Mindfield

loogoo

Ψέμα : Τέχνη παραπλάνησης ή ηθική ύβρις;

 
truthlies3   Υπάρχει αλήθεια καλό και κακό ψέμα; Ποιος είναι εκείνος που το ορίζει αυτό και με ποια κριτήρια; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν πως τα κατα συνθήκη ψέματα δεν κάνουν κακό. Πως γίνεται να ηθικοποιηθεί ένα ψέμα άραγε;...Αναρωτιέμαι...
 
   Το ψέμα είναι απόκρυψη της αλήθειας. Η αλήθεια σε κάθε περίπτωση δείχνει μια πραγματική κατάσταση των πραγμάτων και σε βοηθά να πάρεις αποφάσεις, είτε θετικές είτε αρνητικές. Βέβαια, η αλήθεια, θα αναρωτηθείτε με τη σειρά σας, ποια είναι τελικά; Είναι μία; Είναι πολλές; Είναι η αλήθεια του καθενός; Τι από όλα; Οπότε και ποιο από όλα τελικά είναι ψέμα;
 
   Έναν ενήλικα αν τον ρωτούσες αν είναι κακό το να λέμε ψέματα θα σου απαντούσε φυσικά και ναι. Πάρολαυτα, με το που θα χτυπούσε το τηλέφωνο εκείνη τη στιγμή και ήταν κάποιος φίλος που δεν τον είχε και πολύ όρεξη και τον καλούσε να βγούνε θα του έλεγε “έχω δουλειά”, και όχι την αλήθεια...
 
truthlies   Είμαι 100% σίγουρη πως όλοι έχουμε μπει στην διαδικασία του να πούμε ψέματα. Άρα κατα ένα τρόπο για πολλούς είναι αποδεκτό αυτό, και συσπειρρώνει συν τω χρόνω αλληλέγγυους υποστηρικτές. Πολλοί επιστήμονες και ερευνητές έχουν δηλώσει κατα καιρούς πως το ψέμα είναι κάτι το αναπόφευκτο για την φύση του ανθρώπου.
 
   Έρευνες λένε πως οι άνθρωποι λένε ψέματα κυρίως για να καλύψουν την ανασφάλεια τους και να γίνουν αρεστοί στους συνομιλητές τους. Το ψέμα είναι ένα είδος διπλωματίας θα λέγαμε, για να μπορείς να χειραγωγείς πιο εύκολα κάποιον ή κάποια για να για την επίτευξη συγκεκριμένων σκοπών και στόχων.
 
   Θυμάμαι όταν ήμασταν μικροί, που μας λέγανε γονείς, θείες, γιαγιάδες, πως "αν τυχόν ξαναπείς ψέμα θα σου βάλω πιπέρι στο στόμα”... Μας τρόμαζε λίγο, άσχετα που δεν το δείχναμε, εμείς όμως είχαμε καταφέρει να κάνουμε αυτό που θέλαμε. Είτε να πάρουμε το παγωτό πύραυλο από το ψιλικατζίδικο που θα είχε και δώρο, είτε να κάτσουμε σπίτι γιατί πονάει η κοιλίτσα μας για να δούμε παιδικά...
 
truthlies2   Βέβαια, σε μια κοινωνία που σε γαλουχεί ως προς αυτό τον τρόπο επιβίωσης, τι να πεις; Ναι, μας διδάσκουν καθημερινά και το πασάρουν με διάφορους τρόπους και μέσα, πως εξαπατώντας πας μπροστά. Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει από γνωστούς και φίλους σας να λένε “εντάξει μωρε θα πάρω τηλέφωνο αύριο στην υπηρεσία μου, θα το παίξω άρρωστος, να πάρω άδεια και καθαρίσαμε για το τριήμερο”! Η ζωή τη σήμερον ημέρα σε θέλει γρήγορο και αποτελεσματικό στην λήψη αποφάσεων, οπότε αυτό από μόνο του κάνει πιο επιτακτική ακόμη τη ανάγκη για αλήθεια και όχι για εξαπάτηση.
 
   Ο ψυχολόγος Robert Feldman, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ύστερα από έρευνα 25 και, ετών, καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι ψεύδονται και μάλιστα συστηματικά, γιατί αυτό διευκολύνει την συμβίωση τους με τους άλλους άνθρώπους. Και εξηγεί, λέγοντας πως αυτός που ψεύδεται είναι σε θέση ισχύος έναντι τους συνομιλητή του μιας και του δίνεται η δυνατότητα να καταφέρνει τους σκοπούς του με λιγότερο κόστος και χρόνο από ότι αν έλεγε την αλήθεια.
 
   Ώρες ώρες σκέφτομαι πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η τεχνική παραπλάνησης και εξαπάτησης και πόσο μαζικά χρησιμοποιείται από τον χώρο της διαφήμησης, της τεχνολογίας, των πολιτικών ηγετών...
 
   Οι περισσότεροι που λένε αλήθεια υποφέρουν από άγχος μη τυχόν και δεν γίνουν αρεστοί και αποδεκτοί. Σίγουρα μακροπρόθεσμα νιώθουν πιο ισσοροπημένοι με τον εαυτό τους αλλά κατα την διάρκεια νιώθουν ένοχοι. Είναι τρελό πραγματικά αλλά ισχύει!
 
truthlies4   Διάβαζα διάφορα άρθρα περί ψέματος και αλήθειας και το διαχωρισμό ανάμεσα στα δυο φύλα. Δεν πιστεύω πως το να λες ψέματα ή αλήθεια έχει να κάνει με το αρσενικό φύλο ή το θυληκό. Δίοτι, και το αγοράκι και το κοριτσάκι, τα πρώτα χρόνια της ζωής τους χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο για να καταφέρουν τελικά να τραβήξουν την προσοχή.
 
   Ακόμη και τα ζώα και τα φυτά χρησιμοποιούν μεθόδους παραπλάνησης και μίμησης για να ξεφύγουν από επικίνδυνες καταστάσεις. Βέβαια, καθώς μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε σαν προσωπικότητες διαπλάθεται αυτή η μέθοδος παραπλάνησης και εκφράζεται διαφορετικά ανάλογα με την εμπειρία στο πλήρωμα της ζωής του καθενός.
 
   Η ηθική μας καθώς ωριμάζουμε διαφέρει, καθώς αλλάζει η οπτική μας, ο τρόπος που βλέπουμε τα πράματα γύρω μας και τους ανθρώπους, αλλάζουμε και εμείς οι ίδιοι. Η ψυχολογία διαχωρίζει τους παθολογικούς ψεύτες από αυτούς που ψεύδονται για να γίνουν αρεστοί. Η ψυχοθεραπεία, στη δεύτερη κατηγορία ψευτών κάνει ίσως και θαύματα, μιας και η θεραπεία του εαυτού σου θα βασιστεί σε πιο απτά ερεθίσματα που θα ενδυναμώσουν την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη προς εσένα και δεν θα χρειάζεται να μπαίνεις σε αυτή την αναγκαία διαδικασία να εντυπωσιάζεις τους γύρω σου.
 
   Για την πρώτη κατηγορία οι ψυχολόγοι θεωρούν πως είναι σίγουρα πιο δύσκολο να καταφέρεις έναν παθολογικά ψεύτη να του διδάξεις την φιλαλήθεια, επειδή το υπόβαθρο του είναι πιο βαθύ.
 
truthlies5   Ο Νίτσε είπε: “δεν με ενοχλεί που μου είπες ψεματα αλλά που από εδώ και πέρα δεν μπορώ να σε εμπιστευτώ”... Βέβαια ο Καβάφης αναρωτήθηκε: “Υπάρχουν αλήθεια και ψέμα άραγε; Ή υπάρχει Νέον και Παλαιόν και το Ψεύδος είναι απλώς το γήρας της αλήθειας;”
 
   Δεν ξέρω ποια είναι η δική σας γνώμη αν θέλετε και όποτε το θέλετε μπορούμε να το συζητήσουμε εγώ προς το παρόν θα συμφωνήσω με τον Καζαντζάκη ο οποίος δήλωσε πως “το ψέμα είναι ανανδρία”.
 
Δέσποινα Τσορμπατζίδου

Mindfield