= Γλυκάλμυρη Κρεατόπιτα Με Σταφίδες Και Αμύγδαλα
Noizy's Chef

loogoo

Γλυκάλμυρη Κρεατόπιτα Με Σταφίδες Και Αμύγδαλα

 
   Ναι, ξέρω, όποιος το διαβάσει θα αναρωτηθεί τι είναι αυτό. Έτσι και εγώ. Δεν ήταν τυχαίο που η πρώτη φορά που έφτιαξα την εν λόγω συνταγή ήταν για πρωτοχρονιάτικο τραπέζι! Θα μου πεις, κάτω στον κάμπο η παράδοση θέλει κρεατόπιτα για Βασιλόπιτα, αλλά δεν ήταν αυτός ο λόγος, άλλωστε, τι σχέση έχω εγώ με την Θεσσαλία; Όχι, καμία, απλά μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον αλλά την φοβόμουν ταυτόχρονα. “Και αν δεν μ’ αρέσει, ποίος θα το φάει ολόκληρο ταψί;” και μετά “Ναι, αλλά αν την προσφέρω σε κόσμο, όλο και κάποιον υποστηρικτή θα βρει.” Και έτσι ξεκίνησα τα ψώνια για την παράδοξη πίτα μου.
 
 
Για 8-10 άτομα χρειάζονται:
250 γρ. συκωτάκια πουλιών κατεψυγμένα
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
400 γρ. κιμάς χοιρινός
1 φλιτζ. κρασί Μαυροδάφνη
1 φλιτζ. μαύρες σταφίδες
2 ξύλα κανέλας
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
2/3 φλιτζ. ρύζι ελληνική Καρολίνα, μουσκεμένο σε ζεστό νερό για 15’ και στραγγισμένο
1 φλιτζ. ζωμό κότας
½ φλιτζ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα (όχι ασπρισμένα)
½ φλιτζ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, χοντροκοπανισμένα
1-2 κουτ. σούπας ζάχαρη (κατά βούληση)
½ κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
αλάτι/πιπέρι
1 πακέτο σφολιάτα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζ. γάλα εβαπορέ
ζάχαρη άχνη και σκόνη κανέλα, για πασπάλισμα
 
   Όχι, μην αλλάζετε σελίδα με την απορία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα! Άχνη έγραψα, όντως! Είπαμε, είναι γιορτινή η συνταγή και η γεύση της θυμίζει πολύ την Χριστουγεννιάτικη γέμιση της γαλοπούλας, απλά λείπουν τα κάστανα. Για μένα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις και όσοι την δοκίμασαν εκείνο το βράδυ έμειναν ευχαριστημένοι.
 
   Αφήνουμε τα συκωτάκια εκτός κατάψυξης να μαλακώσουν λίγο και τα ψιλοκόβουμε όσο είναι ακόμη μισοπαγωμένα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι και τα σοτάρουμε μέχρι να πάψουν να είναι κόκκινα (5’). Αφού προσθέσουμε και τον κιμά, σοτάρουμε για άλλα 5’. Προσθέτουμε στο τηγάνι το κρασί, τις σταφίδες, τα ξύλα κανέλας και το μπούκοβο και τα σιγοβράζουμε για άλλα 15’ σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μην έχει αίμα ο κιμάς. Η αλήθεια είναι ότι αντί για Μαυροδάφνη εγώ χρησιμοποίησα κόκκινο ημίγλυκο που είχα εύκαιρο. Επίσης, θέλοντας να εμπλουτίσω λίγο ακόμα την συνταγή, αντί για 1 φλιτζάνι σταφίδες, έβαλα 2/3 και το συμπλήρωσα με cranberries.
 
   Στη συνέχεια απομακρύνουμε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι, το ζωμό κότας, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τη σκόνη κανέλας και λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειαστεί με αλατοπίπερο. Την αφήνουμε να κρυώσει.
 
   Όταν γίνει και αυτό, βγάζουμε τα ξύλα κανέλας και ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
 
   Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς το ταψί μας, απλώνουμε στον πάτο του ένα κομμάτι σφολιάτας, έτσι ώστε να περισσεύει λίγο από όλες τις πλευρές, και το τρυπάμε μερικές φορές σε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι. Γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά και τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο από πάνω. Αλείφουμε με το γάλα όλη την πάνω πλευρά και ότι περισσεύει από το κάτω φύλλο, το οποίο μετά φέρνουμε από πάνω, σκεπάζοντας τις άκρες. Χαρακώνουμε την πίτα ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών που θέλουμε και την τοποθετούμε στον φούρνο για 1’, στην διάρκεια του οποίου πιτσιλάμε με νερό την επιφάνεια μερικές φορές. Στην πορεία ψήνουμε για άλλα 15’-20’ στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η πίτα. Την καλύπτουμε χαλαρά με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 5’-10’. Κλείνουμε τον φούρνο και την αφήνουμε μέσα για 5’.
 
   Όταν την βγάλουμε, και αφού έχει κρυώσει για 5-10’, την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα, την κόβουμε και την σερβίρουμε.
 
   Και τώρα που ολοκλήρωσα τον τρόπο παρασκευής, πρέπει να προσθέσω και κάτι ακόμα, αλλιώς θα με κυνηγάνε οι τύψεις. Η αλήθεια είναι ότι στο τεύχος Οκτωβρίου 2004 του περιοδικού «Gourmet» η συνταγή αναφέρει “2 πακέτα σφολιατάκια βουτύρου τετράγωνα ή στρογγυλά”, αλλά εγώ προτίμησα να φτιάξω πίτα και όχι ατομικά πιτάκια για να γλιτώσω χρόνο από την προετοιμασία, κάτι που με βοήθησε πάρα πολύ. Ελπίζω να μην την φοβηθείτε ούτε εσείς και να την δοκιμάσετε. Περιμένω εντυπώσεις!
 
Χρόνος προετοιμασίας: περίπου 1 ώρα και 30’
Βαθμός δυσκολίας: 3/5
Βαθμός αποτελέσματος: 5/5
 
Χριστίνα Κεχαγιά
glykalmirikreatopita noizy
Joomla Social by OrdaSoft!