= Κρητικά Χριστουγεννιάτικα Κουλουράκια Τηγανιού
Noizy's Chef

loogoo

Κρητικά Χριστουγεννιάτικα Κουλουράκια Τηγανιού

   Στην Κρήτη, Χριστούγεννα σημαίνει φαγητό και ρακί, κάλαντα και μαντινάδες. Εκτός από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, συνηθίζουμε να φτιάχνουμε και ετούτα εδώ τα κουλουράκια τηγανιού αφού αποτελούν ένα πανεύκολο γλύκισμα. Αφήστε, που τα περισσότερα υλικά τα έχουμε ήδη έτοιμα από τα μελομακάρονα, οπότε ο κόπος μας είναι μικρότερος (βλ. σιρόπι και υλικά για «πασπάλισμα»)
 
Η παρακάτω συνταγή μας δίνει περίπου 40 κουλουράκια.
 
Υλικά για τη ζύμη:
¾ νεροπότηρο ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
½ κουταλάκι (κ.γ) μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι(κ.γ) κανέλα
1 μπέικεν πάουντερ
1 κιλό (περίπου) αλεύρι
Λίγο (περίπου το 1/3 από το κ.γ) ξύσμα πορτοκαλιού

Υλικά για το σιρόπι:
1,5 φλιτζάνα (κούπα) μέλι
1 φλιτζάνα ζάχαρη
1 φλιτζάνα νερό
Υλικά για το πασπάλισμα:
1 φλιτζάνα καρύδια (χοντροκομμένα)
1 φλιτζανάκι του καφέ σουσάμι καβουρντισμένο
 
Εκτέλεση:
   Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μια ολιά (για λίγα λεπτά) και προσθέτομε την σόδα διαλυμένη στο πορτοκαλόζουμο (χυμό πορτοκαλιού). Ανακατεύομε ακόμη μια ολιά και βάνομε και (προσθέτουμε) την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το πέικι και φτιάχνουμε τη ζύμη. Προσοχή, η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή ώστε να μην κολλάει στο χέρι.
 
   Παίρνουμε τη ζύμη και τη πατούμε (πιέζουμε) με τον πλάστη ή με το χέρι μας, ώστε να έχει πάχος περίπου δύο εκατοστά. Κόβουμε την ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι του κρασιού και αμέσως μετά ξανακόβουμε στη μέση με ένα ρακοπότηρο για να σχηματιστεί το «κουλούρι» μας, ολοστρόγγυλο χωρίς κόλληση (όπως το ντόνατ).
 
4   Γεμίζουμε την κατσαρόλα μέχρι της μέση της με ελαιόλαδο. Μόλις κάψει το λάδι, τοποθετούμε τα κουλουράκια. Αρχικά θα τα δούμε να πάνε στο μπάτο (να βυθίζονται στην κατσαρόλα), δεν πρέπει να ανησυχήσομε γιατί αμέσως μετά θα βγουν απάνω (ανέβουν στην κορυφή). Εδά (τώρα) είναι η ώρα που πρέπει να τα γυρίσομε από την άλλη μπάντα (πλευρά). Μόλις δούμε ότι έχουν ροδίσει τα κουλούρια μας, τα βγάζουμε από τη φωτιά με μια σουρωτή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Όταν πια έχουν κρυώσει, είναι η ώρα να φτιάξουμε το σιρόπι.
 
   Για να φτιάξουμε το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι. Αφού λοιπόν βράσουν (περίπου ένα πεντάλεπτο) κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω στη φωτιά. Βουτάμε τα κουλουράκια στο σιρόπι για πολύ λίγο όμως και τα αφαιρούμε με τη σουρωτή κουτάλα. Ετοιμάζουμε την πιατέλα μας, με τα κουλουράκια και τα πασπαλίζουμε όλα με χοντροκομμένα καρύδια και σουσάμι.
 
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
 
Μαρία Παπατζανάκη
Joomla Social by OrdaSoft!