Mindfield

loogoo

ICF 2ο Knowledge Meeting

 
ICF 2ο Knowledge Meeting
Μέγαρο Μουσικής, μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»

   International Coaching Federation. H ομοσπονδία που αριθμεί 25.000 μέλη σε 125 χώρες, διαθέτει και στην Ελλάδα παράρτημα, το οποίο μάλιστα είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διοργανώνει «Συναντήσεις γνώσης», στις οποίες αναφέρεται το ζήτημα του coaching και των στελεχών επιχειρήσεων που γίνονται coaches. O ICF είναι ένας οργανισμός που ασχολείται επισταμένα με το coaching εδώ και χρόνια και τα μέλη του απασχολούνται από/σε μεγάλες επιχειρήσεις, προσφέροντας τέτοιου είδους υπηρεσίες.
 
icf004
   Μετά τους αρχικούς χαιρετισμούς, του προέδρου του ICF Greece Chapter και του υποστηρικτή “Insurance Design”, έγινε παρουσίαση/εισήγηση με θέμα "Κουλτούρα και Δεξιότητες Coaching στον επιχειρηματικό κόσμο" από τους Ελένη Ορφανού, ACC και Νάσο Φωτόπουλο, ACC. Στέκομαι στο θέμα της παρουσίασης καθαρά τεχνοκρατικά, η οποία ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα και άψογα δοσμένη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μία Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης με συντονιστή τον πρόεδρο του ICF Greece Άγγελο Δερλώπα και τη συμμετοχή μερικών πολύ σημαντικών κυριών στο χώρο του coaching. To θέμα της συζήτησης ήταν «Τα Οφέλη από την Εκμάθηση των Coaching Skills». Συμμετείχαν οι κυρίες Ελένη Βυθούλκα (Senior Manager Ανάπτυξη Ταλέντων Ανθρώπινο Δυναμικό & Οργανωσιακή Μάθηση Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς), Άννα Μαμαλάκη (Διευθύντρια Δέσμευσης Εργαζομένων Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Business Coach), Όλγα Ματσούκη (Accredited Corporate & Professional Medical Coach, Country Managing Partner & Pharma Global Liaison of the Medical Coaching institute), Μάρθα Μυλωνά-Οικονομάκου (Strategic HRM Advisor, Executive Coach & Work place Μediator, Strategic Advisor/GPMA BoD) και Έφη Σταυροπούλου (Head of HR Europe & North America Frigoglass).

   Οι εν λόγω κυρίες παρουσίασαν τα καλά του coaching, αναφέρθηκαν σε περιπτώσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις επιχειρήσεις και μάλιστα αναφέρθηκαν και σε πραγματικά περιστατικά, περιπτώσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε διάφορες θέσεις και επιχειρήσεις.
 
icf005f
   Όπως διαβάσατε και πιο πάνω, η έννοια και η εφαρμογή του coaching βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις μεγάλες επιχειρήσεις, που διαθέτουν και την υποδομή αλλά και τον προϋπολογισμό για κάτι τέτοιο. Στην Ελλάδα μας, που το συντριπτικό ποσοστό των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και δη οικογενειακές, το θέμα του coach ίσως και να λογίζεται ως πολυτέλεια. Δυστυχώς, ένας μάνατζερ δεν μπορεί πάντα να είναι coach. Μπορεί να μοχθεί την επιχείρησή του, μπορεί να πασχίζει καθημερινά και δουλεύει πολλές, πραγματικά πολλές, ώρες για να τη στήσει και να τη δει όπως επιθυμεί, το να βγάλει όμως το καλύτερο από τους συνεργάτες του είναι μια άλλη ιστορία, ένα τελείως διαφορετικό πράγμα.
 
icf006
   Ο ICF δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το ζήτημα αυτό, με το coaching, να απευθυνθούν στους ειδικούς για να μάθουν και να πιστοποιήσουν το κάτι παραπάνω. Μπήκα στην ιστοσελίδα του και είδα πως υπάρχει δημοσιευμένο και το καταστατικό του, κάτι που είδα πολύ θετικά. Επειδή όμως αυτό το άρθρο γράφτηκε αναφορικά και μόνο, σε σχέση με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε και επειδή δεν επιθυμώ να δίνω οδηγίες και προτάσεις για τέτοια ζητήματα, όποιος ή όποια ενδιαφέρεται περισσότερο, θα είναι καλό να έλθει σε επαφή με το Greece Chapter και να δει από μόνος/μόνη του/της αν θα είναι δόκιμο να γίνει μέλος. Εμείς, σαν περιοδικό, θα επιδιώξουμε να βρεθούμε και σε επόμενη συνάντησή τους και να μεταφέρουμε σε σας ό,τι αποκομίσαμε.

Κώστας Κούλης
 
icf007

Mindfield