= While My Guitar Gently Weeps
Mindfield

loogoo

While My Guitar Gently Weeps

StreamImage

   boyguitarTελείωσε και ο Αύγουστος και μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο. Ένας μήνας που για μένα δείχνει ότι αρχίζει ο χειμώνας. Τα παιδιά προετοιμάζονται για τα σχολεία , οι γονείς γυρνάνε από διακοπές και επιστρέφουν στην εργασία τους.  Οι μαθητές μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν γραφτεί στο σχολείο, σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα κλπ κλπ. Στο τέλος αφήνουν κυρίως δραστηριότητες όπως μουσική, εικαστικά και άλλα καλλιτεχνικά. Γίνεται όμως η εξεύρεση  καθηγητή μουσικής με σωστά κριτήρια ή πάντα ο οικονομικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο. Ειδικά στην εποχή που ζούμε;

   Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχει πληθώρα εξαιρετικών καθηγητών, που μπορούν να διδάξουν σε όλα τα επίπεδα. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια πολλοί μουσικοί έχουν εντρυφήσει στην μουσική διδασκαλία, καθιστώντας την αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής τους καριέρας. Ο χαρακτηρισμός καλός καθηγητής είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Εξαρτάται τι ζητάει κανείς από έναν δάσκαλο και τι θέλει να μάθει. Σίγουρα η επιλογή καθηγητή για έναν αρχάριο μαθητή ή τον γονέα του, μπορεί να φαίνεται πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα πρέπει να λάβει υπόψη του, τους εξής παράγοντες (η σειρά είναι τυχαία) :

-    Αν επιθυμεί  ιδιαίτερα μαθήματα ή σε ωδείο
-    Αν  το ωδείο ή ο καθηγητής βρίσκονται μακριά από το σπίτι
-    Ποιο το μηνιαίο κόστος σε κάθε περίπτωση
-    Αν το εκπαιδευτικό προφίλ του καθηγητή ταιριάζει στις ανάγκες του παιδιού του
   220px-Greg howe lagunaΠολλοί γονείς (ή και μαθητές), εσφαλμένα πιστεύουν, ότι για τα πρώτα βήματα μπορούν να προσλάβουν ένα καθηγητή χωρίς εμπειρία, ο οποίος μόλις βγήκε από ένα ωδείο ή σπουδάζει ακόμα, απλά και μόνο επειδή μπορεί να παίρνει 10 Ευρώ την ώρα. Θεωρούν, ότι στο ξεκίνημα όλοι θα κινηθούν με τον ίδιο τρόπο. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Ο δάσκαλος μουσικής με πολυετή εμπειρία θα δει πιο γρήγορα τις αδυναμίες του μαθητή και θα τον βοηθήσει με τον σωστό τρόπο ώστε να τις  ξεπεράσει. Επίσης, θα εξετάσει  τα προτερήματα του και θα προσπαθήσει να τα ενδυναμώσει ακόμα πιο πολύ. Ακόμα, λόγω της μεγάλης του εμπειρίας θα βοηθήσει τον εκπαιδευόμενο  να βελτιωθεί ταχύτερα (αν φυσικά και ο ίδιος προσπαθεί και μελετάει).  Από την άλλη οπτική γωνία, δεν είναι σωστό για έναν αρχάριο που θέλει να μάθει κιθάρα να ζητήσει για καθηγητή τον John Scofield, τον Steve Vai, Petrucci κλπ (δηλαδή τον κορυφαίο στο είδος του) διότι τότε θα υπάρξει θέμα σχετικά με τον οικονομικό τομέα του θέματος. Υπάρχουν πιο συμβατικές λύσεις οι οποίες στο ξεκίνημα εκμάθησης κάποιου πρωτάρη, θα του αποφέρουν εξίσου σημαντικές γνώσεις.  Η επιλογή καθηγητή θα πρέπει  σαφώς να είναι πολύ προσεκτική.

   Βεβαίως, όπως ισχύει για όλα τα πράγματα στην αγορά, έτσι και στην μουσική ό,τι δίνεις παίρνεις. Δεν θα έχεις στη διάθεση σου έναν πολύ καλό καθηγητή στο ίδιο budget με έναν καθηγητή o οποίος διαθέτει  ελάχιστη ή μηδενική διδακτική εμπειρία. Θα πρέπει τα μαθήματα να θεωρούνται και ως μια μορφή επένδυσης η οποία  θα παίξει σίγουρα ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του μαθητή. Γι' αυτό το λόγο δεν πρέπει να επιδοθεί κανείς σε άσκοπες σπατάλες και υπερβολές.

480722 315463498549014 913686998 n   Μέσα από την καθημερινή τριβή με ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με την μουσική, αλλά και έχοντας γνωρίσει από κοντά καταξιωμένους καλλιτέχνες καταλήγω στο εξής απλό και χρήσιμο συμπέρασμα. Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο δέντρο διότι έτσι κινδυνεύουμε να χάσουμε το δάσος. Ακόμα και αν θελήσει κάποιος να ασχοληθεί με κάτι συγκεκριμένο θα πρέπει να λάβει γενικές γνώσεις. Αυτές είναι οι πιο χρήσιμες σε αυτή του την προσπάθεια. Έτσι θα αποκτήσει εμπειρίες και θα διευρύνει τους πνευματικούς και μουσικούς του ορίζοντες. Δεν θα πρέπει να δίνεται απόλυτη προσοχή στο μουσικό όργανο αλλά και στο πως νιώθουμε και πως σκεφτόμαστε για αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε και να μάθουμε. Γνωστά ονόματα της μουσικής δεν ξύπνησαν μια μέρα και αποφάσισαν ότι θέλουν να κάνουν κάτι συγκεκριμένο. Μέσα από τις επιρροές τους, κάτι το οποίο είναι απίστευτα σημαντικό, φιλτράρανε το δικό τους προσωπικό ύφος και δημιούργησαν κάτι μοναδικό και πρωτοποριακό. Για παράδειγμα, οι Rolling Stones είχαν σημαντικές blues και jazz επιρροές. Ότι μαθαίνει κανείς είναι χρήσιμο και βοηθάει στην εξέλιξη της μουσικής του παιδείας. Εν κατακλείδι, τα εφόδια που θα συλλέξει κάποιος κατά την διάρκεια της μουσικής του εκπαίδευσης είναι σημαντικότατα. Και όχι μόνο αυτά αλλά και το πρόσωπο το οποίο θα του τα δώσει. Γι' αυτό το λόγο δεν πρέπει να τεθεί σαν κύριος παράγοντας το οικονομικό θέμα, διότι μιλάμε για μια διαδικασία που θα διαμορφώσει την μουσική ταυτότητα του μαθητή αλλά και την προσωπικότητα του σαν άνθρωπος.

Θεοδόσιος Κοσμίδης
* Ο Θεοδόσιος Κοσμίδης είναι απόφοιτος με Bachelor από το Music Coservatorium in Maastricht (Ολλανδία) με ειδίκευση στην παιδαγωγία και σήμερα διαμένει μόνιμα στην Αθήνα. Μπορείτε να επισκεφτείτε την προσωπική του σελίδα εδώ, ενώ έχετε τη δυνατότητα να τον δείτε ζωντανά με τη μπάντα του την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στο Half Note (Αθήνα).
384273
Joomla Social by OrdaSoft!