= Κρεατόπιτα Με Πράσο
Noizy's Chef

loogoo

Κρεατόπιτα Με Πράσο

   miltos oldΤο γεγονός, πως τις προάλλες είχα τα γενέθλιά μου, με έβαλε σε διάφορες σκέψεις ή αν μπορώ να το θέσω λίγο καλύτερα, αρκετές αναμνήσεις ήρθαν στην επιφάνεια. Επρόκειτο για πράγματα, που είχα ξεχάσει, σχεδόν θάψει βαθιά μέσα μου για πολλούς και αρκετα προσωπικούς λόγους.
 
   Η συγκεκριμένη επιλογή συνδέεται ξεκάθαρα με το παρελθόν μου, αφού στην ουσία πρόκειται για μια πίτα, που έμαθα από τη γιαγιά μου, αν και στην πορεία μετάλλαξα αρκετά τη συνταγή, χρησιμοποιώντας αρκετά δικά μου πράγματα και απορρίπτοντας αρκετές από τις παραδοσιακές συνήθειες. Γενικά μου αρέσει να πειραματίζομαι αρκετά με τη μαγειρική και να χρησιμοποιώ τη φαντασία μου.
 
   Ο βαθμός δυσκολίας είναι ιδιαίτερα χαμηλός και δεν θα πρέπει να τρομάζει κανέναν. Δείχνω ως άτομο μία ιδιαίτερη προτίμηση σε συνταγές, αρκετά εντυπωσιακές όσον αφορά τον τίτλο, πολύχρωμες, ιδιαίτερα γευστικές (κατά τα ελληνικά καθαρά πρότυπα) και ... εύκολες. Ποτέ πραγματικά δεν ήταν του γούστου οι περίεργες γκουρμέ διδαχές, που εμφανισιακά μπορεί να εντυπωσιάζουν, αλλά από γεύση είναι ένα απόλυτο μηδέν.
 
Για την παρασκευή της πίτας μας, για 4-6 άτομα περίπου, θα χρειαστούμε :
 
800γρ μοσχάρι (προσωπικά προτιμώ ελιά)
3-4 πράσα
1 κρεμμύδι
ελαιόλαδο
λίγη κανέλα
λίγο μπαχάρι
λίγο κόκκινο πιπέρι (γλυκό)
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί (ξηρό)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
αλάτι, πιπέρι (φρεσκοτριμμένο, κατά προτίμηση ανάμικτο)
 
1 γιαούρτι
αλεύρι (σκληρό)
1/2 ποτήρι κρασί (κόκκινο, ξηρό)
1 αυγό
μαγιά
ελαιόλαδο
αλάτι
 
   Ξεκινάμε σαφέστατα με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία είναι μια απλή και αρκετά κλασσική διαδικασία. Κάποιος την μαθαίνει μια φορά στη ζωή του και στη συνέχεια, με αρκετές παραλλαγές, μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σχεδόν σε κάθε αντίστοιχη παρασκευή. Παίρνουμε ένα βαθύ σκεύος και προσθέτουμε αρχικά το κρασί (εδώ θα πρωτοτυπήσουμε και θα πρέπει να με εμπιστευτείτε, αφού θα το αισθανθείτε στον ουρανίσκο σας όταν δοκιμάσετε μερικές ώρες αργότερο το τελικό αποτέλεσμα) και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά ένα προς ένα και ανακατεύουμε, ζυμώνουμε με τα χέρια καλά. Αφήνουμε τη ζύμη μας να "ξεκουραστεί", όπως συνηθίζουμε να λέμε, σκεπάζοντας πάντα με μια πετσέτα και εφόσον είναι χειμώνας, τοποθετώντας το σκεύος κοντά στη θέρμανση.
 
   Αρχικά κόβουμε το κρέας μας σε όσο πιο μικρά κομμάτια (κυβάκια) μπορούμε, ενώ το πράσο αντίστοιχα το κόβουμε σε ΛΕΠΤΕΣ ροδέλες. Θα χρειαστείτε καλά και κοφτερά μαχαίρια. Το μυστικό για μια σωστή και πάνω απ' όλα γρήγορη προετοιμασία οποιουδήποτε γεύματος είναι : τα καλά μαχαίρια. Όποιος έχει έστω και την παραμικρή αγάπη για την κουζίνα και τη μαγειρική, επιβάλλεται να επενδύσει και να αγοράσει ειδικά μαχαίρια καλής ποιότητας. Η διαφορά είναι πιστέψτε με τεράστια και καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός, πως ο κάθε chef κουβαλάει πάντα μαζί του τα δικά του προσωπικά μαχαίρια. Είναι πολύ απλά τα εργαλεία δουλειάς του.
 
   Παίρνουμε μία κατσαρόλα μέσα στην οποία σοτάρουμε ελαφριά το κρέας μας, μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε αρχικά τα πράσα και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά μας. Χαμηλώνουμε οπωσδήποτε τη φωτιά, σκεπάζοντας με το καπάκι την κατσαρόλα, αφήνοντας τα πράσα να βγάλουν τα ΠΟΛΛΑ ΥΓΡΑ τους και στη συνέχεια το μίγμα μας να τα απορροφήσει, αφού δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να είναι νερουλό. Θα χρειαστεί να σιγοβράσει για 20 λεπτά πάνω κατώ. Θα το παρακολουθείτε στενά.
 
   Από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι απλά. Αφού χωρίσουμε τη ζύμη μας σε δύο μεγάλες μπάλες, ανοίγουμε με έναν πλάστη την πρώτη και αφού λαδώσουμε ελαφριά το ταψί μας την απλώνουμε. Καλύπτουμε τη ζύμη μας με το κρασάτο μίγμα μας και από πάνω απλώνουμε το δεύτερο φύλο, το οποίο έχουμε επίσης ανοίξει. Προσέχουμε να "κολλήσουμε" καλά όλες τις πλευρές των φύλων για να μη χυθεί το μίγμα μας μέσα στο ταψί. Λαδώνουμε πάρα πολύ ελαφριά με ένα πινέλο το πάνω μέρος, χαράσουμε επίσης ανεπαίσθητα και τοποθετούμε το ταψί μας στο φούρνο, κατά προτίμηση στους 180ο βαθμούς, για μία ώρα περίπου. Απολαμβάνουμε την πίτα μας πίνοντας κόκκινο κρασί φυσικά.
 
   Καλή σας όρεξη!
 
Μίλτος Λυμπιτσούνης
ΥΓ μέχρι την επόμενη φορά, ένα τραγούδι με αρκετό νόημα.

kreatopita-1

Joomla Social by OrdaSoft!