Starlight

loogoo

Ένας Αφανής Ποιητής

 

«Ελλάδα η Σοφία σου, σπόρους έχει φυτέψει
Καρπούς να δρέψουν οι Λαοί, το πνεύμα σου νʼ αφεντέψει»

   024325Πολλά χρόνια πριν, κάνοντας τότε τον τουριστικό πράκτορα, μʼ έφερε ο δρόμος στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Δημιουργήθηκε τότε η ανάγκη εξεύρεσης κάποιου εστιατόριου για τους τουρίστες. Ψάχνοντας λοιπόν έπεσα πάνω στον κυρʼ Γιάννη. Είχε μεγάλο εστιατόριο στην άκρη του χωριού, εύκολα συνεννοηθήκαμε και ακόμα πιο εύκολα συμφωνήσαμε για την σίτιση διαφόρων γκρουπ. Πήγαινα λοιπόν συχνά για γεύμα ή για δείπνο έτσι άρχισα να γνωρίζω τον άνθρωπο Γιάννη και όχι τον εστιάτορα Γιάννη. Φυσιογνωμία παραδοσιακή, με μια άσπρη παστρικιά ποδιά, πάντα ζωσμένη στην φουσκωμένη κοιλιά του. Έμοιαζε με κλασικό κάπελα υπόγειου καπηλειού, που σε λίγο θα βγαίναν ρεμπέτες με μπαγλαμαδάκια να πάρουν τις βόλτες τους. Όλα αυτά τα σκεφτόσουν πριν αρχίσεις να συνομιλείς μαζί του. Με τις πρώτες λέξεις που αντάλλαξα αντιλήφθηκα ότι δεν έχω να κάνω με κάπελα. Είχε σωστή τεκμηριωμένη γνώμη επί παντός επιστητού. Συνομιλούσαμε ώρες σαν δυο φιλόσοφοι που ψάχναμε λύσεις για ότι μας βασάνιζε. Ούτε λέξη για ποίηση τότε. Τα΄φερε η μοίρα και χαθήκαμε.
 
   Μετά από ολόκληρα 14 χρόνια τον βλέπω να περνάει από μπροστά μου. Δεν με γνωρίζει, πάει στο γείτονα για καφέ. Τον πλησιάζω και τον ρωτάω αν με θυμάται. Θυμάται το όνομα μου, αλλά όχι εμένα. Ξανασμίγουμε λοιπόν και έτσι αρχίζει μια νέα ιστορία συναναστροφής και φιλίας. Τότε μαθαίνω ότι γράφει ποιήματα και μάλιστα φοβερά ποιήματα. Η μεγάλη μου έκπληξη ήταν όταν διαπίστωσα ότι οι σκέψεις μας ακόμα συμπίπτουν σαν να μην τις έβλαψε ο χρόνος καθόλου. Όσο για την ποίηση του, πλούσιο λεξιλόγιο με πολλές επιτηδευμένες λέξεις που χτυπούν στην καρδιά το θέμα, και με μεταφυσικές τάσεις που αγγίζουν το λόγο μεγάλων μας ποιητών. Πρωτογενής, αγνός λόγος, χωρίς φκιασίδια και με σαφείς αιχμές. Η έκπληξη μου ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν μου είπε ότι δεν διαβάζει και ότι τον κουράζει το διάβασμα. Μεγάλη εντύπωση μάλιστα μου έκαναν οι γνώσεις του, μεγάλες και με ευρύ φάσμα.

   Ο κυρʼ Γιάννης, κατά κόσμον Γιάννης Καλιντζόγλου, γεννήθηκε στο ακριτικό χωριό Άγιος Αθανάσιος του νομού Πέλλας, εργάστηκε σαν Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, που έγινε η πατρίδα του. Εξέδωσε 7 ποιητικές συλλογές και έλαβε πλήθος διακρίσεων όπως Αʼ βραβείο σατυρικής ποίησης από τον όμιλο «Ζαλώνη» και Αʼ βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό ποίησης του ίδιου ομίλου κλπ.

   Είναι τιμή μου να έχω έναν τέτοιο φίλο ανέγγιχτο από τις σύγχρονες σειρήνες και τα περηφανεμένα, άνθρωπο χαμηλών τόνων και υψηλών φρονημάτων.

   Να'σαι καλά καλέ μου φίλε κυρʼ Γιάννη. Ακολουθούν χειρόγραφα από τη αγνή επιτηδευμένη πένα του.

Σπύρος Γκάλτσας
spyrospoet1
soyrospoet2344

Starlight