= Τούρτα Πραλίνα Με Καραμελωμένα Φουντούκια
Noizy's Chef

loogoo

Τούρτα Πραλίνα Με Καραμελωμένα Φουντούκια

   tourtasdddMια από τις πρόσφατες Κυριακές ήταν τα γενέθλια της φίλης μου της Χριστίνας, τα οποία αποφασίσαμε να γιορτάσουμε στον αγαπημένο Toni Sfino, στο Love Theatre. Συζητώντας με τις άλλες κοπέλες της παρέας, πέταξα την ιδέα να φτιάξω εγώ μια τούρτα, από της συνταγές που έχω μαζέψει κατά καιρούς, αντί να αγοράσουμε κάτι από το ζαχαροπλαστείο. Τα κορίτσια το δέχτηκαν και έτσι άρχισα να ψάχνω. Μια συνταγή για τούρτα πραλίνα μονοπώλησε το ενδιαφέρον μου. Τα υλικά εύκολα να βρεθούν και η διαδικασία φαινόταν απλή.

Για 8 άτομα χρειάζονται:
o    400 γρ. ζάχαρη
o    200 γρ. γλυκόζη
o    300 γρ. φουντούκια σπασμένα
o    400 ml κρέμα γάλακτος 35%
o    400 γρ. πραλίνα φουντουκιού
o    1 παντεσπάνι σοκολάτας σε φέτες

   Βάζουμε την γλυκόζη και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας σχεδόν όλη την ώρα, μέχρι το μείγμα να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και να μοιάζει με μέλι. Κλείνουμε το μάτι και ρίχνουμε μέσα τα φουντούκια, τα οποία καλό θα είναι να είναι λίγο ζεστά για να μην παγώσουν την καραμέλα. Ανακατεύουμε καλά για να καλυφθούν όλα. Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα πάνω. Σκεπάζουμε με ένα δεύτερο κομμάτι και με ένα πλάστη απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια της λαδόκολλας, φτιάχνοντας μια πλάκα 0,5 εκατοστών περίπου. Όταν κρυώσει πια, μπορούμε να την σπάσουμε σε μικρότερα κομμάτια. Προσωπικά χρησιμοποίησα διάφορα μέσα για να το καταφέρω! Αρχικά με ένα σφυράκι για να έχω μικρότερες επιφάνειες και να μπορεί να μπει στο blender, αλλά, επειδή ήταν πολύ σκληρή η καραμέλα και φοβήθηκα μη το χαλάσω, κατέληξα με ένα αυτοσχέδιο γουδί, ώσπου τα κομμάτια να φτάσουν ξανά το μέγεθος των φουντουκιών περίπου. Επίσης, κράτησα στην άκρη μια φετούλα από το αρχικό σπάσιμο για να διακοσμήσω στο τέλος την τούρτα, μαζί με μερικά φουντούκια που δεν καραμέλωσα και μερικές από τις μικρές σπασμένες μπουκίτσες.

   Στη συνέχεια χτυπάμε με το mixer την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί. Η αλήθεια είναι οτι την πρώτη φορά που επιχείρησα να φτιάξω σαντιγί ήταν μια αποτυχία. Μου έδωσαν δύο συμβουλές και από τότε δεν έχω κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Πλέον, πάντα χρησιμοποιώ κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά και δεύτερον, ακολουθώ μια κυκλική φορά της ίδιας κατεύθυνσης με το mixer, χωρίς να κάνω άναρχες κινήσεις. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά την πραλίνα συνεχίζοντας να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Αφού γίνουν ένα, ρίχνουμε τα καραμελωμένα φουντούκια ανακατεύοντας χειροκίνητα πλέον.

   Στο τελικό στάδιο μουσκεύουμε το παντεσπάνι με λίγο κονιάκ (για το twist της συνταγής εγώ προτίμησα ένα λικέρ homemade by daddy cool που είχα στην κάβα) και το τοποθετούμε σε κάποια φόρμα ή σε τσέρκι (στην ανάγκη φτιάχνουμε ένα εκείνη τη στιγμή διπλώνοντας λίγο αλουμινόχαρτο σαν μια μακρόστενη λωρίδα, της οποίας τις άκρες θα ενώσουμε με κάποιο αυτοκόλλητο). Συμπληρώνουμε μέχρι πάνω με το μείγμα και διακοσμούμε με τα υλικά που έχουμε κρατήσει απο πριν ή με οτιδήποτε άλλο θεωρούμε οτι ταιριάζει. Τέλος αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για καμιά ώρα για να σφίξει και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

   tourtamega LARGE t 157761 902855 type12015Αν εξαιρέσουμε την όψη της τούρτας, που εμένα δεν με ξετρέλανε αλλά κανείς άλλος δεν πρόσεξε, όλοι κατενθουσιαστήκαμε από την γεύση της και σίγουρα την συστήνω - αρκεί να έχετε βρει ήδη τρόπο να σπάσετε την καραμέλα γιατί εκεί είναι η ταλαιπώρια! Επίσης, μην αγχωθείτε με το να φτιάξετε το παντεσπάνι. Στο super market έχει έτοιμες βάσεις για τούρτα. Προσωπικά δεν πήρα καν την σοκολατένια γιατι έβγαινε σε πακέτο των τριών επιπέδων, αλλά προτίμησα την απλή που μου έδινε την επιλογή. Είναι τόσο γεμάτη η γεύση της που δεν νομίζω να φάνηκε καν η διαφορά.

   Το Σαββατόβραδο εξελήχθηκε σε απόλυτη επιτυχία, τα παιδιά πάνω στην σκηνή δώσανε ρέστα once again και όλοι περιμένουν αυτή τη δημοσίευση για να μπορούν να φτιάχνουν και μόνοι τους την τούρτα. Α, ναι, και για να είμαστε και ακριβοδίκαιοι και να μην μας κυνηγάνε - και με το δίκιο τους - μετά, την συνταγή αυτή την βρήκα στο περιοδικό AB MAGAZINE, τεύχος #37. Παρακάτω είναι και η προσωπική μου εκτίμηση. Ελπίζω να σας αρέσει αν τη δοκιμάσετε!

Χρόνος προετοιμασίας: 30’ - 45’
Βαθμός δυσκολίας: 2/5
Βαθμός αποτελέσματος: 4/5

Χριστίνα Κεχαγιά
tourtaDSC 4248 L
Joomla Social by OrdaSoft!