Starlight

loogoo

Δύο Διαφορετικά Σύμπαντα

 

1179-wise-girl-facebook-cover
Ναι, οι σχέσεις σήμερα περνάνε κρίση και τα διαζύγια πληθαίνουν ολοένα. Μπορεί να αλλάξει αυτό; Και ποια είναι τελικά η ρίζα του κακού;
 
601488 504440472917268 809184097 nΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ
   Πέρα από τις βιολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, τα αίτια της απόστασής τους βρίσκονται  στον τρόπο της συναισθηματικής ανατροφής τους. Αγοράκια και κοριτσάκια, ζουν δυο εντελώς  ξεχωριστούς συναισθηματικούς κόσμους, από την παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία.
 
ΚΟΡΙΤΣΙΑ - Εκπαίδευση ενός συναισθηματικού μάνατζερ
- Εκτεταμένες συζητήσεις γύρω από τα συναισθήματα.
- Θεωρείται φυσιολογική ή και απαραίτητη η ευαισθησία, η συνεχής ανάλυση της συναισθηματικής κατάστασης.
- Αναπτύσσουν περισσότερο τη λεκτική τους ικανότητα και την εξωτερίκευση των συναισθημάτων, την «ανάγνωση» των συναισθηματικών αντιδράσεων σε άλλα άτομα.
 
ΑΓΟΡΙΑ - Η σιωπή είναι χρυσός και... οι άντρες δεν κλαίνε
- Τα συναισθήματα υποτιμούνται και δεν προωθείται η εξωτερίκευσή τους.
- Έλλειψη αυτεπίγνωσης και γνώσης της συναισθηματικής κατάστασης.
- Η ευαισθησία θεωρείται υποτιμητική και ένδειξη αδυναμίας.
 
marianewarticleoctober21ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΥΟ ΞΕΝΩΝ ΚΟΣΜΩΝ
   Όταν τα δύο φύλα ξανασυναντιούνται στην εφηβική ηλικία, το χάσμα έχει ήδη δημιουργηθεί.  Η έλλειψη επικοινωνίας στις σχέσεις  και τα προβλήματα στο γάμο είναι το άμεσο επακόλουθο.
 
ΑΥΤΗ
   Τα παράπονα εκφράζονται πλαγίως και με λάθος τρόπο. Συχνά εκφράζει τοξική περιφρόνηση απέναντι στο σύντροφο και  γενικεύει καταστάσεις. Η υπερβολή είναι το στοιχείο της. Όλη αυτή η συμπεριφορά  όμως συχνά τροφοδοτείται από τον άντρα ο οποίος…
 
ΑΥΤΟΣ
   …αδιαφορεί πανηγυρικά! Δεν εκφράζεται, όταν το κάνει είναι λακωνικός, ενώ όταν συναντά συναισθηματική δυσκολία… αποχωρεί.

   Η υπεκφυγή ωστόσο δεν είναι ποτέ λύση. Αν και αποτελεί αμυντική στάση, το σήμα που δίνει είναι αυτό της αποστασιοποίησης και της αδιαφορίας, το τελευταία που χρειάζεσαι σ’ έναν καβγά.

   Με οδηγό τις παραπάνω στάσεις, η εξέλιξη μιας διαφωνίας σε καβγά, είναι μοιραία.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΚΑΒΓΑ
ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
   marianewarticleoctober212Τι συμβαίνει  κατά τη διάρκεια του καβγά στο μυαλό του και στο μυαλό της;
 
   Σε κατάσταση ηρεμίας, οι σφυγμοί του άντρα είναι περίπου 72 το λεπτό ενώ της γυναίκας περίπου 82. Η κατακλυσμική διάθεση αρχίζει με 10 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό. Αν η καρδιά ξεπεράσει τους 100 σφυγμούς το λεπτό (σε καταστάσεις θυμού ή με το κλάμα), το σώμα παράγει αδρεναλίνη και άλλες ορμόνες που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για πολλή ώρα. Ο εγκέφαλος βιώνει μία κατάσταση «συγκινησιακής πειρατείας», κατά την οποία :
- Οι μύες τεντώνονται
- Δημιουργείται  αίσθηση δύσπνοιας
- Υπάρχει ένας κατακλυσμός τοξικών συναισθημάτων
- Δυσάρεστος καταιγισμός θυμού και φόβου
- Έλλειψη λογικής κρίσης και έντονη σύγχυση
 
   261349584595373508 mduVyLkj cΣτην κατάσταση κατακλυσμικής διάθεσης, ο άνδρας παράγει πολύ περισσότερη αδρεναλίνη από τη γυναίκα, ενώ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να συνέλθει από αυτή την αρνητική βιοσωματική αντίδραση.

   Ο λόγος λοιπόν, που ο άντρας τείνει να υπεκφεύγει περισσότερο είναι για να προφυλαχτεί από την συγκινησιακή πειρατεία, που παραμονεύει. Η υπεκφυγή του άντρα ωστόσο εκτινάσσει με τη σειρά της τους σφυγμούς της γυναίκας στα ύψη.

   Το συναισθηματικό αυτό «τανγκό» μας δείχνει πόσο διαφορετικοί είναι άνδρας και γυναίκα απέναντι στις συναισθηματικές αντιπαραθέσεις; Oι άντρες θέλουν να τις αποφύγουν με την ίδια ένταση που οι γυναίκες τους  φαίνονται διατεθειμένες να τις επιδιώξουν.
 
Η ΚΑΘΑΡΣΗ
marianewarticleoctober41   Κάθε ισχυρό συναίσθημα έχει στη ρίζα του μία παρόρμηση για δράση. Ο έλεγχος των παρορμήσεων είναι πολύ σημαντικός στη ζωή μας. Σε ερωτικές σχέσεις όπου διακυβεύονται τόσα πολλά είναι φυσικό που και που να χάνουμε τον έλεγχο. Οι προκαλούμενες αντιδράσεις αγγίζουν κάποιες εσωτερικές ανάγκες και φόβους μας: την ανάγκη για συντροφικότητα και το φόβο της μοναξιάς. Επομένως δεν είναι παράξενο που σε έναν καβγά μπορεί να συμπεριφερθούμε σα να κινδύνευε η  ίδια η ζωή μας.
 
   Η λύση ωστόσο είναι η ισορροπία. Αυτή έρχεται με έναν «καλό» καβγά. Έναν καβγά που θα έχει εποικοδομητικά αποτελέσματα και θα δώσει λύσεις. Θα χτίσει αντί να γκρεμίσει.

   marianewarticleoctober1222Το μυστικό ενός καλού καβγά είναι η κατανόηση και η συζήτηση. Σεβάσου τη διαφορετικότητα του άλλου φύλου και  μη δεχτείς να μπεις στο κυνήγι των συναισθημάτων.
 
   Στην έναρξη του καβγά, όταν οι σφυγμοί αρχίζουν να ανεβαίνουν, κάνε παύση και ρίξε τους ρυθμούς. Τίποτα καλό δε θα βγει  εάν και οι δυο σας είστε φορτισμένοι.

   Αφού ηρεμήσετε, γίνε ξεκάθαρος. Κανείς δε θα μπει ποτέ στο μυαλό σου να μαντέψει τι ζητάς. Ζήτα το μόνος σου, όσο πιο ευγενικά μπορείς και χωρίς να προσβάλλεις τον άλλον.

   Η ειλικρινής συζήτηση είναι πραγματικά η λύση για όλα. ΜΙΛΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥ!!

   Καλή τύχη!

Mαρία Λώλου
312908 490688024292513 295688704 n

Starlight