Starlight

loogoo

Ξεκινούν τον Σεπτέμβριο τα 47α Δημήτρια

Dance me to the end of Greece dhmhtria
   dhmhtria persinh photoΠροσαρμοσμένο στην οικονομική λιτότητα της χώρας είναι και το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 47ων Δημητρίων του δήμου Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 28 Οκτωβρίου του 2012, περιλαμβάνοντας μια πλειάδα εκδηλώσεων από μουσική, χορό, θέατρο και εικαστικά. Το τελικό πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά η πλειοψηφία των εκδηλώσεων έχουν ανακοινωθεί από την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

   Η μέχρι πρότινος καλλιτεχνική επιτροπή των Δημητρίων, Γιώργος Λαζαρίδης, Κωνσταντίνος Ρήγος, Ιφιγένεια Ταξοπούλου, (πριν να ξεκινήσει το μπαράζ παραιτήσεων), ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για όλα τα γούστα και βαλάντια, κυρίως για τον μέσο πολίτη- θεατή, που αδυνατεί να καταβάλει μέρος του μικρού μισθού του για την πολιτιστική ψυχαγωγία του. Έτσι η επιτροπή επένδυσε σε μουσικές και θεατρικές ομάδες της πόλης, αλλά και κάποιες ξένες από την Μόσχα, το Βερολίνο, το Ισραήλ και την Σμύρνη.  Στη μουσική ενότητα θα λάμψουν νέα σχήματα της πόλης της μουσικής δωματίου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και διεθνείς καλλιτέχνες με τζαζ υπόβαθρο που θα έρθουν να παρουσιάσουν σύγχρονα αλλά και κλασικά έργα.

   Σε αυτή τη διοργάνωση κάνουν πρεμιέρα νέες θεατρικές παραγωγές όπως το αφιέρωμα στην Ρούλα Πατεράκη με παράλληλη παρουσίαση της παράστασης «Μια μετέωρη κυρία», βασισμένη στην ποίηση της Κικής Δημουλά, σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου. Επίσης, το έργο «EROFILI synopsis» σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, μία παράσταση βασισμένη στο έργο του Γ. Χορτάτση, από την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος. Μια ακόμη παράσταση της Πειραματικής Σκηνής βασισμένη στο βιβλίο της Ελεονόρ Μερσιέ «Je suis completement battue»- παραγγελία/ συμπαραγωγή του Φεστιβάλ των Δημητρίων ως συνέχεια της συμμετοχής των Δημητρίων (που εκπροσώπησε η Ελένη Ευθυμίου) στο Διεθνές Φεστιβάλ Μπέργκμαν της Στοκχόλμης.

   prwth ylh papaioannou dhmhtriaΣτο θεματικό κύκλο «100 χρόνια εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη» και παρά τις αντιδράσεις της Ι.Ταξοπούλου που προκάλεσε την παραίτησή της, θα δούμε τελικά τη «Χρυσή Πόλη» από τη θεατρική ομάδα «Παπαλάγκι», ένα έργο για την κακοποίηση των γυναικών από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης που είχε ανέβει την περσινή σεζόν το θέατρο Αμαλία, τη «Ραχήλ» του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας επίσης ανεβασμένο πέρυσι στην μικρή αίθουσα Μάνετως Τειρεσία και το «Ρόουζ» με την Ζωή Λάσκαρη από τη ομώνυμη θεατρική σκηνή της γνωστής ελληνίδας ηθοποιού.

   Το ευχάριστο της διοργάνωσης είναι η έντονη παρουσία των χορευτικών ομάδων της πόλης κι όχι μόνο, μια μορφή τέχνης αρκετά αδικημένη στα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα. Γερμανική χιπ χοπ Moop Map, η ιταλική Vertical Dance company, Fora, έλληνες χορογράφοι, Οκτάνα, ο διάσημος Δημήτρης Παπαϊωάννου με την πρόσφατη παράστασή του «Πρώτη ύλη»,  και άλλα πολλά.

   raxhl1 dhmhtriaΑξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των 47ων Δημητρίων εντάσσεται και η μουσική έκθεση Wommex, που θα διεξαχθεί από 17 έως 21 Σεπτεμβρίου στα περίπτερα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και αναμένεται να συγκεντρώσει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον των επαγγελματιών μουσικών από όλο τον κόσμο και όσων εργάζονται σε αυτό το χώρο. Πρόκειται για την σημαντικότερη παγκόσμια συνάντηση επαγγελματιών της Μουσικής του Κόσμου που εστιάζει σε παλαιά αλλά και σύγχρονα ρεύματα της δημοτικής, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής όλων των λαών του πλανήτη, περιλαμβάνει συναυλίες, συνέδρια και προβολές ντοκιμαντέρ. Συμβάλλει στην εμπορική δικτύωση και είναι ένα αποτελεσματικό μέσο προώθησης της μουσικής και του πολιτισμού όλων των ειδών πέρα από τα σύνορα των κρατών.

   xrysh polh dhmhtriaΌσον αφορά το εικαστικό μέρος των εκδηλώσεων, αυτές είναι: η μεγάλη έκθεση «Το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη» (19/10 - τέλος Δεκεμβρίου) με αριστουργήματα από τη συλλογή του κορυφαίου γαλλικού Μουσείου που μοιράζονται τα πέντε μουσεία: ΚΜΣΤ «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο», Βυζαντινό «Η λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού», ΜΜΣΤ «Scopophilia», Αρχαιολογικό «Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή: αρχαία ελληνική φιλοσοφία και Διαφωτισμός» και Τελλόγλειο «Ευρώπη και Ελληνικοί μύθοι, 16ος -18ος αιώνας».

   Τέλος, στον εορταστικό κύκλο «Θεσσαλονίκη ‘12» εντάσσονται η θεατρική παραγωγή «Dance me to the end of Greece - 2 ξένοι περιηγητές στη Θεσσαλονίκη», το «Project Οδύσσειες: Θεσσαλονίκη» στους δρόμους της πόλης, μια ξενάγηση στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης με λεωφορείο του ΟΑΣΘ ( Sightseeing Bus), οι «Σταθμοί» - μια μουσικοθεατρική παράσταση από τις ομάδες Ακτίς Αελίου και Πλειάδες, για την ιστορία της Θεσσαλονίκης από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα.

   Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των 47ων Δημητρίων, καθώς ανανεώνεται συνεχώς.

Κατερίνα Νικολακούλη
* Σημείωση Noizy : Το λογότυπο της φετινής διοργάνωσης δεν είχε δωθεί στη δημοσιότητα μέχρι τη στιγμή που συντάχθηκε το παραπάνω κείμενο.

Starlight