Starlight

loogoo

Συναισθησία: Δες Tους Ήχους, Άκου Τα Χρώματα

synaisthisiaarticle4

   synaisthisiaarticle5Οι περισσότεροι όταν ήμασταν παιδιά μάθαμε τα γράμματα ή τους αριθμούς με τη βοήθεια διάφορων παιχνιδιών. Για κάποιους τα νούμερα ήταν χρωματιστά μαγνητάκια και τα γράμματα πολύχρωμες καρτούλες. Έτσι, λογικά ίσως το πέντε να μας φέρνει στο νου το κόκκινο, ίσως το άλφα να είναι κίτρινο, κ.ο.κ.

   Για τους ανθρώπους που έχουν συναισθησία όμως, δε συμβαίνει απλά μία μίξη συναισθηματικών αναμνήσεων και συνειρμικών σκέψεων, όπως αυτή που αναφέρθηκε παραπάνω, αλλά μία πραγματική σύγχυση των αισθήσεων.

Τί είναι λοιπόν η συναισθησία;
   Φανταστείτε τον εγκέφαλό σας ως ένα πολύπλοκο ηλεκτρικό κύκλωμα, με πολλούς διακόπτες και ακόμη περισσότερα καλώδια. Το κάθε καλώδιο, στα φυσιολογικά άτομα, ενώνει τα εξωτερικά μέσα με τα οποία αντιλαμβανόμαστε τις αισθήσεις (πχ. τα μάτια!) με το αντίστοιχο εγκεφαλικό τμήμα όπου γίνεται η επεξεργασία του (ινιακός λοβός). Στα άτομα όμως με συναισθησία, τα καλώδια που συνδέουν τα διάφορα εγκεφαλικά τμήματα  έχουν μπλεχτεί, και έτσι μπλέκονται και οι αισθήσεις τους!

   synaisthisiaarticle2Συγκεκριμένα, όταν γεννιόμαστε, στον εγκέφαλό μας υπάρχουν άπειρες συνδέσεις οι οποίες κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου διακόπτονται. Η διακοπή αυτή θεωρείται φυσιολογική και ευθύνεται για το διαχωρισμό των αισθήσεων. Στα άτομα με συναισθησία όμως, μια κληρονομήσιμη μετάλλαξη προκαλεί τη διατήρηση των συνδέσεων και επομένως το "μπλέξιμο" των αισθήσεων.

   synaisthisiaarticle6Έτσι τα συναισθητικά άτομα, μπορεί, σε ακραίες περιπτώσεις, να έχουν γευστικά αισθήματα μέσω οπτικών εμπειριών ενώ η πλειοψηφία τους, δηλώνει ότι ο κάθε αριθμός ή το κάθε γράμμα, ίσως ακόμη και ένα άκουσμα έχει συγκεκριμένο και αμετάκλητο χρώμα. Μάλιστα για ορισμένους, ακόμη και οι μέρες της εβδομάδας ή οι μήνες του χρόνου ανακλούν χρώματα!

   Έχει διαπιστωθεί με διάφορα τεστ ότι η συναισθησία είναι όντως αισθητική εμπειρία και δεν οφείλεται σε ανάκληση αναμνήσεων.

   Για παράδειγμα σε μία δοκιμασία επαλήθευσης των ικανοτήτων οπτικού διαχωρισμού που συνδέουν ένα συγκεκριμένο χρώμα με έναν δεδομένο αριθμό, τα συναισθησιακά άτομα μπορούν αμέσως να δουν ένα σχηματισμό εντεθειμένο σε μία εικόνα με μαύρους αριθμούς διασκορπισμένους σε μία λευκή σελίδα. Ενώ ένα άτομο με φυσιολογική αντίληψη πρέπει να εκτελέσει έρευνα ψηφίου προς ψηφίο για να ξεχωρίσει τα 2αρια από τα 5άρια , στο συγκεκριμένο σχήμα, για ένα συναισθησιακό άτομο τα 2άρια σχηματίζουν τρίγωνο και είναι ευδιάκριτα.

   synaisthisiaarticle1Ακόμη, σε πειράματα που έχουν γίνει, όταν παρουσιάστηκαν σε άτομα με συναισθησία άσπροι και μαύροι αριθμοί, διαπιστώθηκε ότι στον εγκέφαλό τους, δεν ενεργοποιείται μόνο η εγκεφαλική περιοχή επεξεργασίας των αριθμών- όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά άτομα- αλλά και η περιοχή επεξεργασίας του χρώματος.

   Το φαινόμενο της συναισθησίας είναι 7 φορές συχνότερο σε δημιουργικά άτομα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό και ίσως τα νευρολογικά του αίτια να μπορέσουν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τις πτυχές της δημιουργικότητας ζωγράφων, μουσικών κτλ.

   Ο εγκέφαλος έτσι κι αλλιώς λειτουργεί με συσχετίσεις (όπως στην χρήση μεταφορικών εκφράσεων), και φαίνεται ότι κάποια άτομα είναι ικανά να δημιουργούν περισσότερες απ’ότι άλλα.Γενικά η ξεχωριστή αυτή ιδιότητα μπορεί να μας δώσει πολλές απαντήσεις σχετικά με τη μαγική μηχανή του εγκεφάλου και την εξέλιξή της μέσα στο χρόνο.

Μαρία Λώλου
13546 photo manipulation blue headphones girl with headphones

Starlight