Mindfield

loogoo

Μια Νέα Χρονιά για Να Ζήσεις στο Έπακρον!

image2
image1     Ω, ναι, ένας ακόμη χρόνος τελειώνει και δίνει τη θέση του σε έναν καινούριο! Το 2012 έφθασε στο τέλος του, και πάμε τώρα για το 2013! Για πολλούς είναι η ώρα για ανασκόπηση, ‘διαγραφή’ των κακών αναμνήσεων, ‘αποθήκευση’ των όμορφων στιγμών και καιρός να τεθούν νέοι, δυσκολότεροι, υψηλότεροι στόχοι. Μυστηριωδώς, αυτή η αλλαγή του τελευταίου ψηφίου, όπως και η «δίαιτα» της Δευτέρας, σηματοδοτεί μια νέα αρχή, μία ευκαιρία για να ξεκινήσεις από το μηδέν και να διαγράψεις τα κακώς κείμενα. Παρέχει τη ψευδαίσθηση της συγχώρεσης, της αλλαγής, της ελπίδας και για αυτό αγαπάμε τις Πρωτοχρονιές.
Φέτος, δεν ήταν η καλύτερη χρονιά για τη χώρα μας και σίγουρα όλο το βαρύ κλίμα της κρίσης κατάφερε να βαρύνει και τις προσωπικές μας υποθέσεις. Είναι συχνά δύσκολο να απομονωθείς από το περιβάλλον σου, να είσαι ξένοιαστος όταν βλέπεις τους γύρω σου να υποφέρουν, να ασχοληθείς με την ομορφιά του σπιτιού σου όταν η γειτονιά σου ασχημαίνει. Ωστόσο, είναι και αυτό απαραίτητο. Πρέπει που και που να ξεφεύγουμε από αυτή τη μαυρίλα των καιρών μας και να ασχολούμαστε με εμάς.
 
     Δε ζητώ να γίνετε αναίσθητοι ή καλομαθημένοι, μόνο να ξεχάσετε για λίγο όσα σας περιτυλίγουν και να επικεντρωθείτε για λίγο σε εσάς, στο εσωτερικό σας, στον μικρόκοσμό σας. Ποια λάθη κάνατε φέτος και σε ποια πράξατε σωστά; Πόσο αλλάξατε, πόσο διαφέρετε από τον περσινό σας εαυτό; Είστε εκεί που θα θέλατε να είστε ή σας παρέσυρε το ρεύμα των καταστάσεων;
Ίσως αυτές οι σκέψεις να μοιάζουν πολυτελείς, όμως όταν τα βάλεις κάτω βλέπεις ότι όλα ξεκινάνε από μέσα σου, και εκεί ακριβώς πρέπει να δεις τι γίνεται. Έτσι, σας καλώ όλους σε μία ρομαντική αλλά δύσκολη ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε. Θα πρέπει να κρίνετε σκληρά τον εαυτό σας, να τον μαλώσετε για όλα τα στραβά που έκανε, αλλά και να τον επιβραβεύσετε για τα όμορφα.
 
 
«..Να αποκαλύψει κανείς το φθαρτό και το αβέβαιο όλης αυτής της ευτυχίας. Ο θάνατος και ο κίνδυνος είναι μία πρόκληση ακόμη και για ένα εύθραστο τσόφλι αυγού. Δε βλέπετε κάποιο νόημα στο να ζει κανείς λίγο επικίνδυνα;» Aldus Haxley
 

image22
Σκεφτείτε λοιπόν, ποια ήταν τα λάθη του 2012; Είπες «Σ’ αγαπώ» σε όσους αγαπάς; Ζήτησες «Συγγνώμη» σε όσους πλήγωσες; Πόσες φορές άφησες τον εκνευρισμό και την ένταση να σε μετατρέψουν σε σκληρό και απότομο άνθρωπο; Θυμήσου αυτή την άσχημη, πικρή αίσθηση που σε γεμίζει όταν σκορπάς χολή γύρω σου... Στην αρχή σου φαίνεται εντάξει, ότι κερδίζεις κάτι από όλο αυτό. Όμως στη συνέχεια (είμαι σίγουρη) ότι σιχαίνεσαι τον εαυτό σου. Μακάρι να μπορούσες να το πάρεις πίσω.

     Ε, κι όμως, μπορείς! Αρκεί να προσπαθήσεις τη νέα χρονιά να αλλάξεις και να επανορθώσεις. Πότέ δεν είναι αργά. Από τότε που βγήκε η συγγνώμη, όχι, δε χάθηκε το φιλότιμο και θα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη. «Σ’ αγαπώ, σ’ ευχαριστώ, σε παρακαλώ, συγγνώμη», αυτές είναι οι λέξεις που ομορφαίνουν τις ζωές μας.
     
     smileΑπό την άλλη, τόνωσε λίγο την διάθεσή σου σκεπτόμενος τις καλές πράξεις που έκανες, τις όμορφές σου στιγμές. Άσε το συναίσθημα να σε πλημμυρίσει και δες πόσο οι όμορφες και θετικές σκέψεις και πράξεις πολλαπλασιάζονται από μόνες τους δίνοντάς σου την αίσθηση ότι αξίζει να ζεις και μόνο για μία τέτοια στιγμή ευτυχίας. Μην ξεχνάς ότι το χαμόγελο είναι όπλο, σύμμαχος αλλά και μεταδοτική δύναμη. Μόλις το δώσεις κάπου, αρχίζει να εξαπλώνεται σαν ιός και παραδόξως αλλάζει τη διάθεση και το ύφος των γύρω σου.
Βάλε πολλά χαμόγελα και θετική σκέψη για τη νέα χρονιά που έρχεται. Τόλμα να κάνεις όνειρα, να έχεις υψηλές προσδοκίες και να βάλεις στόχους. Μπορεί να μην πετύχουν όλα, αλλά τουλάχιστον θα σε γεμίσουν ελπίδα, αισιοδοξία και θα σου δώσουν το νόημα για να προσπαθήσεις. Άλλωστε η ζωή μας αυτό δεν είναι; Μία προσπάθεια.

     Επίσης, μην ξεχνάς ότι «είναι επικίνδυνο να ζεις με ασφάλεια». Η ασφάλεια έχει πολύ χαμηλό ταβάνι και σε κάνει να σκύβεις και να μικραίνεις. Τα όριά σου είναι ατελείωτα μόνο όταν παίρνεις το ρίσκο και προσπαθείς να πετάξεις. Μη φοβάσαι να μάθεις, να ερωτευθείς, να ρωτήσεις, να συγχωρήσεις και να ζητήσεις συγχώρεση. Με τη νέα χρονιά, ζήσε στο έπακρον!
 
Μαρία Λώλου

Mindfield