Starlight

loogoo

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012


   Μια από τις σημαντικότερες μη-μουσειακές εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα είναι αυτή του «Πεδίου Δράσης Κόδρα», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Παρά θιν’ αλός» του δήμου Καλαμαριάς.

   Από το 2001 όταν και άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά, αποτέλεσε μια σπάνια διοργάνωση για την ελληνική καλλιτεχνική δραστηριότητα. Θυμόμαστε ακόμη τότε και τα επόμενα χρόνια, όταν οι άδειοι και κρύοι κοιτώνες του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου φιλοξένησαν την δημιουργικότητα νέων καλλιτεχνών που σε κάποιους από εμάς έμοιαζαν με ανορθόδοξες εικαστικές παρεμβάσεις. Δεν ήταν όμως…ήταν το Trash Art Festival.

   Έτσι, έγινε η πρώτη συνάντηση νέων εικαστικών δημιουργών και σύγχρονης τέχνης. Κάποιοι καλλιτέχνες, με ελάχιστους πόρους και μεγάλο ενθουσιασμό, μεταμόρφωσαν τα παλιοσίδερα και τον εγκαταλελειμένο χώρο σε μια εμπειρία σύγχρονης τέχνης,

   Ήταν απόφοιτοι και τελειόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών που επιτέλους βρήκαν ένα βήμα για να εκθέσουν τις ιδέες τους με  διάφορες μορφές εικαστικής έκφρασης, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, video, νέες τεχνολογίες, εγκαταστάσεις, δρώμενα, σκηνογραφία, κλπ.

   Από τα πρώτα του βήματα το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» ήταν προσανατολισμένο στους νέους δημιουργούς. Σήμερα, αποτελεί έναν σπουδαίο θεσμό, καθώς έχει φιλοξενήσει το σύνολο σχεδόν, των καλλιτεχνών, επιμελητών και θεωρητικών της νέας γενιάς, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εδραίωση της εικαστικής σκηνής στην Ελλάδα. Ευτυχώς από πέρυσι, το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013 του ΕΣΠΑ και πλέον συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να κρατηθεί μακριά από τον φόβο της ακύρωσης λόγω οικονομικής κρίσης και να φιλοξενήσει και πάλι μερικούς από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες- επιμελητές της αναδυόµενης contemporary εγχώριας εικαστικής σκηνής.

   Στη φετινή διοργάνωση όλες οι εκθέσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια της Θεσσαλονίκης κι έχουν σχέση με ένα κεντρικό θέμα, που αντλεί το αισθητικό του ενδιαφέρον από τη νεωτερική παράδοση που ανέπτυξε η πόλη τον τελευταίο αιώνα.

   Η ιδέα και η θεωρητική σκέψη γύρω από την οποία διαμορφώθηκαν όλες οι δράσεις του φετινού προγράμματος είναι οι εξής: Η Θεσσαλονίκη στα εκατό χρόνια ελληνικής ιστορίας της παρήγαγε ένα λόγο νεωτερικότητας στον οποίον η σύγχρονη τέχνη θα μπορούσε να αναζητήσει έναν διακεκριμένο και χαμένο πρόγονο.

   Το «Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012» θα αποπειραθεί να διερευνήσει εάν ένας διάλογος – έστω και φαντασιακός - μεταξύ της αστικής, λόγιας παράδοσης της Θεσσαλονίκης και της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας είναι όχι, μόνον δόκιμος, αλλά και ικανός να φωτίσει πτυχές των δύο τεχνών. Έτσι, διοργανώνει ένα συνολικό εκθεσιακό πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώνεται σε διαφορετικές όψεις του ζητήματος και περιλαμβάνει ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο, καλλιτεχνικές δράσεις και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο.  

   Τη γενική επιμέλεια του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012» έχουν η Μαρία Κενανίδου,- ιστορικός τέχνης και ο Θεόφιλος Τραμπούλης- συγγραφέας και θεωρητικός τέχνης.

Αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:
1. Διεθνές επιστημονικό συνέδριο στις 9 Σεπτεμβρίου στο δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη με θέμα τον νεωτερικό λόγο και τη σχέση του με τη σύγχρονη τέχνη.
•    Τίτλος: Ετερόδοξη νεωτερικότητα
•    Επιστημονικός υπεύθυνος: ο αναπληρωτής Καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας του ΑΠΘ Γιάννης Σταυρακάκης.
•    Στόχοι, η διερεύνηση ιστορικών, φιλοσοφικών και καλλιτεχνικών σχέσεων της σύγχρονης τέχνης με την πόλη της Θεσσαλονίκης και η εξέταση θεμάτων πολιτικής ταυτότητας, προσωπικής μνήμης, ιστορίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια παράδοση νεωτερικότητας και υπό συνθήκες μεταποικοκρατίας στην ιστορία της πόλης.

2. Οι Κοιτώνες του πρώην στρατώνα θα φιλοξενήσουν το κεντρικό εικαστικό γεγονός του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012» με δυο εκθέσεις σε διάλογο που εξετάζουν τη σύγχρονη εικαστική παραγωγή μέσα από διαφορετικές πτυχές της ιστορίας, όπως καταγράφηκε και όπως διαμορφώνεται.

- Έκθεση «Stopover». Ψευδοϊστορικές καταγραφές, ανύπαρκτα πρόσωπα, παρατηρήσεις πάνω στα πολιτιστικά δεδομένα, στις προκλήσεις που δέχεται και στα ρίσκα που κρύβει ένας τόπος πέρασμα, όπως η Θεσσαλονίκη. Επιμέλεια: Νίκος Μυκωνιάτης

- Έκθεση «Σημείο Φυγής». Οι παρούσες μεταβατικές συνθήκες, τα συναισθήματα που γεννούν, οι μνήμες που ανασύρρουν και οι προοπτικές που αναδεικνύουν μέσα από τα έργα σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών. Αφετηρία οι ανακατατάξεις που χαρακτήρισαν το πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα - μια περίοδο που ονομάστηκε fin de siècle. Επιμέλεια: Κατερίνα Νίκου, Γαλήνη Νόττι, Εβίτα Τσοκάντα.

3. «Post-colonial prints». Έκθεση του Ινδονήσιου επιμελητή Alex Supartono, που διερευνά μέσα από τη φωτογραφία πώς επέδρασε η αποικιοκρατία στην ταυτότητα χωρών, οι οποίες γνώρισαν μια ετεροκαθορισμένη νεωτερικότητα, όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Γκάνα, η Ινδία.

4. Έκθεση πλαισίωσης των Κοιτώνων με αρχειακό υλικό, έντυπο και κινηματογραφικό. Επιμέλεια: Θεόφιλος Τραμπούλης, Μαρία Κενανίδου.

5. «What we want» είναι ο τίτλος της φετινής έκθεσης φοιτητών και αποφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών. Πρόκειται για την καθιερωμένη πια, έκθεση Κόδρα Fresh, στο Διοικητήριο του πρώην στρατώνα. Επιμέλεια: Βασίλης Ζωγράφος.  

6. Έκθεση βιντεοπροβολών και φωτογραφικών εικόνων των φοιτητών του Εργαστηρίου Φωτογραφίας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Επιμέλεια: Μανώλης Μπαμπούσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φωτογραφίας.  Μουσική: Joakim Latarjet. Επιμέλεια παραγωγής βιντεοπροβολών: Μαρίλια  Φωτοπούλου, Γιάννης Χιωτόπουλος.

7. «Cyber Art Space» (www.cyberartspace.net), ένας καινοτόμος εκθεσιακός διαδικτυακός χώρος, στον οποίο θα εκθέσουν έργα τους καλλιτέχνες από κάθε σημείο του πλανήτη. Το Cyber Art Space προσεγγίζει τον κυβερνοχώρο ως πραγματική διάσταση και όχι ως εικονική ή δυνητική. Η σύλληψη της ιδέας προήλθε από τον μικρόκοσμο του ατόμου, που η φυσική αναγνωρίζει ως σύμπαν (πραγματικό χώρο) με όλες τις θεμελιώδεις φυσικές σχέσεις του πραγματικού κόσμου. την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, την ισχυρή και αδύναμη αλληλεπίδραση και τη βαρύτητα. Επιμέλεια: Δημήτρης Μιχάλαρος, εικαστικός καλλιτέχνης, Μπάμπης Βενετόπουλος, εικαστικός και Λέκτορας του τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.

8. Έκθεση φωτογραφίας στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά σε επιλεγμένα κτήρια και δημόσιους χώρους της πόλης.  Πρόκειται για μία συνεργασία του Δήμου Καλαμαριάς και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επιμέλεια: καθηγητής John Kippin του Πανεπιστημίου του Newcastle,  καθηγητής Γεώργιος Κατσάγγελος από το εργαστήριο Φωτογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.

9. «Tanz macht Frei». Ομαδική χορευτική performance στην παραλία Θεσσαλονίκης με πρωταγωνιστές τους πολίτες, σκηνικό τη Λεωφόρο Νίκης και εκφραστικούς δρόμους τον χορό και τη μουσική. Η δράση θα πραγματοποιηθεί με τη λήξη του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012», σημαίνοντας την έναρξη των Δημητρίων. Επιμέλεια: Νίκος Μυκωνιάτης.

Πληροφορίες
Διάρκεια: 7 – 18 Σεπτεμβρίου 2012
Χώρος: Πρώην Στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα, Καλαμαριά
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: ΚΥ-ΠΕ: 20.00-23.00, ΠΑ-ΣΑ: 20.00-24.00
http://www.actionfieldkodra.gr
stratokodrafronteterodoxo

Starlight