Mindfield

loogoo

Δεν είναι οκτακοσάρι, Είναι μαραθώνιος!

 
   Πασχαλιάτικα είπα κι εγώ να γράψω ένα κειμενάκι… Για την πρωτόγνωρη κατάσταση που όλοι βιώνουμε, μπας και ξεσκουριάσω λιγάκι. Άλλωστε, η ταινία που είδα ήταν το “Deadpool” και δεν νομίζω να σας ενδιέφερε παρουσίασή της ταινίας αυτής (αν και θα ‘πρεπε – σ.υ.υ.: ΤΩΡΑ το ετοιμάζεις το άρθρο παρουσίασης). Έχοντας ακούσει ότι στο πολυσυζητημένο «800άρι» μπαίνουν και οι ηθοποιοί, θέλησα να αναφέρω δυο τρία πραγματάκια, δίχως κανένα πολιτικό πρόσημο, θετική ή αρνητική κρίση. Μόνο τα γεγονότα, έτσι όπως τουλάχιστον εγώ τα αντελήφθην. Επειδή όμως κατάγομαι κι εγώ απ’ τον περήφανο λαό των Ελλήνων (αυτών με το χρωμόσωμα παραπάνω λέω, ξέρετε), η μοίρα με οδήγησε σε ουρές σούπερ μάρκετ κάνα τετράωρο πριν χτυπήσουν οι αναστάσιμες καμπάνες, για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής! Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον παλέτο, που θα έλεγε κι ο Φατσέας! Δεν είχα βέβαια κανέναν αίσθημα βιασύνης για τίποτα. Όλα ήταν υπό έλεγχο, σπίτι θα μέναμε, «οικογενειακά» που λένε, απλά σε υποχρεωτικό mode.
 
oktakosari2014
 
   Περνώντας λοιπόν από την πλατεία του Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή, είδα κόσμο μαζεμένο να συζητά, να κάθεται στα παγκάκια, να γελάει, παιδάκια να παίζουν… Σαν να ήταν μια μέρα σαν τις άλλες. Δεν ξέρω αν η εκκλησία ήταν κλειστή, αν και με όλα αυτά που διάβασα το τελευταίο 24ωρο, δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση το αντίθετο, αλλά είπα από μέσα μου «Μάλλον είναι υπερβολικά όλα αυτά, έφτιαξε ο καιρός, δεν αντέχει ο ιός σε υψηλές θερμοκρασίες»… και μετά μειδίασα με τις σκέψεις μου. Μάλλον αν συνέχιζα θα κατέληγα στο ότι η μετάληψη δεν μεταδίδει νοσήματα, δεν υπάρχουν νεκροί από τον ιό, όλα γίνονται για να μας βάλουν τσιπάκι (αν και αυτά τα χει πει ο Priest Rocker χρόνια τώρα, αλλά φευ), οπότε επέλεξα να επιταχύνω το βήμα μου. Φτάνοντας στον προορισμό μου, υπήρχε μία σχετικά μικρή ουρά και οι αποστάσεις τηρούνταν. Μπαίνοντας όμως μέσα, παρατήρησα στους στενούς διαδρόμους του μάρκετ ανθρώπους να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής για να πιάσουν πιο γρήγορα τα φασόλια, ενώ θα μπορούσαν να δώσουν ένα αέρα δευτερολέπτων στον προηγούμενο. «Η αποστείρωση στην πόρτα και τα χαρτάκια μας μάραναν» ξαναείπα από μέσα μου και προσπάθησα να παίξω κι εγώ το παιχνίδι «από μακριά κι αγαπημένοι» δίχως μεγάλη επιτυχία θα ομολογήσω. Ποιος να ξέρει, ίσως όλοι αυτοί που φωνάζουν να ξέρουν κάτι παραπάνω. Ίσως όλα να είναι ένα ψέμα. Στο κάτω κάτω και να πεθάνουμε, θα αναστηθούμε βρε αδερφέ, πώς κάνετε έτσι; Από το να μας μετατρέψουν σε άθρησκα όντα οι ρεμπεσκέδες που δεν αξιώθηκαν καν να φέρουν το Άγιο φως στα σπίτια μας (ενώ κάθε χρόνο που ερχόταν όλοι γκρίνιαζαν για το υπερβολικό κόστος, άσχετα αν ΚΑΝΕΝΑΣ δεν τόλμησε να αλλάξει ποτέ οτιδήποτε) ας είναι!
 
oktakosari2015
oktakosari2020   Επειδή όμως και το τρολάρισμα έχει τα όριά του (εκτός αν είναι ο νέος δίσκος των Ανώριμων, που σας τα λέει καλά ο άλλος)… Σε παρακαλώ, βάλε link με την παρουσίαση. Όλα εγώ θα τα σκέφτομαι πια; Πού είχα μείνει; Α, ναι! Θα προχωρήσω λοιπόν στο βασικό μου θέμα, ελπίζοντας ότι υπάρχει θεός και μας λυπάται (σ.υ.υ.: ο Θεός δεν ασχολείται με τους ανθρώπους)!

   Πριν λίγες μέρες λοιπόν, στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπήκε στα «χτυπημένα» επαγγέλματα και αυτό του ηθοποιού. Άρα, όταν κι εφόσον ανοίξει η πλατφόρμα, θα μπορούν και οι ηθοποιοί να κάνουν αίτηση για το βοήθημα των οκτακοσίων Ευρώ. Σημειωτέον δε ότι οι ηθοποιοί με μπλοκάκι (απ’ όσο μπόρεσα να καταλάβω τουλάχιστον) κάνουν αίτηση ως «επιχείρηση», έχοντας προφανώς και τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, σε αντίθεση με τους μισθωτούς που πάνε με τους λοιπούς εργαζόμενους, καθώς και τους μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν στη λίστα, με μικρότερο όμως ποσό. Τώρα βέβαια εγείρονται ερωτήματα. Δεκάδες ερωτήματα. Και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν θα λάβετε απαντήσεις εδώ. Και οι λόγοι είναι κι αυτοί αρκετοί. Ελπίζω να αναφερθούν οι περισσότεροι και να βγείτε λίγο σοφότεροι μετά από αυτό το κείμενο.

   Ο βασικότερος των λόγων που δεν θα πάρετε απαντήσεις, είναι ότι ούτε και οι ίδιοι που φτιάχνουν το πρόγραμμα ξέρουν ακριβώς τι γίνεται, έως ότου αυτό μπει σε λειτουργία. Νέοι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας (ευρέως γνωστοί και ως ΚΑΔ) προστίθενται συνεχώς στους πληγέντες από τον κορονοϊό. Ναι, δυστυχώς κάνουμε ακόμα αυτή την κουβέντα! Για το αν υπάρχουν επαγγέλματα που ΔΕΝ επηρεάστηκαν! Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι σωστά μπήκαν οι ηθοποιοί, πού είναι τα υπόλοιπα παρεμφερή; Πού είναι οι φροντιστές, οι σκηνοθέτες, οι κάθε είδους μάνατζερ; Για μένα ακόμα και τα σουπερ μάρκετ που υποτίθεται ότι τώρα δουλεύουν τρελά, έχουν τα προβλήματά τους. Βεβαίως και δεν συγκρίνονται επ’ ουδενί με τα μαγαζιά που έκλεισαν. Το απόλυτο μηδέν είναι πάντα λιγότερο από το «κάτι». Και ας μην ξεχνάμε ότι σε μια επιχείρηση, έστω και ατομική, πολύ εύκολα πάμε στο μείον. Φορολογικές υποχρεώσεις, ενοίκια, λογαριασμοί κτλ., είναι πράγματα που δεν σταματάνε. Και επειδή ναι μεν είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα αρχίσει η σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων (διότι για απόλυτη άρση δεν ξέρω αν θα έχουμε καν ζήτημα φέτος κι ας με ξαναπείτε Κασσάνδρα), δεν πρέπει να κολλάμε στο δέντρο, αλλά να κοιτάμε το δάσος!
 
oktakosari2016
 
   Και το δάσος μας λέει ότι το περιβόητο 800άρι είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, ακόμα και αν δικαιούχοι γίνουν ΟΛΟΙ! Η περίοδος που αφορά, τελειώνει σε δυο εβδομάδες βλέπετε. Μετά τι; Θα συνεχιστεί η στήριξη των πληγέντων, θα βρεθούν φόρμουλες για φορολογικές ελαφρύνσεις, ενοίκια και λογαριασμούς; Διότι μην ξεχνάμε ότι κάποιοι ζουν και από αυτά τα ενοίκια, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πληρώνουν μισθούς και προμηθευτές με τα χρήματα από τους λογαριασμούς. Και τέλος πάντων, χωρίς να γίνουμε σαν τις άλλες χώρες που έβαλαν την οικονομία πάνω απ όλα, θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να ρίχνουμε και νερό στο μύλο της. Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, εκτός από αυτές των ταχυμεταφορών, οι οποίες και αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων σε οργάνωση, ικανότητα και επαγγελματισμό, θα έχουν τον δικό τους Γολγοθά να ανηφορίσουν. Θα πρέπει να νικήσουν το φόβο. Το δικό τους και των πελατών τους. Στο δικό μας πεδίο, οι παραγωγές (θεατρικές, μουσικές, χορευτικές κα) θα πρέπει να βρουν τη δύναμη και το κουράγιο να επανεκκινήσουν. Να ξαναρχίσουν οι πρόβες, ώστε σύντομα να μπορούν να παρουσιαστούν έργα σε ένα αρκετά μουδιασμένο κοινό, το οποίο από τη μία θα έχει τρομερή δίψα να παρακολουθήσει πράγματα, από την άλλη θα είναι αρκετά διστακτικό αλλά και μαζεμένο, αφού οι τομείς τη οικονομίας που έχουν πληγεί είναι αρκετοί και το χρήμα στην αγορά θα πέφτει με το σταγονόμετρο. Και ο χρόνος της προετοιμασίας είναι πάντα δίχως έσοδα…
 
oktakosari2017
   Θα μου πείτε τώρα, να δώσει λεφτά το κράτος! Υπάρχουν μαξιλάρια από δω, τόσα δις από κει, θα βρουν άλλα τόσα δις από αλλού, να τα δώσουν να σωθεί ο κοσμάκης! Θα σας δυσαρεστήσω, το ξέρω… Αλλά η οικονομία ΔΕΝ λειτουργεί έτσι. Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν! Και όλα αυτά τα δις που υπόσχονται διάφοροι λαϊκιστές που ποντάρουν στον πόνο του ανθρώπου για άγρα ψήφων, καλό θα ήταν να μας πουν γιατί δεν τα έδιναν εκείνοι απλόχερα στον κόσμο, όταν ήταν στα πράγματα. Μια κίνηση που πρέπει να γίνει σίγουρα, αλλιώς θα μιλάμε για τεράστια καταστροφή, είναι να δούμε αυτό το αφήγημα που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια και κατέληξε να αποκαλείται Ενωμένη Ευρώπη, να αποδείξει αν έχει λόγο ύπαρξης ή όλα ήταν ευσεβείς πόθοι. Υπάρχουν τρόποι και πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν, αλλά δεν θα τις διαβάσετε εδώ. Το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της Ευρώπης, αλλά και της ίδιας της Ελλάδας, η οποία και δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί ούτε να αντέξει μια δεύτερη χρεοκοπία σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, πόσο δε μάλλον όταν δε φέρει καμία ευθύνη γι’ αυτή.
 
oktakosari2019
   Δεν σκοπεύω να σας κουράσω περισσότερο. θα κλείσω με μια μεγάλη κοινοτυπία, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη αλήθεια. Οι επόμενες τριάντα ημέρες είναι πολύ κρίσιμες. Θα μας δείξουν αν η ηλιθιότητα ελαχίστων ή η μεγάλη προσπάθεια και υπομονή των περισσοτέρων θα επικρατήσει. Θα μας αποκαλύψει αλήθειες και ψέματα σχετικά με την πανδημία. Θα μας δείξει αν η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολύ καλή ομολογουμένως από όλο τον κόσμο αλλά και τα στατιστικά στοιχεία συμπεριφορά της απέναντι την πανδημία ή όλο αυτά ήταν απλά με ευχάριστη έκπληξη και θα γυρίσουμε σε αυτά που ξέρουμε, τα δικά μας ντε! Επίσης θα μας δείξουν το πόσο φτάνουν οι αντοχές μας οικονομικά, ηθικά, πνευματικά. Αν στο τέλος θα επικρατήσουν οι λογικοί ή οι «ψεκασμένοι». Ή αν ψεκασμένοι αποδειχθούμε εμείς που νομίζαμε ότι ήμασταν λογικοί!

   Ο χρόνος θα δείξει, φίλοι και φίλες. Δοκιμάζονται προσπάθειες ετών, σχέσεις, δεδομένα. Καλό κουράγιο και υπομονή! Δεν είναι οκτακοσάρι, αλλά Μαραθώνιος!

Νάσος Κονίτσας
 
 

Mindfield