Λογοτεχνία & Τέχνη

loogoo

Λογοτεχνία και τέχνη τελευταία άρθρα

Μπαταρία Lap Top

ΒΕΛΤΙΩΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΤΟΥ LAPΤΟΡ ΣΑΣ

   imagesΣτο πέρασμα των χρόνων έχουμε γίνει μάρτυρες τεχνολογικών αναβαθμίσεων σε προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας όπως είναι το laptop, όπου συνεχώς αναβαθμίζονται είτε στο hardware κομμάτι τους (επεξεργαστής, οθόνη κ.α) είτε είναι στο λειτουργικό τους. Σε αυτό όμως που οι ειδικοί τα έχουν βρει μπαστούνια και δυσκολεύονται για δεκαετίες να αναβαθμίσουν είναι οι μπαταριές και η ενέργεια, που αποθηκεύεται σε αυτές ώστε να έχει μεγαλύτερη αυτονομία το laptop μας αλλά και διάρκεια ζωής η μπαταρία του.

   Μαζί θα δούμε ορισμένα πράγματα, τα οποία πρέπει να προσέξουμε από την πρώτη στιγμή αγοράς του προϊόντος για να διατηρήσουμε όσο περισσότερο γίνεται τον χρόνο ζωής της μπαταρίας μας. Αρχικά όταν αγοράσουμε ένα laptop θα πρέπει να γίνει πλήρη φόρτιση της μπαταριάς και επιπλέον θα πρέπει να το αφήσουμε στην πρίζα ρεύματος για τουλάχιστον 2-3 ώρες παραπάνω απ'ότι χρειάζεται ώστε η μπαταρία να "κλειδώσει’’ τη μέγιστη τιμή της στην χωρητικότητα ενέργειας. Είναι εξίσου σημαντικό αφού γίνει η παραπάνω διαδικασία να γίνει ξανά αλλά αντιστρόφως αυτή τη φορά. Μετά την πρώτη φόρτιση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το laptop χωρίς να είναι συνδεδεμένο στο ρεύμα μέχρι να αδειάσει τελείως η μπαταρία ή ακόμα καλύτερα μέχρι να φτάσει στο 1% εώς 5 % της χωρητικότητάς της. Με την παραπάνω διαδικασία (πλήρης φόρτιση και αποφόρτιση) η μπαταρία "καταλαβαίνει’’ καλύτερα την πλήρη χωρητικότητα της σε ενέργεια και κλειδώνει πιο σωστά τις τιμές της. Είναι επίσης σημαντικό να γίνει την πρώτη φορά αφού γίνει η αγορά αλλά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 1 - 1,5 μήνα) ώστε να διατηρούμε την μπαταρία μας σε φόρμα.

   batery1Εάν χρησιμοποιείτε το laptop μόνο στο σπίτι και σε συγκεκριμένη θέση για παραπάνω από 2 εβδομάδες είναι καλό να αποσυνδέσουμε την μπαταρία μας και να το χρησιμοποιούμε μόνο με την παροχή ρεύματος ή ακόμα εάν δεν το χρησιμοποιήσουμε καθόλου το laptop για το ίδιο χρονικό διάστημα, να αφαιρέσουμε την μπαταρία. Εάν χρησιμοποιείτε το laptop με την μπαταρία και έχετε συνδεδεμένες συσκευές όπως usb sticks, κάρτες 3g και σκληρούς δίσκους και δεν τα χρησιμοποιείτε, αυτά ξοδεύουν αρκετή από τη μπαταρία του φορητού σας. Για αυτό καλό είναι να τις αποσυνδέετε για να κερδίσετε αρκετές ώρες από την μπαταρία του laptop.

   Η οθόνη είναι το μεγαλύτερο σε κατανάλωση ενέργειας εξάρτημα γιατί δουλεύει συνεχώς. Όσο πιο φωτεινή η οθόνη τόσο μεγαλύτερη κατανάλωση κάνει. Δοκιμάστε να μειώσετε την φωτεινότητα σε βαθμό, που να μην ενοχλείστε και θα εκπλαγείτε με το πόσο διάρκεια ζωής θα εξοικονομήσετε. Σε λειτουργικά με windows μπορείτε να πάτε στον πίνακα έλεγχου και κατόπιν στην επιλογή ενέργειας όπου θα βρείτε έτοιμες επιλογές που αντικατοπτρίζουν τις δικές σας ανάγκες στον τομέα της ενέργειας.

Φάνης Φασκιώτης

Noizy's Tech Corner