αυτοσχεδιαστικό κοκτέιλ του, τραγούδησε ψυχαγωγώντας τους πελάτες και στο τέλος της βραδιάς τον αποκάλεσε καλλιτέχνη, όπως τον εαυτό του. Και αυτό νομίζω ήταν και το πιο ωραίο στοιχείο του σεμιναρίου. Να δείξει την ανάγκη ο επαγγελματίας bartender, να ανέβει ένα σκαλί παραπάνω και να γίνει καλλιτέχνης.
 
athensbar026
 
   Ένα διήμερο πλούσιο σε γνώσεις, τέχνη και γεύση, ολοκληρώθηκε. Μια εκπαίδευση που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό των επαγγελματιών και μια απορία που γεννιέται κάθε χρόνο μετά το τέλος του Athens Bar Show. “Πώς καταφέρνουν και το κάνουν κάθε χρόνο και καλύτερο”; Μυστικό που ανήκει στη διοργάνωση. Εμείς απλώς, αναμένουμε τις καινούργιες εκπλήξεις της επόμενης χρονιάς.
 
Ασπασία Λανάι
 
athensbar025
 
athensbar031
 
athensbar030
 
athensbar029
 

Starlight