= Vladimir Franz: Η δερματοστιξία θα τον βγάλει νικητή;
Mindfield

loogoo

Vladimir Franz: Η δερματοστιξία θα τον βγάλει νικητή;

   Είναι ο Vladimir Franz ο πιο διαφορετικός υποψήφιος για Πρόεδρος της Τσεχίας; Όλα τα διεθνή ΜΜΕ απαντούν ναι, από την στιγμή που ο άνδρας με τα πολλά τατουάζ εκδήλωσε την επιθυμία να συμμετάσχει στις Προεδρικές εκλογές της χώρας. Ο πρώτος γύρος των εκλογών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, δεν έδωσε προβάδισμα τον υποψήφιο με το παράξενο προφίλ, παρόλο που οι τελευταίες έρευνες έδειχναν να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στον αγώνα για την κατάληψη του ύπατου αξιώματος της Τσεχικής Δημοκρατίας. Ο Franz δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά και μόνο που καταφέρνει να αφυπνίσει πολιτικά μια μερίδα νέων ανθρώπων, είναι σημαντικό για τους Τσέχους.
 
 vladimirfranzmindfield01Το σώμα του κ. Franz είναι καλυμμένο εξολοκλήρου από μαύρο, πράσινο και κόκκινο μελάνι. Παντού, στο σώμα, στα χέρια και στο πρόσωπο. Μια τεράστια ζωγραφιά καλύπτει κάθε γωνιά του προσώπου του, και μόνο τα μάτια του είναι αυτά που ξεχωρίζουν μέσα στο μαύρο φόντο. Ζωγραφιά, σαν αυτές που έμαθε να κάνει, στα ιδιαίτερα μαθήματα ζωγραφικής, ιστορία της τέχνης και της μουσικής. Παρόλο που σπούδασε Νομική και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την διδασκαλία, ο 54χρονος Vladimir Franz είναι σήμερα συνθέτης όπερας, ζωγράφος και καθηγητής στην Ακαδημία εφαρμοσμένων Τεχνών της Πράγας. Έζησε τη ζωή του αντισυμβατικά και μέσα στην Τέχνη. Ο ίδιος παραδέχεται πως η ανάμειξη του με την πολιτική, ήρθε μετά από πρόταση μιας ομάδας οπαδών του, οι οποίοι σχεδόν τον παρακάλεσαν να εισέλθει στον πολιτικό στίβο.
 
   Η όψη του Vladimir Franz μπορεί να είναι ασυνήθιστη για μερικούς, όμως για κάποιους άλλους αποτελεί την ελπίδα της Τσεχίας… Η υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές εκλογές της Τσεχίας, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, τόσο για την εμφάνισή του, όσο και για την πολιτική του απειρία. Ο Franz δεν έχει πολιτική εμπειρία και ομολογεί πως οι γνώσεις του σχετικά με οικονομικά θέματα είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Στην Τσεχία η μετάβαση στη Δημοκρατία κατέληξε στη διαμόρφωση μια τάξης πολιτικών, οι οποίοι συχνά προκαλούν το λαό με τα σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής. Σχεδόν 20 χρόνια μετά από την πτώση του Κομμουνισμού, η Τσεχία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό σημείο, κρίσιμο για το μέλλον της χώρας. Αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς έρχεται να καλύψει ο Franz.
 vladimirfranzmindfield02
  
   Ο 54χρονος βασιλιάς των τατουάζ κατέβηκε ως ανεξάρτητος, δεν εκπροσωπεί κανένα κόμμα, αγωνίζεται κατά της διαφθοράς και στον προεκλογικό του λόγο δίνει σημασία στην εκπαίδευση και το ήθος του έθνους. Παρουσιάζεται ως εκσυγχρονιστής, με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα θέματα πολιτισμού και παιδείας, όμως τον ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο κινείται είναι περισσότερο ασαφές από αυτό των αντιπάλων του.
 
   Κατάφερε να συγκεντρώσει 88.000 υπογραφές για να θέσει υποψηφιότητα, 33.000 περισσότερες από αυτές που απαιτούνται από τον νόμο.
 
   Σχεδόν ολόκληρο το εκλογικό του επιτελείο στήριξε εθελοντικά την υποψηφιότητα του. Ακόμη και καθηγητές οικονομικών από πανεπιστήμια της Τσεχίας, συνεισέφεραν χωρίς αντάλλαγμα τις υπηρεσίες τους για την διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος. Τα media αναφέρουν ότι έχει ξοδέψει μόλις 20.000 ευρώ για τους σκοπούς της καμπάνιας του και δεν έχει εκτυπώσει ούτε μία αφίσα. Έκανε την προεκλογική του εκστρατεία κυρίως από το διαδίκτυο και στη σελίδα του στο facebook έχει 66.144 φίλους/ υποστηρικτές, για να προβάλει και τις απόψεις του, αλλά και την αγάπη του για τα τατουάζ.
 
vladimirfranzmindfield03
  
   Όμως πως τον αντιμετωπίζει ο κόσμος; Ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος χλευάζει την εικόνα του και δεν τον θεωρεί σοβαρό πολιτικό. Για κάποιους άλλους όμως, κυρίως τους νέους ψηφοφόρους, η αντισυμβατική εμφάνιση του Franz, κάθε άλλο παρά αποτρεπτική είναι. Αρκεί όμως μια extreme persona για να σε πείσει ότι μπορεί να σου αλλάξει το μέλλον; Φαίνεται ότι τελευταία, οι εναλλακτικές προσωπικότητες είναι πολύ της μόδας για ηγέτες κολεκτίβων και κομμάτων. Η λογική λέει ότι για να παρθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις χρειάζονται και ομοειδείς καθοδηγητές. Κάποιοι όμως δεν έχουν την ίδια άποψη. «Τα τατουάζ δεν κάνουν τη διαφορά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Jakub Fisera, φοιτητής στην Πράγα, προσθέτοντας ότι η έλλειψη εμπειρίας του Franz στην πολιτική είναι μεγάλο πρόβλημα.
 
   Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν. Ποιος, είναι περισσότερο ρατσιστής; Αυτός που τον κακολογεί για την extreme εμφάνισή του ή όλοι εμείς που τον θεωρούμε σπάνιο φαινόμενο και βαλθήκαμε να ασχοληθούμε με το ποιόν του; Πόσο βοήθησαν ή όχι τα media να φανεί το αληθινό πρόσωπο του κ.Franz πίσω από το μωσαϊκό της δερματοστιξίας; Μπορεί να αντικρούσει έναν αλλοεθνή ηγέτη όταν βρεθεί στο Κοινοβούλιο για να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα; Ξέρει τι είναι η παγκόσμια οικονομία; Μέχρι πότε οι κοινωνίες θα συνεχίσουν να κρίνουν τους ανθρώπους όχι από την εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά από το έργο που έχουν να προσφέρουν; Πότε, εφόσον μιλάμε για ανθρώπους, θα πάψουμε να χρησιμοποιούμε τίτλους, που να περιέχουν τις λέξεις παράξενος, alien, avatar, κτλ.;
 
   Τι λέει σχετικά ο κ. Vladimir Franz; «Η τέχνη του τατουάζ συνοδεύει την ανθρωπότητα από αμνημονεύτων χρόνων. Εκτός από την αρχική μαγεία και τελετουργική, αντιπροσωπεύει επίσης μια αισθητική λειτουργία. Φυσικά - μια αισθητική άποψη είναι θέμα του κάθε ελεύθερο άτομο. Τατουάζ είναι μια έκφραση της ελεύθερης βούλησης, δεν αγγίζει την ελευθερία των άλλων. Είναι μια έκφραση των μόνιμων και αμετάβλητη απόφαση να σηκωθούν για τη γνώμη σας, τόσο σε καλές και κακές… Τα τατουάζ μου είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας σοφιστικέ έννοια και όχι μια ξαφνική συγκίνηση. Τα σχέδια στο σώμα μου προϋπήρχαν της απόφασης μου να ασχοληθώ με την πολιτική».
 
Κατερίνα Νικολακούλη
 
Υ.Γ. Το κείμενο είναι αφιερωμένο σε έναν άνθρωπο που μισεί τις κάθε είδους ταμπέλες και που τον τελευταίο καιρό ασκεί πάνω μου μεγάλη επιρροή.
 
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!