= Gibanica
Noizy's Chef

loogoo

Gibanica

 GIBANICA22
 
Η πιο εύκολη τυρόπιττα
    
Πριν γράψουμε για τη συνταγή να πούμε δυο λόγια για την λέξη "πίττα", που κακοποιήθηκε από την νεοελληνική. Η  λέξη προέρχεται  από το  ρήμα  πιττακώνω,  που  σημαίνει πιέζω - ισιώνω. Από το ίδιο ρήμα είναι και η λέξη "pizza", η οποία λόγω της γραφής με το χέρι κατά τον μεσαίωνα τα δυο "ταυ" διαβάστηκαν "zz", που στα ιταλικά προφέρονται σαν μαλακό τς.

Η συνταγή τώρα:
   Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ετοιμάζουμε σε ένα μπολ μείγμα από 3 αυγά καλά χτυπημένα, 400γρ τριμμένο λευκό τυρί, μισό ποτήρι λάδι, μισό ποτήρι νερό (έχουμε μέσα ανακατέψει 1 κουταλάκι baking powder), ένα ποτήρι γιαούρτι απλό (όχι στραγγιστό), ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Στρώνουμε στο ταψί ένα φύλλο κρούστας για πίττα, τσαλακώνουμε με τη χούφτα μας άλλα 12 φύλλα τα βουτάμε ένα–ένα στο μείγμα και τα τοποθετούμε έτσι υγρά όπως είναι, το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο στρωμένο φύλλο ώστε να απλωθούν χωρίς να στριμώχνονται σε όλη την επιφάνεια. Σκεπάζουμε με ένα ακόμα φύλλο και αφού το λαδώσουμε ελαφρά φουρνίζουμε για 50 λεπτά.

ΠΡΟΣΟΧΗ
1. Το ταψί πρέπει να είναι λαδωμένο.
2. Ψεκαζουμε ελαφρά την επιφάνεια με λίγο νερό, αφού έτσι γίνεται πιο τραγανή.

Angelina Vojt
 
Joomla Social by OrdaSoft!