= Τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα του 2012
Λογοτεχνία & Τέχνη

loogoo

Λογοτεχνία & Τέχνη τελευταία άρθρα

    
   Πλούσιο σε επιστημονικές ανακαλύψεις και καινοτομίες σε τεχνολογικό επίπεδο ήταν το 2012 σύμφωνα με την αμερικανική επιθεώρηση Science. Καινοτομίες που είχαν και ελληνικό «χρώμα», αφού βασικό ρόλο στον σχεδιασμό και εκτέλεση της προσεδάφισης του ειδικού ερευνητικού σκάφους Curiosity στον πλανήτη Άρη είχαν δύο Έλληνες επιστήμονες.

achived2012c   Στην κορυφή της λίστας του περιοδικού με τα 10 σημαντικότερα επιτεύγματα της χρονιάς που φεύγει βρίσκεται η ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς από τους επιταχυντές του CERN.
 
   Εκτός όμως από το μποζόνιο του Χιγκς, η Φυσική προσέφερε και άλλες σημαντικές ανακαλύψεις φέτος, όπως είναι αυτή μιας ομάδας Κινέζων επιστημόνων που κατάφεραν να παρατηρήσουν την ιδιότητα των νετρίνων να αλλάζουν καταστάσεις σε ταχύτητες κοντά σε αυτήν του φωτός, μια παρατήρηση που ανοίγει τον δρόμο για να εξηγηθεί πώς το Σύμπαν εξελίχθηκε ώστε να περιέχει τόσο μεγάλη ποσότητα ύλης και αντιύλης.
 
   Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες είναι οι δέκα μεγαλύτερες τεχνολογικές ανακαλύψεις και εξελίξεις που σημειώθηκαν το 2012:
 
Το CERN ανακαλύπτει το "Σωματίδιο του Θεού"
 
   Η παρατήρηση του σωματιδίου του Χιγκς, γνωστό και ως «Σωματίδιο του Θεού», έκλεισε έναν τεράστιο κύκλο στην επιστήμη της Φυσικής, αφού ολοκληρώνει το Καθιερωμένο Μοντέλο και παράλληλα ανοίγει μια νέα εποχή για την Επιστήμη, που προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πού μπορεί να την οδηγήσει.
 
Αξίζει να δείτε το παρακάτω βίντεο που εξηγεί με εκπληκτικό τρόπο, χρησιμοποιώντας την... ραπ, τη σημασία της ανακάλυψης αυτής.
 
 
Το DNA των Ντενίσοβανς
 
   Η πλήρης ανασύνθεση του γενετικού υλικού που βρέθηκε σε ένα κομμάτι κόκαλου και δύο ανθρώπινων δοντιών τα οποία ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά στη Σιβηρία, έφερε στο φως τη μοναδική προς το παρόν εκπρόσωπο του είδους των Ντενίσοβανς, εξαδέλφων του Homo Sapiens.
 
Η μηχανική των γονιδίων
 
   Χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη ενός παράσιτου φυτών, οι επιστήμονες κατάφεραν να αφαιρέσουν συγκεκριμένα κομμάτια από γενετικό υλικό και να τα αντικαταστήσουν με καινούργιο κώδικα. Πλέον με το «TAL effector» συγκεκριμένα γονίδια μπορούν να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται.
 
To Curiosity στον Αρη
 

achived2012a   Η τεράστια επιτυχία της NASA και του ρομποτικού γεωλόγου που έστειλε στον Αρη, θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της φετινής χρονιάς, αφού αποτελεί ένα τεράστιο βήμα στην ιστορία της εξερεύνησης του κόκκινου πλανήτη για ύπαρξη νερού και ζωής. Πίσω από εκπληκτικό αυτό επίτευγμα βρίσκονται δύο Ελληνες.

   Πιο «παλιός» ο αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής, επίτιμος διευθυντής προγραμμάτων Διαστήματος στο πανεπιστήμιο John Hopkins, είναι ένας από τους πρωτεργάτες του ρομποτικού οχήματος που λειτούργησε ως εργαστήριο και πήρε το χαρακτηριστικό όνομα ‘Curiosity’. Γνωστός και ως «ο χαρτογράφος του Διαστήματος» ο Έλληνας επιστήμονας ήταν μέλος μιας από τις αρχικές επιτροπές της NASA, οι οποίες εξέτασαν το 2006 τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος. Τότε η μισή επιστημονική κοινότητα, ήταν πεπεισμένη ότι το εγχείρημα θα αποτύχει καθώς το όχημα παραήταν βαρύ και η μέθοδος προσεδάφισης ήταν αρκετά περίπλοκη και πρωτοποριακή σε σχέση με τα τότε δεδομένα, θυμάται ο ίδιος.
 
   Το σκεπτικό πάνω στο οποίο κινήθηκε το πρόγραμμα της NASA για κάποια αποστολή στον Άρη συνοψιζόταν, έχει πει ο ίδιος στη φράση «ακολουθήστε το νερό». Όσον αφορά στο όχημα, Curiosity, δίνει έμφαση στις τεράστιες δυνατότητες που έχει σε σχέση με τους προκατόχους του και ότι μπορεί να σκάψει σε βάθος 50 εκατοστών και να εξαγάγει υλικό προς ανάλυση από το υπέδαφος. Πολύ σημαντικό είναι επίσης και το πλεονέκτημα της ενεργειακής του αυτάρκειας. «Η προσεδάφιση του “Curiosity” ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα», τονίζει ο 73χρονος Ελληνας αστροφυσικός της NΑSA. «Χρησιμοποιήθηκε μια ολοκαίνουρια μέθοδος, η οποία μοιάζει με ιπτάμενο γερανό. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν σκοινιά τα οποία κόπηκαν μόλις έγινε η προσεδάφιση. Το “Curiosity” προσεδαφίστηκε σε παλιό ποτάμι».
 
achived2012b   Ο δεύτερος Ελληνας του προγράμματος είναι ο άνθρωπος που προσεδάφισε το Curiosity στην επιφάνεια του Άρη. Ονομάζεται Περικλής Παπαδόπουλος και γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1963. Αφού τελείωσε το Λεόντειο Λύκειο αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αμερική το 1982 για να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να σπουδάσει Αέρο/Αστροναυτική, με ειδικότητα σε planetary exploration και hypersonics.
 
   Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Stanford με διδακτορικό το 1992. Από το 1987 εργαζόταν στο Κέντρο της NASA στο Silicon Valley της Καλιφόρνιας (NASA – Ames Research Center) για 20 χρόνια. Συμμετείχε σε προγράμματα για διάφορες αποστολές στο διάστημα συμπεριλαμβανόμενου ανάμεσα στα άλλα και του Marsh Science Laboratory (MSL).
 
Η ανάμειξη των νετρίνων
 
   Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να μετρήσουν την τρίτη γωνία ανάμειξης των νετρίνων τη θ13, κάτι που ελπίζουν ότι θα τους δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο το Σύμπαν γέμισε με ύλη και όχι με αντιύλη μετά τη Μεγάλη Εκρηξη.
 
achived2012dΤο πρόγραμμα Encode
 
   Το πρόγραμμα Encode, που στόχος ήταν να αποτελέσει μια εγκυκλοπαίδεια για την καλύτερη κατανόηση του γονιδιώματος, πέτυχε τελικά τον στόχο του, αφού από τα στοιχεία που προέκυψαν φαίνεται ότι το γενετικό υλικό είναι εξαιρετικά πιο πολύπλοκο απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι πρότινος.
 
Λέιζερ ακτίνων Χ
 
   Γερμανοί επιστήμονες κατάφεραν με τη χρήση ενός λέιζερ ακτίνων Χ να προσδιορίσουν τη δομή ενός ενζύμου το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για το παράσιτο Trypanosoma brucei (προκαλεί την ασθένεια του ύπνου), ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω παρατηρήσεις από τον «μικρόκοσμο».
 
Τα φερμιόνια Μαγιοράνα
 
   Μέσα στο 2012 παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά τα παράξενα αυτά σωματίδια, τα οποία είναι ταυτόχρονα και αντισωματίδια του εαυτού τους. Η έρευνα των Ολλανδών επιστημόνων φέρνει πιο κοντά την κατασκευή κβαντικών υπολογιστών, αφού τα σωματίδια αυτά θα ήταν ιδανικά για μια τέτοια χρήση.
 
achived2012eΩάρια από βλαστοκύτταρα
 
   Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν να φτιάξουν ωάρια ποντικιών από βλαστοκύτταρα τα οποία στη συνέχεια γονιμοποίησαν και μεταμόσχευσαν σε άλλα ποντίκια, τα οποία γέννησαν πολλούς και υγιείς απογόνους.
 
Ο ρομποτικός βραχίονας
 
   Πρόκειται για ένα τεχνολογικό επίτευγμα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με παράλυση να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες στον χώρο μέσω του ρομποτικού βραχίονα τον οποίο ελέγχουν με τη σκέψη τους.
 
Νίκος Κασκαράς
Joomla Social by OrdaSoft!