Starlight

loogoo

Η Γνώση Της ... Άγνοιας ...

   middlepietro-damiani-1Αν ανατρέξει κάποιος στις επιστημονικές απόψεις της ανθρωπότητας κατά το Μεσαίωνα, το πιο πιθανό είναι ότι θα σοκαριστεί. Όχι άδικα, είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν πει ότι κατά τη σκοτεινή αυτή περίοδο της ιστορίας μας, η σκέψη και ο ανθρώπινος πολιτισμός πήγαν πολλά βήματα πίσω. Σε όποια βιβλιογραφική πηγή να ανατρέξει κανείς, η περίοδος αυτή της ανθρωπότητας περιγράφεται με μελανά λόγια. Θεωρείται ότι κάτι σαν μαύρο σύννεφο σκέπαζε τη δυτική κοινωνία δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα στη σκέψη, στη φιλοσοφία, στον πολιτισμό, στην επιστήμη, στην καθημερινότητα των ανθρώπων.


   Ο μυστικισμός , ο αποκρυφισμός, η μισαλλοδοξία και οι βίαιες επιβολές χαρακτήριζαν τους αιώνες που συνοπτικά χαρακτηρίστηκαν ως Μεσαίωνας.

   Ποιές ήταν όμως οι πιο κραυγαλέα «άκυρες», αν θέλετε, ιδέες που διατυπώθηκαν εκείνη την περίοδο;

Ιδέα 1
Καρδινάλιος Pietro Damiani (1007-1072 μ.Χ)
   Ο Damiani είναι ο πρώτος που μνημονεύει το ξακουστό θρύλο για το χηνόδεντρο. Ο μύθος αυτός αναφέρει ότι υπήρχε ένα είδος δέντρου που βρισκόταν κοντά σε ακτές. Το δέντρο αυτό παρήγαγε καρπούς οι οποίοι ήταν όστρακα! Από τα όστρακα αυτά σταδιακά δημιουργούνται ... οι χήνες!

middlephilippus aureolus theophrastus paracelsus1Ιδέα 2
Paracelsus (1493-1541 μ.Χ)
   O Παράκελσος, διάσημος γιατρός και αλχημιστής της εποχής του είναι ίσως ο πιο αντιπροσωπευτικός μελετητής του ιδιαίτερα διαδεδομένου μύθου του Μεσαίωνα για το Homunculus (μικρού ανθρώπου). Πρότεινε ότι το Homunculus μπορούσε να παραχθεί με την ανάμιξη ανθρώπινου σπέρματος με διάφορα φυτά και άλλα ανόργανα υλικά! Με την παραπάνω διαδικασία μπορούσε, υποστήριζε, να παραχθεί ένας μικρός άνθρωπος! (μικρότερο από βρέφος αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά).

Ιδέα 3
Thomas Aquinas (1225-1275 μ.Χ)
   Ο Θωμάς Ακινάτης συσχέτιζε άμεσα τα φαινόμενα της ζωής με τις θρησκευτικές αντιλήψεις του 13ου αιώνα. Προσπάθησε με λογικά επιχειρήματα να αποδείξει τις σχέσεις σκουληκιών και παρασίτων με δαίμονες και αμαρτίες ανθρώπων. Πρότεινε την άμεση σχέση «βλαβερών» ζώων με δαίμονες.

   Σε αυτές τις θεωρίες στηρίχτηκαν οι κάθε λογής αφορισμοί ζώων που πραγματοποιούνταν στο μεσαίωνα και θα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο η σχέση της θεωρίας του με το κυνήγι και κάψιμο των μαγισσών.

middlea392 Spells-3Ιδέα 4
Αλχημεία
   Αλχημεία είναι η τέχνη που έχει ως σκοπό τη μετατροπή ευτελών μετάλλων σε ευγενή. Για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού απαραίτητη ήταν η εύρεση της φιλοσοφικής λίθου ή αλλιώς «λύδια λίθος». Για άλλη μία φορά η επιστήμη εμπλέκεται με τη μαγεία και τον αποκρυφισμό και οι αντιλήψεις της εποχής θέλουν τη φιλοσοφική λίθο ικανή να γιατρεύει κάθε ασθένεια, να χαρίζει τη νιότη και να μετατρέπει τα ευτελή μέταλλα σε ευγενή. Η Αλχημεία αν και μύθος, είχε αρκετά οφέλη αφού με τα πλούτη και τη δύναμη που υποσχόταν απέκτησε πολλούς οπαδούς και άρα πειραματιστές οι οποίοι άνοιξαν το δρόμο για τη Χημεία!

   Σήμερα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει η φιλοσοφική λίθος. Ωστόσο έχει επιτευχθεί μετατροπή ευτελών μετάλλων σε ευγενή με τη βοήθεια της ατομικής ενέργειας (μεταστοιχείωση).

Mαρία Λώλου
middlemiddleages

Starlight