Mindfield

loogoo

Η σκάλα

 
   Πριν μερικές μέρες πήγα σε μία συναυλία, αγκαζέ με τον φίλο μου, που, κατά κοινή ομολογία, δεν ήταν το είδος μουσικής που με συνεπαίρνει. Αυτός ήθελε να πάει, εγώ ήθελα να είμαι μαζί του και να ανακαλύψω αυτό το νέο, για μένα, είδος μουσικής, οπότε βρέθηκα καθισμένη σε ένα stant στη μέση του μαγαζιού. Στην αρχή το βρήκα κάπως υποτονικό για τα δυνατά γούστα μου, στην πορεία όμως άρχισε να μου αρέσει αυτή η υποτονικότητα. Δίπλα μου υπήρχε μια μεγάλη ξύλινη σκάλα και έτσι στα ξαφνικά άρχισε ένας κατακλυσμός σκέψεων. Θες λίγο η μουσική, λίγο το κρασί, λίγο η θάλασσά και τ' αγόρι μου, μου τρυπούσε το μυαλό η μεταφορική σημασία της σκάλας σε σχέση με τη ζωή. Και κάπου εκεί χάθηκα.

skala2   Θα μπορούσα άνετα να πω πως η ζωή είναι μια μεγάλη, μεγαλοπρεπέστατη ξύλινη σκάλα, όπως αυτή του μαγαζιού Με πολλά σκαλιά, κρυμμένες παγίδες, ανάγλυφες λεπτομέρειες που είτε θα σε κερδίσει και θα θες απεγνωσμένα να βρεθείς όσο πιο ψηλά μπορείς, αν όχι στην κορυφή της, είτε θα κάτσεις κάπου στη μέση αναπαυτικά γιατί έφαγες πολλές τούμπες στη διαδρομή και δεν θες να ρισκάρεις να ανέβεις άλλο. Για τον καθένα μας είναι διαφορετική και κάθε σκαλοπάτι της συμβολίζει όλα όσα θέλουμε να καταφέρουμε και να έχουμε στη ζωή μας. Δεν ξέρω αν υπάρχουν πολλοί που έχουν καταφέρει να φτάσουν στην κορυφή της, μα σίγουρα ξέρω πολλούς που προσπαθούν, και σίγουρα η προσπάθεια αυτή αξίζει τον κόπο. Προσωπικά, έχω φάει, στην ως τώρα πορεία μου στο χώρο, πολλές τούμπες, πάτησα κρυφές παγίδες, δείλιασα κάποιες φορές, μα ένα πράγμα κατάλαβα: Το πόση ώθηση σου δίνουν τα παθήματα και πόση ικανοποίηση νιώθεις όταν καταφέρνεις να ανέβεις ένα ακόμη σκαλοπάτι. Δες το ως level up, αλλάζεις πίστα στο παιχνίδι.

   Υπάρχουν 2 τρόποι για να ανέβεις. Ο πιο αργός και σωστός και ο πιο γρήγορος ή αλλιώς "πατώ επί πτωμάτων". Για τον τρόπο νούμερο ένα θα ακούσεις πολλούς που θα σου πουν (ίσως και τη μαμά σου) "μην πας με το σταυρό στο χέρι, δεν θα κερδίσεις τίποτε".Δεν νομίζω πως έχουν και τόσο δίκιο. "Τα αγαθά κόποις κτώνται", που λέγανε και οι παλιοί. Κάθε προσπάθεια που θα κάνεις, κάθε σαβούρντα που θα φας για να κερδίσεις αυτό που θέλεις να έχεις στη ζωή σου, σου δίνει πόντους εμπειρίας και ωριμότητας. Μια, δύο, τρεις, θα το καταφέρεις στο τέλος και αυτό και την ηθική ικανοποίηση πως το κατάφερες μόνος και με το σωστό τρόπο. Όσο για τον δεύτερο τρόπο, είναι η γνωστή σε όλους μας τακτική του "θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να κερδίσω αυτό που θέλω εύκολα και αναίμακτα", και εννοούμε ότι ότι περνάει από το χέρι μου. Άνθρωποι που με δόλιους τρόπους παίρνουν αυτά που θέλουν και, αντί της σκάλας, παίρνουν το ασανσέρ! Μη θυμώνεις με αυτούς αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, για την ακρίβεια μη τους δίνεις καν σημασία γιατί ότι κερδίζεις με κόπο σε κάνει πλούσιο και το κάνει δικό σου, ενώ ότι κερδίζεις εύκολα και χώρις να θέλεις να ιδρώσεις γι' αυτό δεν θα ανήκει πότε πραγματικά σε σένα.

skala   Αναρωτήσου σοβαρά και με ειλικρίνεια το πόσα σκαλοπάτια έχει η δική σου σκάλα και τι συμβολίζει το κάθε σκαλί για σένα. Ποια είναι εκείνα τα πράγματα που θέλεις να έχεις στη ζωή σου ώστε να νιώσεις γεμάτος και ευτυχής. Αφού το σκεφτείς καλά, προσπάθησε να ανέβεις όσο πιο ψηλά μπορείς, με τον τρόπο που εσύ θεωρείς σωστότερο. Και να θυμάσαι: δεν πειράζει να πέσουμε κ μερικές φορές, ούτε και να φοβηθούμε.
 
Αλεξία Σταυρίδου

Mindfield